Пацо Тигъра: Раздялата с Левски беше лош момент за мен

Вратарят даде интересно интервю за добрите и лошите моменти в кариерата си

Пацо Тигъра: Раздялата с Левски беше лош момент за мен

Пламен Илиев даде интервю пред сайта "Топспорт", в което говори за националния отбор, Левски и румънския футбол.

 
На какво отдаваш загубата от Холандия. Смяташ ли, че от този отбор на "лалетата", който определено не блести с кой знае какви футболни достойнства, можеше да откраднем нещо?
 
- Още след мача с Швеция казах, че ни чака много труден двубой срещу Холандия. Знаехме, че мачът срещу нас им е задължителен, за да запазят шансове за класиране на Световното първенство. Отидохме там с идеята да се опитаме да не допуснем ранен гол, но за съжаление не се получи. Това малко пообърка плановете ни, но след това имахме и една възможност чрез Костадинов да изравним. Загубихме, но смятам, че всички се раздадохме максимално. Все пак паднахме от Холандия, която в момента може да не блести особено, но си е Холандия.
 
При Петър Хубчев отборът показва сериозно израстване. Какво промени той в националния отбор след назначението си?
 
- При Петър Хубчев се вижда едно израстване в колектива. Всеки се раздава и помага на другия, тича, бори се. Това е много важно в днешния футбол. Ние сме наясно, че в момента единственият шанс да постигаме добри резултати е добър колектив и всеки да дава всичко от себе си. Мисля, че в това се крие доброто ни представяне в последните мачове.
 
Предстои ни много труден мач с Франция. Какво да очакваме от срещата? И смяташ ли, че след този възход на националния отбор, стадионът ще се напълни?
 
- Надявам се да дойдат повече зрители. Всеки обича да играе пред пълни трибуни. Мисля, че след тези добри игри, които показахме, хората ще дойдат да ни подкрепят. Тези, които играят със сигурност ще дадат най-доброто от себе си, за да ги зарадват. Ще бъде много труден мач, определено.
 
Отпимист ли си за следващия квалификационен цикъл, който ни предстои. Смяташ ли, че този отбор може да вдигне още нивото си и вече да не говорим само за шансове за класиране на голям форум, а да участваме на него?
 
- Да, оптимист съм. В следващите два мача срещу Франция и Люксембург, дори при две победи, ще бъде много трудно да се класираме за Русия, но за Европейското имаме големи шансове. Още повече, че се класират 24 отбора. Мисля, че шансовете са много по-големи.
 
Да те върна преди мача с Швеция. Имаше ли напрежение у теб, когато разбра, че ще си титуляр? Това бе твоят официален дебют за България, а и си наясно, че у нас фенове и медии са на двете крайности и при евентуална грешка могат да те разсипят от критики.
 
- Чак голямо напрежение не е имало в мен, тъй като съм изиграл доста мачове до момента. Разбира се, този мач беше изключително важен, с по-голям заряд, предвид факта, че дълги години нямахме победа над този съперник, а и дори гол не им бяхме вкарвали. Аз винаги съм излизал без да мисля дали ще сгреша и дали след мача някой ще коментира представянето ми. Всеки греши в този живот. Аз винаги съм излизал и съм давал всичко от себе си. Така беше и срещу Швеция.
 
Каква е рецептата за спасяване на дузпи? Срещу Швеция ти бе шестата отразена от началото на календарната година.
 
- Наистина през тази година станаха доста спасените дузпи от мен. В предни години нямах такава успеваемост. Това, може би, е годината, в която хващам дузпи. В предните сезони, когато бях част от Левски, не съм успявал да покажа такъв коефициент на спасени дузпи. Радвам се, че тази година се получава и съм помогнал на клубния си отбор, както и на националния в двубоя с Швеция.
 
Как се подготвяш преди мач за наказателните удари?
 
- Доста пъти съм наблюдавал съперниковите играчи, които се предполага, че ще бият дузпа, ако бъде отсъдена. Друг път всичко е било усет. Специално за мача с Швеция бях гледал преди срещата Форсберг как бие наказателни удари и предположих, че ще стреля в десния ъгъл. За мой късмет се получи.
 
В кариерата си до момента си преминал през доста трудности. Като започнем от начина, по който Левски се отказа от теб, през зимата имаше проблеми с Ботошани, а след като премина в Астра бе резерва на Силвиу Лунг. Тогава обаче получи шанс, от който успя да се възползваш по най-добрия начин. Може ли да кажем, че тази една седмица в националния отбор, в която блесна, е плод на много труд, воля и характер от твоя страна? А след тези силни два мача, които изигра срещу Швеция и Холандия, се утвърди като един от най-добрите български вратари.
 
- Мисля, че в живота на всеки един спортист има много трудности. В спорта трябват много лишения. Моята кариера до тук не е била изпълнена само с хубави моменти, имал съм и доста лоши такива. Раздялата ми с Левски през 2015-а година например. Аз обаче никога не съм се предавал, винаги съм се раздавал в тренировките и в мачовете, в които съм вземал участие. Може да се каже, че в последните шест месеца съдбата ми се усмихна и се радвам за това. Надявам се да съм здрав и да се предпазя от контузии, защото вече имах една такава и не успях да се представя на добро ниво тогава. Мисля, че ако успея да се запазя и продължа да работя, ще имам късмет.
 
От две години си в Румъния. На какво те научи престоя в чужбина до момента?
 
- Научих най-вече, че ако не се доказваш във всеки един мач, в който играеш, много трудно ще ти се гласува доверие в следващия. В първата ми година в Ботошани изиграх доста мачове, но не всички. Причината бе, че в някои допусках грешки и в следващата среща бях на пейката. Старая се да съм много концентриран в тренировки и в мачове, за да бъда максимално полезен на отбора.
 
Кои свои качества разви в Румъния и върху кои имаш още да работиш?
 
- Човек се учи докато е жив. Постоянно искам да се самоусъвършенствам. Тренирам всеки един компонент от играта си. В съвременния футбол вратарите трябва да притежават много комплексни качества. Именно затова се старая да отработвам всичко и да израствам във всяко едно отношение.
 
През лятото се появиха информации, че състоянието на клубния ти отбор Астра не е добро. Как са нещата сега?
 
- Стигна се до там, че се разделихме с голяма част от отбора от миналата година и дойдоха много нови футболисти, както и нов треньор. Шефовете искаха да предприемат реконструкция на тима. Към момента нямаме забавени плащания и всичко е наред.
 
Новият ви треньор е добре познат у нас - Едуард Йорданеску. Докато беше начело на ЦСКА бързо бе заклеймен, че не става. Какво е мнението ти за него?
 
- Знаете, че понякога, когато отидеш на едно място се получават добри резултати, след това на друго - не. Той отиде в отбора на ЦСКА с добро име и добри резултати от последния му сезон начело на Пандури. Не се получиха нещата на "Армията". Аз смея да твърдя, че той е един много добър треньор, който държи на дисциплината и тактиката, както и на професионализма на играчите. С оглед на това, че имаме над 15 нови футболисти, мисля че вървим много добре в първенството. Успяхме да стигнем до третия предварителен кръг на Лига Европа, но там отпаднахме. Йорданеску за мен е един много добър треньор, който е и много млад - едва на 39 години.
 
Вашият президент през това лято продаде някои футболисти за добри пари в Турция (Силвиу Лунг и Кристиян Сапунару преминаха в Кайзериспор). След отличното ти представяне до момента с екипа на Астра, а и след тези две срещи на националния отбор, сигурно доволно потрива ръце, че ще успее да напълни клубната каса с твоя продажба. Ти самият мислиш ли за трансфер и има ли първенство, в което искаш да играеш?
 
- За момента не мисля, защото трансферният прозорец току що затвори, а следващият е чак през януари. Като цяло искам да държа добро ниво за клубния си отбор, както и за националния, ако играя. Не искам да коментирам трансфер, защото при вратарите е сложно. Но всеки се надява да расте и да играе в по-силно първенство. Аз също имам такива амбиции, но трябва много да работя. Имам си любим отбор и любимо първенство, но е невъзможно да отида там - разполагат с най-добрия вратар в света (б.а. визира Мануел Нойер и Байерн Мюнхен). Като цяло, не ми се коментира къде искам да играя. Първо трябва да дойде евентуална оферта, която да устройва клуба и мен, и след това ще видим.
 
Следиш ли ситуацията в Левски - новият собственик Спас Русев хвърля доста средства за селекция, взе и качествен треньор в лицето на Делио Роси?
 
- Да, направи се много добра селекция. Привлече се и едно голямо име за треньор. В последните мачове отборът играе много добре и побеждава. Мисля, че през тази година първенството ще е доста интересно и борбата за титлата ще е между Левски, Лудогорец и ЦСКА. Не искам да коментирам кой ще става шампион - който е най-добър, той да спечели.
 
Бившият ти съотборник Серджиу Буш стана един от многото нови попълнения на "Герена". Може ли той да се превърне в голмайсторът, който Левски от години търси?
 
- Аз съм радостен за него, тъй като той е едно много добро момче. Ние сме играли и един срещу друг, дори и гол ми вкара с екипа на ЦСКА. Но това няма никакво значение. Той е професионалист. Познавам го добре, тъй като играхме заедно шест месец в Астра. Много е работлив и му пожелавам да играе с успех на "Герена" и да расте нагоре.  Знам с какви качества разполага Буш и съм убеден, че може да се пребори с конкуренцията на Мапуку. До момента вкара 4 гола, без да е записал чак толкова много минути на терена. Той има голов нюх и може да реализира много попадения през този сезон. Пожелавам му да е здрав, защото отиде с контузия в Левски, която му попречи да проведе пълноценна подготовка, и щастлив на "Герена".
Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки