Невяна Владинова за NOVSPORT: Извън залата съм много луда

Бих скочила с парашут, но след като приключа с гимнастиката, разкри плевенчанката

Невяна Владинова за NOVSPORT: Извън залата съм много луда
Невяна Владинова записа най-успешния си сезон тази година в художествената гимнастика. 23-годишната националка, която е и капитан на отбора в индивидуалното, спечели куп медали, включително и златни на Световни купи и международни турнири, а на европейското първенство в Будапеща грабна бронз на лента. Кулминацията на сезона й обаче беше световният шампионат в Песаро (Италия), където Неви остана на косъм от отличието в многобоя, завършвайки 4-а. Във финалите на топка обаче тя най-после взе първия си медал от световно – бронз. В момента Владинова и останалите момичета от националния отбор по художествена гимнастика – индивидуално и ансамбъл, са на Белмекен, където вече тече усилена подготовка за новия сезон и се правят новите съчетания на момичетата. Натоварената програма е и причината гимнастичката все още да не успява да организира сватбата си, въпреки че вече няколко години има сериозна връзка с брейк танцьора Веселин Манолов. Невяна все пак намери време да разкрие още някои любопитни подробности за себе си и за това на кого всъщност посвещава бронза от Песаро, специално за Novsport.com. 
 
- Какъв беше отзвукът от останалите ти конкурентки в гимнастиката, когато се пребори за бронза на топка на световното първенство?
- Ние с повечето ми конкурентки сме приятелки. Всички се подкрепяме и се радваме за успеха на другата. Особено с Катерина Галкина от Беларус – с нея сме много близки и аз бях щастлива за среброто й на бухалки, а тя пък – за отличието ми на топка. Подкрепяхме се много една от нас да вземе медал в многобоя, но за жалост не успяхме. 
 
- Каква е ситуацията със съдиите в гимнастиката, защото и ти си казвала понякога, че не разбираш оценките им?
- Аз лично никога не съм търсила вината в съдийките, а по-скоро в себе си. Знам, че и на тях не им е лесно с този нов правилник, с това че няма фишове. Те трябва да преценят това, което виждат на момента, а и всеки път реферките са различни. Едните може да видят нещо, другите – не. И ние имахме грешки – в композициите и постановката, но си ги поправихме и мисля, че бяха за добро. Надявам се догодина по-рано да ги направим тези неща.
 
Неви се готви за новия сезон на Белмекен
 
- На кого посвети медала си от световното?
- Най-вече на мен и треньорката ми Бранимира Маркова, защото тя не е спирала да вярва в мен. Тя знае на какво съм способна. Много други хора обаче седят зад моите успехи – родителите ми, семейството ми, приятелите ми, моят любим мъж, въобще всички.
 
- Каква е Неяна Владинова в къщи?
- Много луда, постоянно усмихната и се забавлява много. Всичко може да ми носи радост – приятелят ми, приятелите ми, всичко. Аз съм винаги позитивно настроена и усмихната.
 
- Какво е най-лудото, което си направила до сега?
- Не знам. С Кати (Катрин Тасева) много обичаме да правим интересни за нас неща.Някога обаче бих скочила с парашут. Тези бънджита от мостовете ми изглеждат скучни, но парашутът е друго нещо. Това обаче мога да го пробвам след като приключа със спорта. Сега не си позволявам такива рисковани неща.
 
- Кои от домакинските задължения са ти чужди?
- Не крия, че не мога да готвя. Може би мога, но не съм се постарала толкова много, а и нямам време. Иначе с всичко друго се справям, няма проблем.
 
Семейстовото и приятелят й Веско винаги подкрепят гимнастичката 
 
- Имаш ли друг талант, освен художествената гимнастика?
- Много обичам да рисувам, между другото. Като малка особено постоянно го правех и подарявах десетки рисунки на родителите ми. Сега нямам толкова време, но все още ми се случва от време на време да рисувам.
 
- Кой е твоят шедьовър?
- Нямам все още такъв, а и не съм се замисляла. Рисувам за удоволствие, това ми е хобито и не е нещо особено и специално.
 
- За новия сезон ще промениш и 4-те си съчетания. Не ти идва в повече, защото и през изминалия сезон правеше непрекъснати доработки на композициите?
- Налагаше се просто, нямаше как. Това се случи на всяка една гимнастичка, не бяхме само ние. Просто правилника е нов и още не са изчистени нещата. Дори се е случвало на състезание дадена гимнастичка да играе едно съчетание в многобоя, а след това във финалите на уредите – друго. Търсим висока оценка и трябваше да ги направим тези неща. 
 
- Имаш ли си любимо ястие, което да ти приготвят родителите ти, когато се прибираш от състезание?
- Аз доста рядко се прибирам в Плевен и по-скоро казвам да не готвят, особено в почивката. Тогава се старая доста повече да пазя фигурата си, защото не тренирам и повече ми се лепят храните. Когато съм в активния си период си позволявам по някоя и друга глезотия, защото мога да изгоря калориите по време на заниманията.
 
Владинова посвети първия си медал от световно първенство на нейната треньорка Бранимира Маркова
 
- Дошла си в София на 11 годинки. Как едно толкова малко дете се адаптира само на ново място?
- Аз просто преследвах мечтата си. Много обичам гимнастиката и дойдох в София само заради това. В началото не бях толкова сама, защото майка ми идваше постоянно да ме вижда, не ме остави напълно сама. Но все пак беше много трудно – без родителите ми, без сестра ми, към която бях и все още съм много силно привързана. В София обаче имаше много деца като мен и това ни помагаше да се справим. Веднага се сприятелихме, защото всички бяхме в едно и също положение.
 
- С кои от тях останахте по-дълго в залата?
- Аз започнах да тренирам при Марияна Василева и след като тя замина за Азербайджан, повечето момичета или отидоха с нея, или спряха да тренират. Като цяло май останахме само аз и нейната дъщеря Сиана, която е в основата на ансамбъла на азерите и като се видим по състезания сме много щастливи, че се срещаме на голямата сцена.
 
 
- Имало ли е случаи в началото на кариерата ти, когато са избирали друго момиче, защото има по-дълги крака или пък е по-красива?
- Аз лично не съм чувала такова нещо или поне не са ми го казвали директно. Според мен са отказвали да ме вземат в националния отбор, защото не съм била готова. Сега като се върна назад и погледна нещата, съм сигурна в това. Дори мога да кажа, че се радвам, че не са ме взели тогава в отбора, защото това ми помогна да се изградя като гимнастичка, да напредна и в момента да съм на това ниво. 
 
- Имало ли е начин по-бързо да се развиеш като състезателка от висока класа? Има ли нещо, което си пропуснала да направиш?
- Мисля, че всичко е точно навреме. Развих се нормално и започнах да се появявам на голямата сцена в правилния момент, когато бях готова. Според мен ако бях влязла по-рано в голямата гимнастика, нямаше да стигна това ниво. 

 

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки