Какво трябва да знаем за новия клуб на Бербатов?

Футболът в третата по територия държава в Азия се развива с много бързи темпове през последните години

Какво трябва да знаем за новия клуб на Бербатов?

 Името Керала Бластърс със сигурност не е било познато за мнозина фенове на футбола у нас до днес. Звучи като компютърна игра, енергийна напитка или специален полицейския отряд. Но, както вече знаем, става дума за футболен клуб от Индия, в който Димитър Бербатов избра да продължи кариерата си.


Макар и решението на рекордьора по отбелязани голове за националния отбор на България да изглежда странно и екстравагантно, в него има и доста логика.

 
Футболът в третата по територия държава в Азия се развива с много бързи темпове през последните години. Суперлигата, в която Бербатов ще демонстрира класата си, е едно от двете най-силни първенства в страната, чието население е 1,32 млрд. То е основано през 2013 година и е пряк конкурент на другия топ шампионат - Ай-Лига, който съществува под това име от 2007 година насам.
 
 
В първите три сезона на Суперлигата участваха по 8 отбора, сред които неизменно бе и Керала. От новата кампания, която започва в средата на ноември и ще продължи около 5 месеца, в шампионата ще има 10 тима, колкото и в Ай-Лига, но нито един един клуб не е част и от двете първенства. Новите тимове в Суперлигата са Бенгалуру и Джамшедпур.
 
 
През 2016 година новият тим на Димитър Бербатов завърши на 2-ро място в редовния сезон, а след това загуби във финала на плейофите от Атлетико де Колката с 4:5 след изпълнение на дузпи. Така Керала допусна поражение в битката за трофея за втори път, след като стигна до нея и в годината на основаването на клуба - 2014-та.
 
Неговият символ е, напълно традиционно за индийската култура, слонът. Цветовете на Бластърс са синьо и жълто, но прякорът, който използват местните е "жълтата армия". А откъде идва това странно "Бластърс"?
 
 
От прякора на най-голямата легенда в света на крикета - Сачин Тендулкар, известен още като Мистър Бластър. Той е мажоритарен собственик на Керала, но дялове в клуба имат още филмови звезди, продуценти и бизнесмени.
 
 
"Идеята зад жълтата фланелка дойде от това, че жълтото представлява символ на решителност и вяра. Решителност от футболистите на терена да покажат най-доброто от своите възможности, и вяра за всички, които подкрепят Керала Бластърс. Да вярват, че отборът ще излезе и ще играе с правилната нагласа.", заяви Тендулкар при основаването на клуба. 
 
Още оттогава главен спонсор на Керала е една от най-мощните бизнес къщи в Индия - Muthoot Pappachan Group. Тя обхваща най-различни сфери - финансови услуги, недвижими имоти, здравно осигуряване, информационни технологии, ценни метали и алтернативна енергия. 
 
 
Солидните финансови постъпления позволяват на клуба да привлича класни футболисти от Европа, които, подобно на Бербатов, са в края на своите кариери. Досега сред по-известните играчи на Керала са били испанецът Карлос Марчена и англичаните Майкъл Чопра и Крис Дагнал.
 
 
Димитър Бербатов безспорно се превръща в най-голямото име в състава на Бластърс, където съвсем наскоро пристигна и неговият бивш съотборник в Манчестър Юнайтед - Уес Браун. В тима има още един англичанин - вратарят Пол Рачубка, както и още четирима чужденци - сръбският защитник Неманя Лакич-Пешич, ганайският халф Кураж Пекусон, и нападателите Лейн Хюм (Канада) и Марк Сифнеос (Холандия). Всички останали футболисти на Керала са местни представители.
ОБЗОР: Георги Костадинов със силен мач за АПОЕЛ срещу Арис (ВИДЕО)

Претендентите за титлата в Кипър с домакински победи

Ковачев бе титуляр за Ахмат при сензационен успех над ЦСКА (Москва)(ВИДЕО)

Отборът на българина изненада противника си

Георги Миланов с гол за Динамо (Букурещ), отборът му обаче се издъни в края (ВИДЕО)

Тимът на българина е в зоната на изпадащите

Гьозтепе на Мъри гази с класика, на крачка е от Суперлигата (ВИДЕО)

Няма какво да спре тима на българина

Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки