Чочев: Важното е да видят хората, че се раздаваме

"Холандците ще са ядосани", смята халфът на България

Чочев: Важното е да видят хората, че се раздаваме

Халфът на италианския Палермо Ивайло Чочев изигра най-силния си мач с националната фланелка срещу Швеция (3:2). С негов гол лъвовете постигнаха първи успех над скандинавците от 50 години насам, но Чочев заяви, че не се чувства като герой след звездния миг. Полузащитникът даде интервю за "Тема Спорт", в което сподели, че очаква доста по-тежък мач срещу Холандия.

Ивайло - големият герой или един от големите герои, как се чувстваш?

- Не съм герой, не се чувствам като такъв. Всички играхме добре и се борихме. Чувството е много приятно да вкараш срещу Швеция - отбор, който не бяхме побеждавали 50 години. Но искам да благодаря на момчетата. Показахме, че с много борба и желание можем да върнем хората по трибуните и да ги радваме. Всеки гол за България е важен. Този беше и срещу неудобен съперник, така че няма как да не съм щастлив (усмихва се широко). В нашия спорт, който вкара победния гол, е герой, но всички показахме добра игра. Искам да поздравя колегите си за настроението, което показахме.

Вярвахте ли, че можете да победите Швеция, която ни беше черна котка?
- От първия ден, в който се събрахме, треньорите ни казваха, че можем да победим този отбор, че имаме качествата да го направим. Подбрахме най-добрата тактика и направихме голям мач.

Какво си говорихте на полувремето, резултатът беше 2:2?
- Казахме си, че в последните квалификации показваме себераздаване и хъс и ако продължим да си помагаме, ще спечелим. Само трябваше да се подкрепяме на терена и бяхме уверени, че рано или късно ще дойде победният гол. И точно това се случи.

В началото на мача беше изгонен селекционерът Петър Хубчев. Как ви се отрази това и заради него ли играхте?
- Да, разбира се, че играхме и за него, и за нашите имена, и за всички българи. Отстраняването му не ни се отрази никак, защото бяхме изцяло концентрирани върху мача. Даже аз след две минути бях забравил, че треньора го няма на пейката (смее се).

Да продължаваме ли да мечтаем? Колко по-големи са шансовете ни за световното след този успех?
- Ние си говорихме с момчетата след мача, че има разочарование от двубоя с Беларус там, който загубихме. Ако бяхме спечелили, щяхме да имаме доста по-големи шансове. Но най-важното е в Холандия да покажем същата игра както срещу Швеция. Вече дали ще си тръгнем с актив оттам - не можем да знаем. И не е толкова важно, а по-скоро да покажем хъс и желание. Да видят хората, че се раздаваме и искаме да вървим напред.

Каза, че сте подбрали най-добрата тактика за мача, с какво надиграхте шведите?
- От една страна, са желанието и хъсът. Те не показаха същия характер като нашия. Освен това ги пресирахме добре в нашата половина, действахме успешно и на контраатака, които ни бяха основните цели преди срещата. Важното е, че тактическият замисъл беше изпълнен с голямо желание и борба, иначе нямаше да се получи. Изчаквахме на контраатака и видяхте, че още през първата част имахме 4-5 доста добри нападения, а и след почивката създадохме такива шансове. Все пак вкарахме три гола, така че това е силен мач за нас.

Ще се отърсите ли бързо от емоциите?
- Ние сме професионалисти и мисля, че бързо ще ни мине. Няма да се главозамайваме. Насочили сме мислите си към Холандия.

Имате ли план как да спрете холандците? Още повече че вече ги победихте в София...
- Мисля, че ще ни бъдат ядосани тъкмо защото ги победихме с 2:0, а и сега загубиха тежко във Франция (0:4). Ние имаме настроение, което е
нашето предимство. Докато при тях ситуацията ще е по-минорна. На тях им е наложително да ни бият, а ние сме малко по-осбободени откъм очаквания. Отиваме за позитивен резултат, пък да видим. Нужно е пак да покажем желание и хъс и вече каквото се случи. Само с голяма мотивация ще зарадваме хората.

Постигате добри резултати, но посещаемостта срещу Швеция отново не е особено висока...
- Искам да поздравя публиката, която беше на стадиона, защото създаде отлична атмосфера. Подкрепяше ни постоянно. Дори когато Швеция ни изравняваше и когато успяваше да овладее инициативата, феновете не спряха да ни подкрепят. Радвам се, че ги зарадвахме. Дай Боже да направим успешен мач в Холандия и в следващия двубой в София срещу франция да видим стадиона пълен.

Как се разбиват нещата за теб в Италия, оставаш ли в Палермо?
- Да, оставам. Имах доста оферти, но реших, че Палермо ми е дал много и трябва да продължа кариерата си в този отбор въпреки отпадането от Серия А. Разговарях с шефовете, те също казаха, че ме искат в отбора и се надяват да не си тръгвам. Затова прецених, че е по-добре да остана в Палермо и изобщо да не се замислям за друг клуб.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки