Ивет Лалова се изследва за диабет

Лекоатлетката призова българите да се грижат за здравето си

Ивет Лалова се изследва за диабет
Ивет Лалова - Колио, осмата най-бърза жена на 200 м. в света, даде старт на социално-отговорната кампанията „Открито за диабета“, на която за трета поредна година е посланик.
 
Тя се включи в инициативата като измери кръвната си захар публично, за да насърчи хората да си правят ежегодни изследвания. Това е първото от серията активности, с което се отбеляза старта на тазгодишната кампания, която ще се фокусира не само върху превенцията на заболяването, но и ще обърне внимание на ранна диагностика на диабета и правилния контрол над заболяването.
 
Целта й е максимално висок брой хора да преминат през безплатните профилактични измервания на кръвна захар, които ще се организират в 11 града в страната през месеците октомври – ноември 2017 г. по случай отбелязването на Световния ден на диабета.  Кампанията се организира за шеста поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България.
 
„Над 450 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от  усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи“, коментира Ивет Лалова - Колио.
 

„Постигането на добър контрол върху  диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Затова пациентите задължително трябва да правят минимум два пъти в година изследване на гликирания хемоглобин.

 

Ендокринологът най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимият контрол и да се избегнат усложненията,“ допълни Йерун Вайтес, генерален мениджър на бизнес направление „Лекарства обща медицина“ за Централна и Югоизточна Европа на фармацевтичната компания Sanofi. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки