Тази нощ е историческият финал на Евробаскет 2017

Първи двубой за титлата между две бивши югорепублики

Тази нощ е историческият финал на Евробаскет 2017

Първи финал между бивши югорепублики в историята на европейските първенства по баскетбол.

Тази вечер Словения и Сърбия ще се изправят за шести път помежду си на ниво еврошампионат, но за първи път две от страните, продължили пътя на великата баскет школа на Югославия, ще спорят за титлата на Стария континент.

Всъщност след разпада на социалистическата федерална република през 1992 г. единствено плавите (макар да играят в бяло или червено) бяха достигали 4 пъти до решителния мач за златните медали, а трите им шампионски корони на Европа по ирония на съдбата са именно под името Югославия - през 1995-а в Атина, през 1997-а в Барселона и през 2001-а в Истанбул.

Четвъртия финал Сърбия загуби през 2009 г. в Катовице (Пол) от изгряващото тогава златно поколение на Испания. Сега Пау Гасол и компания ги няма, а пътят на плавите към четвърта евротитла в историята им бе трасиран от тазвечершния им съперник.

Малката Словения стана страната с най-малко население (2 065 895), която достига до медал от шампионат на Стария континент, изпреварвайки предишния рекордьор -Литва, с малко над 2,8 милиона жители.

Словенците имат 3 победи срещу 2 за сърбите на европър-венства до момента (общата статистика е 9:9 в 18 мача), но не това е причината букмейкърите да определят състава на Игор Кокошков за фаворит в срещата.

Детронирането на Испания на полуфинала, при това с 20 точки разлика, изненада специалистите, но когато дори големият Пау Гасол призна, че успехът на балканския им съперник е бил напълно заслужен, то останалите коментари са напълно излишни.

"Знам, че Сале ще каже на разбора: Хайде да прегазим тези словенци!".

Така треньорът Игор Кокошков предположи пред белградските медии как неговият колега Александър Джорджевич ще надъха тима си за финала.

На 45 години Кокошков има във визитката си помощник-треньорски позиции в цели 6 отбора от НБА - ЛА Клипърс, Детройт, Финикс, Кливланд, Орландо и понастоящем Юта, но определено отхвърля ролята на фаворит във финала и подхожда с огромно уважение към съперника.

"Като малък имах двама идоли - Дражен и Саша. Страхотно за европейския баскетбол е, че Джорджевич остана като треньор. Приятели сме, разбира се, но той има повече опит в подобни ситуации и мачове, а харизмата и знанията му ще дадат още класа на тима", коментира Кокошков, цитиран от "Тема спорт".

Самият Александър Джорджевич пък празна, че е впечатлен от стрелбата от разстояние с табло на Словения.

"Знаете, че в Америка режат мрежичката на коша след спечелване на титлата. Е, словенците може би трябва да отнесат цялото табло. В кариерата си не съм виждал толкова опити за тройки с табло", каза сръбският наставник и подчерта, че иска сигурност и кураж от своите играчи.

На паркета е ясно, че погледите ще бъдат вперени към словенския тийнейджър Лука Дончич, който торпилира Ла Фурия Еспаньола с дабъл-дабъл, и към сръбския гард Богдан Богданович, който има по 22.5 точки средно на мач досега. 


На 18 първият има зад гърба си два сезона в Реал Мадрид, а легендарният Деян Бодирога заяви, че на игрището Дончич се представя така, сякаш е с 10 години по-възрастен. Той е изключителен играч. Може би трябва да остане още няколко сезона в Реал, преди да мисли за НБА, но времето е пред него". 

Срещу Русия пък Богданович за пореден път демонстрира класата си от Фенербахче и класира плавите на трети пореден финал на голямо първенство след Мондиал 2014 в Мадрид и Олимпиада 2016 в Рио.

Каквото и да се случи в "Синан Ердем Арена" довечера обаче, е ясно едно - трофеят "Николай Семашко" ще остане на Балканския полуостров. 
Въпросът е единствено дали ще акостира в Белград или Любляна.

Финалът Словения – Сърбия в Истанбул стартира в 21:30 часа и е пряко в ефира на БНТ HD.
Берое е на победа от титлата (ВИДЕО)

След втори успех над Монтана 2003

ОБЗОР: Балкан би Черноморец с точка разлика (ВИДЕО)

Победи за Спартак Плевен, Левски и Академик в НБЛ – резултати и класиране

Баскетболистките на Рилски спортист с бронзови медали

След като разбиха Локомотив София с 90:45

ОБЗОР: Берое удари Монтана на старта в битката за титлата при жените

Рилски спортист дръпна на Локо Сф в спора за третото място

Филаделфия преодоля Маями, Хийт ще спори с Булс за място в плейофите

Ембийд се завърна за 76-ърс

НБА легенда каза "край"

Вижте кой е той

Павлин Иванов продължава битката в бъскетболните плейофи на Румъния

Вижте подробности

Мечтата на Сакраменто е жива, "кралете" биха почти без Везенков (ВИДЕО)

Кошмар очаква тима на българина

Историческо! Първи испански треньор в НБА

Жорди Фернандес ще поеме Бруклин Нетс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки