Нови скандални разкрития за Олимпиадата в Рио

Операция е довела до обиск на бразилската полиция

Нови скандални разкрития за Олимпиадата в Рио

 Бразилските и френските власти обявиха, че са разкрили международна корупционна схема за закупуване на гласове за присъждането на летните олимпийски игри през 2016 г. на Рио де Жанейро, предадоха световните агенции.

Операцията е довела до обиск на бразилската полиция в жилището на Карлос Алберто Нусман, шеф на Бразилския олимпийски комитет и председател на Комисия по организирането на игрите в Рио. Паспортът му е конфискуван. 

Полицията обискира и централата на Бразилския олимпийски комитет. Иззети са документи. 75-годишният Нусман се яви след обиска в полицията, за да бъде разпитан. Адвокатът му твърди, че той е невинен. Според бразилската полиция има силни индикации, че Нусман се е намесил при закупуването на гласовете на африкански членове на Международния олимпийски комитет, за да бъде избран Рио за домакин на игрите през 2016 г. Нусман е обвиняван, че се опитал да помогне при купуването на гласа на Ламин Диак, бивш шеф на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации и бивш член на МОК. 
 
Нусман е обвиняван, че е установил връзки между бразилски компании, през които са преминавали парите за закупуване на гласовете, и различни членове на МОК. Разследването по случая започна преди девет месеца и се нарича "Нечестна игра". В него бразилските следователи са подпомагани от следователи от Франция, Антигуа и Барбуда. 
 
В рамките на разследването бяха издадени 11 заповеди за задържане на хора в Бразилия и във Франция. Нусман е бивш играч по волейбол и е шеф на Бразилския олимпийски комитет в продължение на две детилетия. Той работи и като адвокат. Член на МОК бе в продължение на 12 години. Той е част и от комисията за координиране на игрите в Токио през 2020 г., даваща съвети на организаторите как да се подготвят за събитието. 
 
След игрите в Рио Нусман получи от президента на МОК Томас Бах наградата Олимпийски орден, връчвана на хора с изключителен принос към олимпийските игри. Рио спечели домакинството на игрите през 2016 г. преди осем години в Копенхаген. Тогава се гласуваше между Рио, Чикаго, Мадрид и Токио. Чикаго бе възприеман като най-подготвен град, но бе елиминиран в първия кръг на вота. Накрая един срещу друг се изправиха Рио и Мадрид и Рио победи с 66 срещу 32 гласа. Откакто игрите в Рио приключиха и бяха обявени от МОК за успех по отношение на организацията, не секват разкритията за корупция по време на подготовката им. 
 
През юни Сержио Кабрал, бивш губернатор на щата Рио де Жанейро в периода 2007 г. - 2014 г. бе осъден на 14 години затвор, защото ръководел мрежа за отклоняване на средства от строителните проекти за игрите, сред които и проекта за модернизиране на стадиона "Маракaна". Разкритията за игрите в Рио идват в неподходящ момент за МОК. На 13 септември в Лима ще бъдат одобрени домакинствата на игрите през 2024 г. и 2028 г. Очаква се домакинствата да бъдат спечелени респективно от Париж и Лос Анджелис.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки