Берое и Верея честитиха празника на старозагорци

На тази дата е положен основният камък за възстановяването на града от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди

Берое и Верея честитиха празника на старозагорци

Днес е празникът на Стара Загора!

На тази дата е положен основният камък за възстановяването на града от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, съгласно изработения от чешкия техник Любор Байер план, който превръща Стара Загора в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение.

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Стефан Ст. Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, а днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание:

“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души. Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”

Събитието остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник. Ръководството на ПФК Верея честити празника на всички граждани на Стара Загора и им пожелава да продължават да работят за просперитета на града, да го обичат и да не спират да се грижат за неговото бъдеще!

Другият представител на града в елита – Берое, също честити празника на града:

ПФК „Берое“ честити празника на хилядолетния ни град на всички старозагорци и фенове на тима! Стара Загора и „Берое“ са неразривно свързани със своята славна история и със своите трудни моменти.

История, която дава повод за гордост и оптимизъм. Скъпи съграждани, нека продължим заедно великото дело на дедите ни, да продължим заедно да работим за бъдещето, да имаме още по-големи поводи за радост и продължим просперитета на нашия красив и обичан град! Честит празник!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки