Радо Янков: Сноубордът не е професия, това е страст

Българинът ще участва във всички стартове през новия сезон

Радо Янков: Сноубордът не е професия, това е страст

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков разкри, че за сега подготовката му за новия сезон и олимпиадата в Пьончан върви по план.

Той е здрав и тренира на пълни обороти, залагайки повече на обем. Радо вече направи 2 лагера – един на Белмекен и един на сняг и сега ще се върне отново на глетчера да продължи със снежните занимания. 

 

"Определено наблегнах на обем, тъй като самият състезателен сезон ще бъде по-дълъг, с повече стартове и олимпийските игри ще бъдат в друг формат и ще се изискват повече спускания. Преди началото на Световната купа имам само два старта за Европейската. Може би няма да карам на двата, само на единия, но това е планът за сега – да участвам във всички състезания.
 
Ще бъдат повече, дори и преди олимпиадата, тъй като има няколко нови старта. Отново ще има състезание на Банско, което е радостно за мен и за всички българи, разбира се", обясни Янков пред БНТ.
 
Запитан дали Световната купа ще остане на заден план заради олимпийските игри, Янков отговори:
"По принцип трябва да вървя паралелно. Едно малко преимущество ще имат олимпийските игри от гледна точка на уцелване на топ форма. От друга страна, трябва да бъда възстановен преди самата олимпиада. Важно е и да бъда добре подготвен психически и ще се опитам с всеки изминал старт да се настройвам за там".
 
През миналата година той успя да види трасето, което ще бъде за олимпиадата в Пьончан.
 
"Пасва ми трасето. Тогава загубих още в първия кръг, но спечелих квалификациите, което малко или много говори за това, че трасето ми харесва. Снегът е по-различен от тук, доближава се до този в Щатите и в Канада. Ще се опитаме да тренираме на подобни терени с такива чупки. Не обичам да създавам очаквания, но имам такива дълбоко в себе си. Колкото и да не искам да ги създавам, това е нормално, това се случва в главата на всеки състезател", заяви българският сноубордист.
 
"Стремя се към най-високото стъпало и ще се боря за него. Ще се боря докрай и каквото стане", каза още Янков.
 
Радо сподели, че най-трудно е в квалификациите, където една минимална грешка може да се окаже фатална.
 
"Трудността идва оттам, че дори ако на самата квалификация направиш минимална грешка, излизаш извън 16-те. Миналата година на два пъти не успях да вляза във финали и това се случи заради няколко стотни, заради една минимална грешка", продължи той.
 
 
Сноубордистът ни призна, че се е натоварил психически доста през миналата година заради голямото внимание и очаквания към него.
 
"Признавам си, че миналата година ми беше доста тежко психологически. Това внимание и очакванията от мен ми се струпаха изведнъж и това много ме натовари. Радвам се, че тази година е малко по-различно, тъй като успях да докажа, че предният сезон не е бил случайност. Мисля, че успях да се съхраня. Малко по-спокоен съм от тази гледна точка.
 
Радвам се, че мога да бъде по-концентриран върху нещата, които правя. Това не е професия, това е страст. Важно е човек да запази това, за да може, когато тези малки стотни те делят от тези успехи, тази страст и любов да ти даде хъс и да успееш", завърши Радослав Янков.
 
ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки