Майкъла: ЦСКА и Левски са двата клуба в България

Всичко друго е изкуствено направено

Майкъла: ЦСКА и Левски са двата клуба в България

 Бившият футболист и директор в ЦСКА Георги Илиев -  Майкъла говори по редица актуални теми от българския футбол, като, разбира се, най-много за любимия му клуб от "Армията". 

 
"Бях заложил "хикс" за мача на Лудогорец и спечелих. Турският отбор е прехвален. Лудогорец игра прекрасно, този резултат е успех. Футболистите на Лудогорец знаят, че това са мачовете, които ги продават и от които се печелят пари. В другите български отбори трансферната политика е бизнес между мениджъри, селекционери, треньори и всякакви други свързани с футбола.


В Лудогорец се работи професионално. В ЦСКА се работи професионално от една година, а в Левски от 3-4 месеца има съживяване с много добър отбор. Очаквам през този сезон да сме поне малко по-конкурентни на Лудогорец. През ЦСКА за 15 години минаха 150 милиона лева без да се инвестира нищо. В Левски единствено Тодор Батков направи една инвестиция, но никой не му го призна. Лудогорец всяка година е на печалба. Много трудно друг ще стане шампион", започна Майкъла. 
 
 
"Не знам защо Левски смени Люпко Петрович, когато отборът беше първи. Очаквам пак Лудогорец да е шампион, но с много голяма конкуренция от ЦСКА. Отборът на ЦСКА стои много добре в момента, тактически добре, с добри трансфери. Решението на УЕФА да извади ЦСКА от евротурнирите?


Има си правила - нов отбор получава три години наказание. Мисля, че за нас ще е две години. Ще си ги изтърпим и се завръщаме. Гриша Ганчев е много сериозен бизнесмен. На Панчарево става много хубави неща, в ЦСКА вече няма по 25 чужденци, не правим трансфери за по 400-500 хиляди евро. За последните 10 години най-добрите треньори в България минаха през Литекс, да сте чули някой от тях да е завел дело срещу Литекс", продължи бившият полузащитник.
 
 
"ЦСКА фалира заради хора, които много "обичат" ЦСКА. Клубът можеше спокойно да се оздрави точно за 5 години. Защо Гриша Ганчев тръгна на вариант с Литекс и Чавдар Етрополе? Това беше по-добрият вариант. И аз като бизнесмен бих го направил. След като има вратичка в закона, чрез която мога да избягам да плащам 23 милиона лева задължения и да взема нещо, което струва 60 или 100 милиона без един лев, и аз бих го направил.


Подадоха му какво трябва да се направи и той го направи. Но ЦСКА си фалира заради цесекари. Защо в ЦСКА не влезе прокурор, както предложих, и да се види кой какво е подписвал. Виждате обаче как в България откраднаха 4 милиарда и никой не е отговорен за това. Четири милиарда! Това е кражбата на последните 200 години. УЕФА каза, че това е нов клуб, но това е ЦСКА", каза още Майкъла. 
 
"България страда от чиновничеството. Като спечели ЦСКА емблемата, трябва да има срок не повече от два месеца, през които да внесе парите и емблемата да си е на клуба. В България може да обжалваш 10 години. Не би трябвало въобще такива търгове. Защото идва един бизнесмен, който е фен на Левски, и печели търга.


Е, тогава какво правим? Това е поредната лудост в България. Защо въобще се допуска в патентното ведомство въобще да подава някой документи за нова емблема на ЦСКА. В Испания могат ли да направят друга емблема на Реал Мадрид. Смятам, че тези 8 милиона лева ще бъдат платени. Щом Гриша Ганчев е поел този ангажимент, смятам, че ще се плати", добави бизнесменът. 
 
"Защо развалиха концесията на стадиона, след като ние бяхме направили всичко по договора? Не е нормално това. Никъде по света го няма това, даже в Албания и Македония не може се случи. За мен ЦСКА трябваше да си извърви пътя от "В" група през "Б" и след това в "А" група. Това беше нормалното, но намериха вратичка директно да влезем, а покрай ЦСКА влезнаха Верея и Локомотив (Горна Оряховица). Управлението на "Титан"? "Титан" загуби около 35 милиона. Тяхната основна вина е, че сложиха голям връх на заплати в ЦСКА. Взимаха се по 30 хиляди лева заплати.


Имаха екип от хора, които ги подлъгваше. Договорите бяха безобразни. Трупаха се дългове на ЦСКА, но трябва да се знае, че при взимането на клуба от "Титан" вече имаше 10-12 милиона дългове. Имаше към шест милиона вече към НАП. Защо държавата не си търсеше тези дългове още тогава? Дадох 80 хиляди лева лични за лагер на отбора. Върнаха ми към 40 хиляди лева. За ремонта на стадиона платих към 680 хиляди. Лошото е, че исках да подаря това на ЦСКА, за да не плащам ДДС-о, но и това не може да стане в тази държава. Заробването на ЦСКА е започнало не от "Титан", а от 10-12 години. Децата нямаха къде да тренират.


Затова вече няма Бербатов, Стилиян, Мартин, Стоичков, Костадинов, Пенев. ЦСКА купуваше играчи от фалирали клубове за по 500 хиляди евро! Визирам Ботев (Пловдив), Мездра. Спрокел не е играл една минута, дадени са 650 хиляди евро сме дали. Като сложиш и комисионните между 20 и 50 хиляди евро", добави Майкъла. 
 
"Левски има много задължения. Това го знаят всички, много задължения и към НАП. Като ЦСКА са. Те обаче разсрочиха си тези договори. ЦСКА защо не го направиха? Защото левскарите си обичат Левски. Като дойде Александър Томов казах, че до две години ще фалират. Не може да харчиш 12 милиона на година, а да изкарваш три милиона. Няма как да не фалираш. Не трябва да се впечатляваме толкова, че УЕФА трябва да признае този ЦСКА за ЦСКА.

Титлите са си там, аз не страдам от комплекс, че тези титли са ми взети и ги няма. ЦСКА и Левски са двата клуба в България, всичко друго е изкуствено направено. След 1989 година насам в нито един момент не е имало добро управление в ЦСКА. Имаше при Добри Джуров, когато направиха Панчарево, "Червено знаме". От футбола пари никой не спечели. Само Лудогорец. Всички други загубиха поне 10 милиона. От продажбата на Стоичков, Костадинов и Любо Пенев имахме 6-7 милиона долара. Това знаете ли какви пари бяха? Можехме да купим половин София", заяви още Илиев.
 
"За мен управлението на Боби Михайлов е прекрасно. Той им дава всички необходими условия. Всички се изредиха начело на националния отбор - Пламен Марков, Христо Стоичков, Мъри, Любо Пенев. Не е до БФС. Боби Михайлов създава много добри условия, но не е до Футболния съюз. Нещо друго има - сплетни, интриги. Българинът не е добър човек", завърши Майкъла.

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки