Вижте най-странните трансфери

Пари Сен Жермен плати баснословната сума от 222 милиона евро, за да привлече Неймар от Барселона. Има обаче и едни трансфери, също толкова абсурдни

Вижте най-странните трансфери

Това лято трансферният пазар премина границите на разумното. Беше поставен и новия рекорд за най-скъп трансфер. Пари Сен Жермен плати баснословната сума от 222 милиона евро, за да привлече Неймар от Барселона.


Има обаче и едни трансфери, също толкова абсурдни, но с обратен знак. Вижте някои от най-интересните трансферни „суми“, при това „платени“ за някои небезизвестни футболисти.

 
Хю Маклиънън

 
Не особено известен футболист към днешна дата, тъй като играе преди доста години. През 1928 година той е привлечен в Манчестър Юнайтед от Стокпорт. За да го имат в редиците си „червените дяволи“ „платили“ на Стокпорт един фризер със сладолед. За покупката помогнал асистент-менджъра на Юнайтед Луис Рока, чието семейство имало бизнес със сладолед.
 
 
Ърни Бленкинсоп
 
 
Бленкинсоп е легенда на Шефийлд Уензди, има и 26 мача за националния отбор на Англия. За футболния свят той обаче май е по-известен с трансфера си от Кудуорт в Хъл Сити през 1921 г. За да го имат в редиците си „тигрите“ плащат 100 паунда и буре с бира за вече бившите съотборници на Бленкинсоп.
 
 
Джулиано Грацоли

 
Грацоли е футболист, който сложи край на кариерата си през 2009 г., след като обиколи доста отбори от ниските нива на английския футбол като Питърбро, Суиндън, Бристол Роувърс, Барнет и др. Имаше своя момент на слава за няколко дни, след като през 1998 г. докара до преиграване двубоя от ФА Къп между неговия Стивънидж и Нюкасъл с гол в последните минути. Според хората от Стивънидж, те били закупили Грацоли от Уембли за три шоколадчета „Марс“ и един пакет чипс.
 
 
Колинс Джон

 
Колинс Джон е от Либерия и имаше период, когато бе считан за голяма надежда. Още от 17-годишен започна да играе почти редовно и дори да бележи за Твенте, което доведе и до трансфер във Фулъм два сезона по-късно. В Лондон той се озова срещу сума от 600 хиляди паунда, но за него Твенте „плати“ на ДЕС Найвердал няколко (историята мълчи колко точно на брой) енциклопедии, които били предназначени за училищна библиотека във въпросния холандски град.
 
 
Джон Барнс

 
Тук сделката не е толкова шокираща, колкото футболистът, за който е осъщствена. Роденият в Ямайка плеймейкър си е същинска легенда на Ливърпул и английския футбол . Преди да заиграе при мърсисайдци той е играч на Уотфорд. „Стършелите“ пък го привличат от Съдбъри Корт, като за целта плащат с комплект нови екипи на аматьорския клуб през 1981 г. По-късно, през 1987 г., Барнс е продаден на „Анфийлд“ за 900 хиляди паунда – сериозна сума по това врме.
 
 
Йън Райт
 
Легендата на Арсенал и голмайстор №2 в историята на „артилеристите“ започва кариерата си в професионалния футбол в Кристъл Палас. „Орлите“ обаче го привличат от аматьорския Гринуич Боро през лятото на 1985-а, когато нападателят е на 21 г. Цената е комплект тежести за фитнес. Преди преминаването си в Арсенал през 1991 г. той бележи и над 100 гола за Палас, с които към днешна дата е на 3-то място по брой голове в историята на клуба и очевидно се превръща в най-добрата покупка в историята му.
 
 
Гари Палистър

 
Гари Палистър също е със статут на легенда, но в Манчестър Юнайтед, като в деветте си години с екипа на „червените дяволи“ е спечелил не един и два трофея. Той пристига на „Олд Трафорд“ през 1989 г. от Мидълзбро срещу сумата от 2,3 милиона паунда, което е рекорд за трансферна сума за защитник в Англия по това време. Пет сезона по-рано Мидълзбро обаче привлича 19-годишния Палистър от Билингам Таун срещу комплект футболни екипи, топка и мрежа за врата.
 
 
Тони Каскарино

 
Още един аналогичен трансфер с голямата звезда на ирландския футбол от ’80-те и ‘90-те. Той също е привлечен срещу комплект анцузи за родния му отбор Крокънхил в Джилингам. Шест години по-късно, през 1987-а, е продаден в Милуол за 225 хиляди паунда, през 1990-а в Астън Вила за 1,1 милион, а след това игра и в Селтик, Челси и Олимпик (Марсилия).
 
 
Франко ди Санто
 
 
Към момента аржентинецът е играч на Шалке, но стана известен с трансфера си в Челси, където не успя да се наложи, както и с престоя си в Уигън. Кариерата си Ди Санто започва в чилийския Аудакс Италиано през 2006 г., откъдето е купен от Челси през 2008-а. Всъщност чилийският тим го привлича от аржентинския Тиро Суисо още като 16-годишен през 2005-а срещу две мрежи за футболни врати и 40 литра боя.
 
 
Зат Найт
 
Един добре известен в днешно време футболист от английските терени. Като 19-годишен Найт пристигна във Фулъм от Ръшал Олимпик срещу 30 анцуга. След 8 години, 150 мача за клуба от Западен Лондон той бе продаден на Астън Вила за 3,5 милиона паунда.
 
 
Кристиано Роналдо

 
Четирикратният носител на „Златната топка“ също попада в списъка, отново не заради начина, по който е платено за него, а заради името си. Той започва да се занимава с футбол в отбора на Андориня. Бързо е забелязан от Насионал Мадейра и преминава в елитния тим срещу 20 футболни топки по 2 комплекта тренировъчни екипи за отбора. Все пак Кристиано тогава е едва 10-годишен.
 
 
 
Йон Раду
 
Пренасяме се в Румъния. През 1998 г. Жиул Петрошани е отбор от елита на Северната ни съседка. Отборът обаче завършва сезона със само 3 побди и 10 точки и естествено изпада. Вън от елита ръководството на клуба се заема със задачата да разпродаде отбора. Тя обаче се оказва, че не е толкова лека и се стига до един абсурден трансфер. Изхвърленият в четвърта дивизия заради финансови проблеми Химия (Ръминику Вълча) закупува Йон Раду за 2 тона месо.
 
 
Кенет Кристенсен
 
Този норвежки нападател може изобщо да не е известен, но за сметка на това трансферът му от Виндбярт във Флекерой през 2002 г. (и двата отбора са в третата по сила дивизия на Норвегия тогава) е един от най-запомнящите се. Той е продаден срещу теглото на Кристенсен в скариди. Ако се чудите, нападателят е бил 75 кг по това време.
 
 
Мариус Чора
 
Отново в Румъния – Мариус Чора е продаден от втородивизионния УТ Арад в четвъртодивизионния Регал Хорния срещу… 15 кг свински наденици. Тук историята обаче има и продължение. В деня след трансфера защитникът, явно недоволен колко точно струва, обявил, че слага край на кариерата си. След този развой от Хорния обявили: „Изгубихме добър футболист. Загубихме и храната за целия отбор за две седмици“. – Чора пък напуснал Румъния и отишъл да работи във ферма в Испания. Не е ясно дали тя е била свинеферма.
 
 
Капитанът на Лудогорец чете на деца

Инициативата се проведе в НУ “Васил Левски” в град Лозница

Джокович към Григор: У нас говорим за теб

Сърбинът забранил на сина си да носи гривни като на българина

Футболният отбор на Народното събрание с контрола във Враца

Вижте подробности

Александър Сано: Не повярвах, че световният ред допусна българин да вземе Златната топка (ВИДЕО)

Актьорът с култови признания в подкаста на Код Спорт

Зидан поема олимпийския огън във Франция

Треньорът част от подготовката за игрите

Новият враг на Барса с голям гаф на "Герена"

Ковач е недолюбван от феновете на Левски

Задава се шоу! Стоичков срещу Балъков

Вижте подробности

Турска легенда свали лампа, за да закачи секс люлка, потроши имение

Вижте подробности

Секс скандал в женския футболен тим на Бразилия

Вижте подборности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки