Какво трябва да знаем за новия клуб на Бербатов?

Футболът в третата по територия държава в Азия се развива с много бързи темпове през последните години

Какво трябва да знаем за новия клуб на Бербатов?

 Името Керала Бластърс със сигурност не е било познато за мнозина фенове на футбола у нас до днес. Звучи като компютърна игра, енергийна напитка или специален полицейския отряд. Но, както вече знаем, става дума за футболен клуб от Индия, в който Димитър Бербатов избра да продължи кариерата си.


Макар и решението на рекордьора по отбелязани голове за националния отбор на България да изглежда странно и екстравагантно, в него има и доста логика.

 
Футболът в третата по територия държава в Азия се развива с много бързи темпове през последните години. Суперлигата, в която Бербатов ще демонстрира класата си, е едно от двете най-силни първенства в страната, чието население е 1,32 млрд. То е основано през 2013 година и е пряк конкурент на другия топ шампионат - Ай-Лига, който съществува под това име от 2007 година насам.
 
 
В първите три сезона на Суперлигата участваха по 8 отбора, сред които неизменно бе и Керала. От новата кампания, която започва в средата на ноември и ще продължи около 5 месеца, в шампионата ще има 10 тима, колкото и в Ай-Лига, но нито един един клуб не е част и от двете първенства. Новите тимове в Суперлигата са Бенгалуру и Джамшедпур.
 
 
През 2016 година новият тим на Димитър Бербатов завърши на 2-ро място в редовния сезон, а след това загуби във финала на плейофите от Атлетико де Колката с 4:5 след изпълнение на дузпи. Така Керала допусна поражение в битката за трофея за втори път, след като стигна до нея и в годината на основаването на клуба - 2014-та.
 
Неговият символ е, напълно традиционно за индийската култура, слонът. Цветовете на Бластърс са синьо и жълто, но прякорът, който използват местните е "жълтата армия". А откъде идва това странно "Бластърс"?
 
 
От прякора на най-голямата легенда в света на крикета - Сачин Тендулкар, известен още като Мистър Бластър. Той е мажоритарен собственик на Керала, но дялове в клуба имат още филмови звезди, продуценти и бизнесмени.
 
 
"Идеята зад жълтата фланелка дойде от това, че жълтото представлява символ на решителност и вяра. Решителност от футболистите на терена да покажат най-доброто от своите възможности, и вяра за всички, които подкрепят Керала Бластърс. Да вярват, че отборът ще излезе и ще играе с правилната нагласа.", заяви Тендулкар при основаването на клуба. 
 
Още оттогава главен спонсор на Керала е една от най-мощните бизнес къщи в Индия - Muthoot Pappachan Group. Тя обхваща най-различни сфери - финансови услуги, недвижими имоти, здравно осигуряване, информационни технологии, ценни метали и алтернативна енергия. 
 
 
Солидните финансови постъпления позволяват на клуба да привлича класни футболисти от Европа, които, подобно на Бербатов, са в края на своите кариери. Досега сред по-известните играчи на Керала са били испанецът Карлос Марчена и англичаните Майкъл Чопра и Крис Дагнал.
 
 
Димитър Бербатов безспорно се превръща в най-голямото име в състава на Бластърс, където съвсем наскоро пристигна и неговият бивш съотборник в Манчестър Юнайтед - Уес Браун. В тима има още един англичанин - вратарят Пол Рачубка, както и още четирима чужденци - сръбският защитник Неманя Лакич-Пешич, ганайският халф Кураж Пекусон, и нападателите Лейн Хюм (Канада) и Марк Сифнеос (Холандия). Всички останали футболисти на Керала са местни представители.
Университатя Крайова с Петев стигна до сензационен успех над ЧФР Клуж (ВИДЕО)

Отборът на българина стигна до успех с 2:1

Мъри и Гьозтепе с грешна стъпка в Турция (ВИДЕО)

Отборът на българина загуби две точки заради пропуски

Йоан Стоянов бе титуляр за Апоел Беер Шева при успех над Ашдод (ВИДЕО)

Българинът остана до края на мача

Антов и Петко Христов играха за отборите им, но не взеха победи (ВИДЕО)

Вижте подробности

Кремонезе и Вальо Антов все по-близо до промоция в Серия А (ВИДЕО)

Отборът на българина надви Комо с 2:1 у дома

Специя и Петко Христов с много важна победа в битката за оцеляване

Отборът на българина надви Зюдтирол с 2:1

Алекс Петков и Шльонск загубиха дербито на върха

Отборът му отстъпи срещу Ягелония с 1:3

ОБЗОР: Лийдс удари Стоук, Груев с цял мач(ВИДЕО)

Българският национал с жълт картон, отборът му крачи към ВЛ

Йоан Стоянов спечели БГ дербито в Израел (ВИДЕО)

Българинът и неговият Апоел Беер Шева надвиха Бейтар на Пламен Гълъбов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки