ЕКСКЛУЗИВНО: Боби Михайлов с ударно интервю за БФС, Първа лига, Николай Михайлов и други теми

Вижте какво заяви босът на футболния съюз

ЕКСКЛУЗИВНО: Боби Михайлов с ударно интервю за БФС, Първа лига, Николай Михайлов и други теми

Ползва ли се Лудогорец с протекцията на Българския футболен съюз?, Случайни ли са съдийските грешки?, Удачен ли е форматът на първенството, каква ще е съдбата на националния селекционер Петър Хубчев след края на квалификациите за световно първенство? Това са само част от въпросите, които витаят в българския футбол. Агенция БЛИЦ потърси за коментар Борислав Михайлов. Президентът на футболната ни централа отговори на всички въпроси в ексклузивно интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

Г-н Михайлов, предстои извънредно заседание на УЕФА в Женева, на което ще участвате. Какви решения се очакват на този форум?

- Основното, за което се прави този извънреден конгрес, е да се попълни бройката на представителите на Европа в Съвета на ФИФА.  Това се наложи, защото г-н Виталий Мутко не издържа интегрити чека, които се изискваше. На негово място ще бъде предложен новоизбраният директор на руския футболен съюз. Затова УЕФА трябва да гласува и да го предложи на следващия конгрес на ФИФА. Освен това заседание, ще се проведе и т.нар. ТЕР - кръгла маса с участието на всички футболни президенти и генерални секретари от Европа. Там ще се разискват множество промени. Най-основната от тях ще засегне и нашият национален отбор и е свързана съд започващата през 2018 г. Национална футболна лига, която замества приятелските мачове. В Националната футболна лига също ще има групови фази. Отборите в нея ще бъдат разделени по четворки, ще се играе финал и крайно класиране. Хубавото е, че на Националната футболна лига ще има телевизионни права, от които ще постъпят повече средства във футболните федерации.

Какви са впечатленията Ви от първото заседание на Комисията за развитие на футбола във ФИФА

- Бях впечатлен, защото както каза и генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино, който присъства на заседанията - това е една от най-важните комисии по отношение на развитие на футбола. В по-голямата си част това беше като програмата "Hat trick" на УЕФА. Тук е "FIFA Forward". Това са програми, по които кандидатстват съответните конфедерации и получават средства, ако защитят проекти за развитие на местните футболни федерации. По време на форума до мен стоеше легендата на "Манчестър Юнайтед" Дуайт Йорк, което беше доста впечатляващо. Комисията е съставена от 18 души, половината от които са от администрацията на ФИФА.

Как ще отговорите на критиките на формата на футболното първенство, който според мнозина специалисти е много сложен?

- Първо, този формат беше разискван на най-широка основа. На много от срещите бяха поканени Ваши колеги журналисти. Присъстваха и представители на всички отбори от "А" и "Б" група. Всички бяха поканени да участват в новата футболна лига, при положение, че отговорят на необходимите критерии и получат съответните лицензи. Благодарение на тази организация и на над 4 срещи между клубовете, всички клубове от "А" и "Б" група гласуваха собственоръчно, че са съгласни с този формат. Хората от Холандия идваха 3 пъти в България и обясниха проекта на всички. Мина вече една година и мога да кажа, че първенството е много по-интересно за зрителите и по-оспорвано. Така че хората, които непрекъснато се оплакват в България го правят, за да защитят слабите си резултати. Според мен форматът е изключително успешен. Същият се прилага в Дания и Белгия, но там никой не мрънка.

Да, но тук в България има сериозно недоволство от страна на ръководството на Левски към определени съдийски решения. Вашият коментар?

- В нито една държава няма идеално съдийство. Дори и в мачовете от Шампионската лига се допускат грешки от топ съдиите в Европа. Аз съм дълго време президент и винаги съдийството е било злободневна тема, но аз го гледам по-друг начин - в България всички са свикнали да се оплакват от съдийството, когато не им върви играта или не се получават резултатите. Но когато съдията е "сбъркал" в тяхна полза, никой не се оплаква. Смятам че Футболният съюз прави всичко възможно за издигане на авторитета на съдийството, включително и с вкарването на много млади момчета като съдии. Имаме и консултант от Франция Марк Бата, който е в топ 3 сред шефовете на съдийството в Европа заедно с Колина и Хю Далас. Бата гледа всички мачове на топ съдиите ни и след това им праща анализи. Организираме постоянно семинари за подобряване на съдийството, даваме и им новата база на БФС, за да се подготвят и да покриват нормативите. Аз смятам, че съдийството върви в положителна посока. Естествено, съдиите са хора и понякога бъркат. Призовавам към по-голямо спокойствие и спиране на атаките. Много често те биват атакувани още в момента, в който са станали ясни нарядите. В някои медии се появяват тенденциозни статии още преди да са започнали мачовете.

Как ще отговорите на обвиненията, че Българският футболен съюз е изцяло подчинен на Лудогорец?

- Това е абсолютно несериозно! Винаги, когато в България някой отбор стане шампион, това се случва с ЦСКА, Левски и Литекс, след това съм чувал, че БФС било "червено", след това "синьо" и "оранжево", а сега едва ли не "зелено". Резултатите на терена показват всеки клуб как се развива и какви са му възможностите. Това се вижда и от футболистите, които играят в тези клубове.  Българският футболен съюз обгрижва по един и същи начин всички наши 700 члена, независимо дали са от Първа или Пета лига. Обвиненията по отношение, че БФС обслужва Лудогорец са крайно несериозни. Всеки има право да говори каквото си поиска, но подобно обвинение няма нищо общо с реалността.

Първите 8 кръга от първенството показаха, че е доста по-оспорвано в сравнение с последните години. Имате ли фаворит за титлата?

- Не. Фаворит за титлата не може да има. Първенството е много оспорвано както по отношение на първите места, така и за плейофите, които ще решат кой ще изпадне. Според мен борбата за титлата ще бъде между първите три отбора във временното класиране.

Каква е оценката Ви за представянето на националния отбор в квалификациите за световното първенство?

- Оценката ми е малко двузначна, защото отдавна не бяхме побеждавали топ отбори. Швеция дори е в първата десетка в класацията на ФИФА и не бяхме я побеждавали от 50 години. Победихме и Холандия, която също е силен отбор! Аз съм играл много квалификации, участвал съм на финалите на три световни и едно европейско първенство. И винаги съм знаел, че не трябва да се губят точки от т.нар. "по-слаби" отбори, защото както виждате вече няма такива. Помните какъв инфарктен мач изиграхме срещу Люксембург в София. А само преди седмица Люксембург направи равен резултат с Франция в Париж. Ако не бяхме загубили точките от срещата с Беларус, в момента щяхме да имаме големи шансове за плейоф. Така или иначе виждам много положителни неща в националния отбор - налагането на млади момчета, амбициозен треньор и много стегната дисциплина. Националният отбор използва по най-добрия начин условията, които им предоставя базата в Бояна. Нека да изчакаме и оставащите два мача от квалификациите и дали съперниците ни ще сбъркат накрая.

Смятате ли, че пред България остават шансове за класиране?

- Тежко е! Играем мач първо с Франция на наша земя, а после ни предстои гостуване в Люксембург. В този цикъл от мачове на националните отбори през 3 дни, никога не сме успявали да издържим най-вече физически и в двата мача.  Срещу Холандия загубихме най-вече, защото не бяхме добре физически. Оценката ми за представянето на националния отбор до момента е по-скоро положителна. Всички знаехме, че това е най-тежката група в квалификациите, след като Холандия е третият отбор в нея, а ужким слабите вместо да са Андора и Лихтенщайн се паднаха Беларус и Люксембург. По тази причина дори и на мен като най-голям оптимист, на който се иска най-много отборът да се класира на световното мисля, че отборът се представя достойно.

Каква ще е съдбата на националния селекционер Петър Хубчев - ще води ли България и през следващите квалификации за европейското първенство по футбол?

- Договорът на Хубчев изтича в края на октомври, а при положение че играем плейоф след него. След края на квалификациите ще направим анализ. Ще събера Изпълкома на Футболния съюз и ще вземем решение. Но до момента аз, а смятам че и колегите сме доволни от работата на Хубчев. Защото треньорът е донякъде, оттам нататък трябва да се види с какви футболисти разполагаме, в кои отбори играят и дали въобще играят в тях. Много е важно и в каква форма пристигат футболистите на лагерите на националния отбор. Защото Хубчев за 4-5 дни освен да съживи малко футболистите и да ги подготви тактически за предстоящия мач друго не може да направи.

Ще се класира ли България на голям футболен форум в обозримо бъдеще?

- И сега, когато два отбора се класират директно за световното първенство, а третият играе бараж, пак ще кажа, че се борим с Холандия или Швеция за плейоф. Да се надяваме на по-благосклонен жребии и да имаме повече късмет за класиране на европейското първенство.  Смятам, че момчетата, които участват в тези квалификации израстват и ще постигнат по-големи успехи.

Има ли клубове, които оказват натиск върху националния отбор и лобират за техни футболисти?

- Не съм чувал такова нещо. Никога не съм го чувал. В последните години нито един от националните отбори не ми е казвал подобно нещо. А за Хубчев въобще да не говорим, защото той си е немски възпитаник, сериозен човек, малко затворен. Много се съмнявам някой въобще да се опитва да му влияе. За мен е несериозно някой да се опитва да влияе на решението на националния треньор кой да взима и кой не!

Вярно ли, че се опитвате да прокарате сина Ви Николай в националния отбор?

- Къде да го прокарам? Той има 25 мача за националния отбор и повечето от тях са му много добри. Единствената суха врата по време на сегашните квалификации е с него на вратата в срещата срещу Холандия в София. Никога няма да обичат нито Николай, нито мен! Никой не обича успелите хора! Синът на президента на Българския футболен съюз в тази държава няма как да го обичат.

През следващата година предстои нов конгрес на БФС. Очаквате ли да Ви атакуват с компромати?

- Не знам дали ще има компромати или не. Въпросът е да има доказателства. Иначе всеки може да си говори каквото поиска. Аз смятам, че се представям много добре с това, което правя с моите колеги от Изпълкома в трудната действителност съпроводена с малко финанси. БФС се самоиздържа. Така че той е като една фирма. След като толкова години съумяваш да осигуриш бюджет за провеждането на всички първенства и турнири, за 9 национални отбора, да построиш модерна европейска база, значи си вършиш добре работата. Всеки може да дойде на конгреса, да си каже болката и да се излъчи кандидат. Тогава хората избират.

Как гледате на евентуални номинации от страна на Христо Стоичков и Димитър Бербатов?

- Аз не обичам да гадая! Аз съм се явявал три пъти на конгрес и три пъти съм печелил. Отговорен човек съм. Нека да видим кои ще се явят на конгреса. На мен те няма какво да ми обясняват, те трябва да обяснят на делегатите какви са техните идеи, какво могат да направят и защо се кандидатират. След това думата имат делегатите.

НА ЖИВО: Пирин - Етър (СЪСТАВИ)

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки