Поне четири години и много усилия ще са нужни на хандбала ни да се върне там, където му е мястото, смятат от федерацията

Започват сондажи с волейбола и баскетбола за нова зала.

Поне четири години и много усилия ще са нужни на хандбала ни да се върне там, където му е мястото, смятат от федерацията

През 2009 г родният хандбал е в състоянието от началото на 70-години. Такава е оценката на новоизбраното ръководство на федерацията, което встъпи в длъжност през януари. Днес в Пресклуб "България" президентът Светомир Гоцов, генералният секретар Спас Спасов и председателят на треньорската комисия Любозар Терзийски разясниха причините за провала на мъжкия ни национален отбор в евроквалификациите и на жените в световните квалификации.


„Няма професионален хандбал, всичко от началото на 90-те години е на аматьорски начала, което води до слаби резултати. Няма и критерии за селекция на състезатели, както и за привличане на треньори. Дори сегашният наставник на националния мъжки отбор Христо Йорданов е специалист по тенис и няма необходимия ценз по хандбал”, бе мнението на Терзийски. 



Новото ръководство сключва договори с националите, както и с треньорите, които ще работя на щат, а не на хонорар или на обществени начала, както досега. Федерацията залага първо на юношите и девойките, за да положи основите на успеха след 4 години при мъжете и жените. В този смисъл българските хандбалисти ще пропуснат Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. , но целта е да имаме олимпийски отбор през 2016 г. На 12 април в Дания националният ни отбор при девойките до 19 г. ще изиграе решителен мач, който ще определи кои отбори ще участват на Европейското първенство. Момичетата имат шанс за второто място, което ще им осигури възможност да се състезават сред елита на Стария континент.


През 2011 г страната ни ще е домакин на Европейското първнество за девойки. БФ Хандбал подема инициатива за неформално сдружение с федерациите по волейбол и баскетбол с цел построяване на модерна спортна зала в София. По този начин ще помогнем на ДАМС, която очевидно сама не може да се справи с проблема, каза Гоцов. Идеята е трите федерации да осигурят инвестицията и след това да ползват залата на концесия. Повече подробности за тази инициатива ще има в най-скоро време, поясниха от хандбалната ни федерация.


От федерацията поканиха всички любители на хандбала да подкрепят националния ни отбор, който в събота от 16.00 часа играе евроквалификация с отбора на Беларус в спортната зала в Самоков.
 
Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки