Барт: Избрах ЦСКА, защото това е много голям клуб с богата история

„Стилът на Белчев ми допада много, проблемите ми с режима са минало”

Барт: Избрах ЦСКА, защото това е много голям клуб с богата история

Централният защитник Александър Барт (31 г.) бе привлечен в ЦСКА като още едно парче от шампионския пъзел. А французинът знае много добре как се печели титла - има 6 поредни с Литекс (2010-2011) и Лудогорец (2012-2015). Барт даде интервю за "Тема Спорт", в което посочи какво го е накарало да избере предложението от "Армията" и какви са впечатленията му от треньора Стамен Белчев. Той коментира и проблемите с режима, които имаше в Ловеч и Разград. 31-годишният Барт вече направи официален дебют за ЦСКА, след като записа 5 минути срещу Верея (3:0).

Алекс, как се стигна до завръщането ти в България?

- Избрах ЦСКА, защото това е много голям клуб, с богата история. Искаме да станем шампиони, а и аз познавам доста от футболистите, които са тук, както и президента Гриша Ганчев. Познавам и работата на треньора Стамен Белчев. Говорих с ЦСКА още след контролата в Австрия, когато играх за Университатя (2:4), и поддържахме връзка още оттогава. За мен ЦСКА беше най-добрият вариант. Искам да помагам с каквото мога.

Поддържахте връзка отдавна, но защо дойде сега, а не по-рано?
- Имах договор за още една година с Университатя и трябваше да се разбера с треньора, с президента... Малко се забавих но в крайна сметка дойдох тук и се надявам всичко да върви добре. В Крайова всичко беше наред, но реших, че е по-добре да подпиша с ЦСКА. Просто в този момент от кариерата ми, това е най-доброто за мен и за семейството ми. ЦСКА е много голям клуб, може да стане шампион и това ми е основната мотивация. А и би било страхотно да спечеля 7 поредни титли (смее се).

За какъв период е договорът ти с ЦСКА?
- Една плюс една година. 

Идваш в отбор с двама централни защитници, които са утвърдени в титулярния състав. Притеснява ли те конкуренцията?
- Не, изобщо не е проблем, това е нормално във футбола. Не може да знаеш кога ще играеш, а и не бива да се мислиш за твърд титуляр, защото се отпускаш. Ще давам всичко от себе си в заниманията, а вече треньорът преценява кой да играе. Конкуренцията вдига нивото.

Гледа ли някои мачове на ЦСКА, преди да дойдеш, какви са ти впечатленията от отбора като цяло?
- Да, гледах. ЦСКА играе много добре, има доста силен отбор. И защитниците, и халфовата линия, и в предни позиции вкарваме много голове... На мен ми беше важно да подпиша с отбор, който върви силно в първенството си. И най-нормалното нещо е в такъв отбор да има и конкуренция. А и както казах - познавам част от футболистите, също и служителите, така че това беше допълнителен плюс и няма да имам нужда от адаптация.

Какви са впечатленията ти от Стамен Белчев, каза, че си запознат с работата му?
- Той иска да изнасяме топката от централните защитници, а на мен това много ми допада. Обичам да играя с топката, не ми харесват директните пасове. По-добре е, когато държиш топката, а другият отбор трябва да тича. Стамен Белчев прилича малко по стил на Мъри Стоилов. При Стоилов в Литекс ми беше много добре, тогава станахме шампиони. А и в ЦСКА имаме страхотна публика зад гърба си, която може само да помага. Не можеш да излезеш на терена с несериозно отношение при такива фенове. Публиката е 12-ият играч и е много важна за нас. Няма как да бием с 5:0 във всяка среща, но тъкмо в трудните моменти ще разчитаме на запалянковците.

Какво е мнението ти за Лудогорец и Левски?
- Предпочитам да не коментирам другите отбори. И те имат добри състави, но ние ще гледаме своята работа и ще опитаме да станем шампиони.

Помниш ли последния си мач в България?
- Май че беше с ЦСКА... 

Да, изгониха те....
- Сетих се - с два жълти картона (б.а. - на 9 май 2015 г. при 0:0 на "Армията"). Това е интересно. Много рядко получавам червени картони, може би в България са ми един или два (б.а. - два, като и двата му са срещу ЦСКА, предишният - за Литекс при 1:1 на "Васил Левски" през септември 2010 г.). Сещам се, че имах и един в Лига Европа за Литекс срещу Дебрецен. Надявам се да не получавам повече такъв (смее се).

Смяташ ли, че беше грешка, че напусна България през 2015-а?
- Не обичам да гледам назад. 7 години играх тук и в онзи момент имах друга оферта - от Грасхопърс, играх година и половина там, но не беше много добре. Обаче не съжалявам за нищо, само напред гледам.

Срещу кой нападател ти е било най-трудно да играеш?
- Спомням си мача с Лудогорец срещу Базел на "Васил Левски". Водехме с 2:1, но Мохамед Салах се събуди и правеше каквото си иска с нас (смее се). Паднахме с 2:4. Още ме е яд за онзи мач, но просто Салах е много добър футболист и направи разликата. Може би той е най-силният, срещу когото съм играл.

А от кой треньор си научил най-много?
- При всички ми е било интересно и съм се стараел да попивам. Нито един от тях не ни е говорил напразно, на вятъра. Трябва винаги да възприемаш какво ти казват.

Ти самият искаш ли да станеш треньор?
- Може, да. Аз имам дипломи от Франция. Обаче още не съм решил. Иска ми се, но не е толкова лесно. Треньорът има двойно-тройно повече работа от играчите. Това е много трудно занимание. Не съм решил на сто процента, но ми харесва като идея, защото бих искал да остана във футбола след състезателната ми кариера.

Минало ли са проблемите ти с режима, каквито имаше в Литекс и Лудогорец?
- Естествено, аз вече съм женен, имам две деца - на 3 години и на 6 месеца. Всички знаят за онези времена, тези неща не могат да се скрият. Бях на 22-23, когато дойдох в България. Бях сам, в непозната обстановка и имаше разни истории... Но сега съм на 31, разбира се, че не съм същият човек. Сега се прибирам вкъщи и си играя с децата, трябва да помогна на жена си. Но вече не ме и интересува да излизам насам-натам. Не ми е интересно. Като си баща, имаш други ангажименти. Не можеш да правиш такива глупости. Но това не означава, че на 22 можеш да ги правиш. Нужно е да пазиш режим. Обаче аз бях така. Знам, че беше грешка...  Сега покрай нас минава Манолев (б.а. - водим разговора след тренировка в Панчарево). Той спазваше режима навремето (смее се). Та, да - не бях прав да ги правя тези неща, но така се случи. Сега не бих ги повторил, но... С годините човек се променя за добро. Вече съм професионален футболист в пълния смисъл на думата (смее се).

Вече направи и официален дебют за ЦСКА, как ти се стори атмосферата?
- Супер е всичко. Искам да поздравя футболистите, защото направихме много добър мач. Трябва да действаме всеки път така. Атмосферата е страхотна, така че имаме всичко, за да направим един силен сезон.

Това 3:0 означава ли лесна победа?
- Не. Другият отбор игра много добре. Имаме респект към всеки. Верея се бореше до края. Не беше лесна среща, но ги надиграхме. За да спечелиш с 3:0, значи си действал силно по всички линии.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки