Иван Генов и Руслан Тошев оглавиха новата Българска федерация по шахмат

62 клуба от общо 80 имаха свои представители на учредителното събрание

Иван Генов и Руслан Тошев оглавиха новата Българска федерация по шахмат

Нова шахматна федерация бе учредена днес във Велико Търново.

Тя ще носи името Българска федерация по шахмат-1928, а за нейни съпредседатели бяха избрани народните представители инж. Иван Генов и д-р Руслан Тошев.

Учредителното събрание във Велико Търново бе уважено лично от спортния министър Красен Кралев, който бе специален гост.

Идеята е новата федерация да обедини шахматните клубове в България, след като комисията по лицензиране на ММС взе решение да не поднови лиценза на Българска федерация по шахмат.

Спортният министър се обърна към делегатите в самото начало, след като д-р Михаил Илиев откри форума.

„Благодаря на двама души, които безкрайно много уважавам – народните представители Руслан Тошев и Иван Генов за това, че ме поканиха за гост на това учредително събрание“, каза Кралев.

„През последните три години, откакто съм спортен мистър, съм свидетел на дълбоко разделение в шахматната общност, на много омраза, клевети и доноси, включително и по мой адрес, от различни лобита. За съжаление шахматната общност, която в голямата си част е съставена от честни хора, беше въвлечена в най-голямата измама и злоупотреба с публични средства в сферата на спорта. Всичко това доведе до дълбока международна изолация – изключване от Европейския шахматен съюз и замразяване на членството във ФИДЕ и до неподновяване на лиценза на Българската федерация по шахмат от Министерство на младежта и спорта. Виждам, че на това събрание са представени много клубове и са поканени много медии. Пожелавам Ви да си изберете устав, който в максимална степен да отговаря на потребностите на шахматните клубове и да си изберете лидери, които да успеят да възвърнат авторитета Ви пред нашето общество и пред международните организации. Нека мъдростта да ръководи това събрание. Новоучредената организация трябва да даде ясен сигнал, че се разграничава категорично от досегашните методи на управление на българския шахмат и е отворена за приобщаване на всички шахматни клубове, които не присъстват на учредителното събрание днес“, завърши Кралев.

В крайна сметка след тричасово събрание, преминало през доста дебати, новата БФШ-1928 стана факт. 62 клуба от общо 80 имаха свои представители на учредителното събрание. Най-много полемики предизвика въпросът дали гласуването за ново ръководство да бъде явно или тайно, като споровете продължиха час и половина и решението бе прегласувано. В крайна сметка с 34 гласа „за”, 26 „против” и 2 „въздържали се” бе решето изборът да става явно.

После нещата тръгнаха в по-бързо темпо и новият устав на федерацията бе гласуван с пълно единодушие. За съпредседатели на БФШ-1928 бяха избрани депутатите инж. Иван Генов и д-р Руслан Тошев, които бяха единствените кандидати за поста. В Управителния съвет влязоха Васил Антонов, Георги Недев, Пламен Симеонов, великотърновецът проф. Тодор Галунов, Алекси Йовчев, Янко Кесаревски, Румен Ангелов и именитите шахматистки Антоанета Стефанова и Маргарита Войска. При гласуването за новото ръководство 6 бяха „против”, 9 се въздържаха, а всички останали клубове гласуваха „за”. В Контролния съвет, който е от трима души, бе избран и великотърновецът Николай Йорданов.

„Исках обединението да е и по-ярко, имаше и позиции, които вървяха към разединение, но се радвам, че успяхме да преодолеем този момент. За нас най-важното беше да учредим федерация, да се обединим и да загърбим проблемите, за да могат българските шахматисти да работят спокойно. Засега успяхме. Що се отнася до Силвио Данаилов, аз не съм нито прокурор, нито съдия. Има си компетентни органи. Аз съм за това истината да излезе наяве. Ако някой е правил нарушения, трябва да си носи отговорността.

Сега първо трябва да получим регистрация от съда и да подадем молба до Министерството на спорта за получаване на лиценз”, коментира след избора инж. Иван Генов, който е депутат от БСП.

„Има доста изисквания, които трябва да подготвим, да докажем, че отговаряме на изискванията. Първото условие за отношения с Международната федерация е да имаме лиценз. Смятам, че разумът ще надделее и новата федерация да успее, тя е с много учредители. Първата стъпка беше най-важната и беше направена, но предстоят следващите – лицензът и признаване от ФИДЕ. Общо в България има над 80 клуба, около 20 не присъстваха на учредителното събрание, но ние сме отворени за тях и очаквам скоро да приемем нови клубове”, заяви д-р Руслан Тошев, който е депутат от ГЕРБ.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки