Сензациите в пресата: Спас Русев вече търси нов нападател, Черно море иска да си върне Китанов

Конгрес на БФС около Трифон Зарезан; Балтанов подписва за още година с Ботев Пд; На „Армията" недоволни от дадените на Етър и още…

Сензациите в пресата: Спас Русев вече търси нов нападател, Черно море иска да си върне Китанов

Сензациите в пресата днес, вторник, 10.10.2017 година:

„Тема спорт”: Спас Русев вече търси нов нападател за сините

Левски трябва да има нов нападател през зимната пауза. Това е категоричното решение на спортно-техническото ръководство на сините. За целта директорът Даниел Боримиров, както и скаутският отдел, от няколко дни работят усърдно по този въпрос. Всички контакти на Делио Роси и неговия италиански екип също са включени в мисията по търсенето на нова деветка. Треньорът на сините се опитва да намери подходящ футболист за върха на атаката и в движение, но едва ли ще успее да намери качествен свободен агент преди края на полусезона. Предложените варианти от български и чуждестранни агенти не са били одобрени. На „Герена" смятат, че ако Левски иска да бъде конкуренция на Лудогорец и ЦСКА, трябва да инвестира в голаджия, тъй като въпреки неофанзивния стил на игра отборът създава положения, но няма реализация. И Серджиу Буш, и Жуниор Мапуку не вдъхват доверие на безкомпромисни стрелци, а след контролата с Ботев Враца окончателно е снето доверието към Бабатунде Аденижи. Нигериецът не поиска да бъде трансфериран в Албания през лятото. Крилото Франсис Нар е в същото положение. А Мапуку не е в добри отношения с Роси, който има много претенции към играта му. По въпроса с централния нападател не е изключен и голям разход и привличане на звезда от категорията на Габриел Обертан и Джорди Гомес. Ако до края на есенния полусезон Роси не одобри предложените му варианти, отново ще се прибегне до намеса от най-високо ниво. Собственикът на Левски Спас Русев вероятно пак сам ще търси контакт и лично ще преговаря с набелязаните футболисти. Босът сам направи сделките с последните звезди в лятната селекция на „Герена".

„24 часа”: Конгресът на БФС около Трифон Зарезан 

Изборният конгрес на БФС ще бъде около двойният празник Трифон Зарезан и Свети Валентин, съобщи отлично информиран източник. Общото събрание няма да е преди 14 февруари, защото тогава приключва мандатът на сегашното ръководство, но и няма да е след края на месеца. Проблем обаче е намирането на достатъчно голяма зала по това време, защото тогава ще сме председатели на Европейския съюз и НДК ще е зает за различни срещи и заседания. Все пак имало начин да се направи изключение за общото събрание на най-масовата спортна организация в България. Според регистъра на клубовете в Министерството на младежта и спорта към момента членове на БФС са 746 клуба. Вероятно това обаче не е истинската бройка, защото доста липсват, и то от тези, които са в професионалния футбол. По принцип БФС отговаря за вписването и заличаването на клубовете в регистъра, който е задължителен според изискванията на закона, който действа в момента. Единствено е ясно до момента, че Борислав Михайлов ще гони поредния си мандат като президент на конгреса. За претенденти на поста са спрягани Наско Сираков и Любослав Пенев, но все още няма нищо официално и от двамата. По принцип кандидатурите се издигат от клубовете, като бъде определена датата на конгреса от изпълкома. 1 месец преди това трябва да бъдат внесени писмата в деловодството на БФС. За членове на изпълкома няма такива изисквания в устава на БФС. В момента Наско Сираков е член на управата, като е там неизменно откакто Борислав Михайлов пое властта от Иван Славков-Батето. Любослав Пенев пък е старши треньор на втория отбор на испанския „Валенсия", който се състезава на третото ниво на тяхната футболна лига. В неделя неговият отбор направи 3:3 с „Алкояно" у дома и с 3 победи, 3 равенства и 2 загуби от началото на сезона е на шестото място в класирането, но вече на 10 точки от „Майорка".

„Меридиан мач”: Черно море иска да си върне Китанов

Вратарят на ЦСКА-София Георги Китанов може да се върне в Черно море през зимата, научи „Меридиан Мач". Той е желан от ръководството на „моряците", чиито юноша е. Макар и да е роден в Благоевград, Китанов започва да тренира в школата на варненци през 2004 г., когато е едва на 9 години. Той прави своя дебют в мъжкия тим през 2012 г. в двубой с Видима-Раковски. А след това изигра внушителните общо 110 мача за Черно море в елита. Георги Китанов бе първият трансфер в новата ера на „Българска армия" и през миналия сезон въпреки сериозните грешки, бе неизменен титуляр. След като обаче се издъни сериозно при домакинската загуба от Лудогорец във втория кръг, той бе забит на резервната скамейка за сметка на литовеца Витаутас Черниаускас. Това положение изобщо не се харесва на Китанов и той също е навит да се върне в Черно море. Друг е въпросът дали ще бъде пуснат обратно. Заради счупения крак на украинеца Боровик, варненци останаха само с един опитен страж - Емил Михайлов. А това не отговаря на амбициите на „моряците" за по-челно класиране в Първа лига.

„Тема спорт”: Балтанов подписва за още година с Ботев Пд

Капитанът на Ботев Пловдив Лъчезар Балтанов почти сигурно ще подпише нов договор с клуба в края на 2017-а. Настоящият контракт на халфа изтича през юни. Ръководството обаче иска да задържи Балтанов в Коматево още една година. Двете страни са започнали разговори и се очаква да постигнат разбирателство. Така полузащитникът ще се обвърже с Ботев до лятото на 2019-а. Същото се очаква да сторят още двама - десният бек Цветомир Панов и левият Крум Стоянов. Според наставника Ники Киров гореспоменатите в никакъв случай не трябва да бъдат изпускани да си тръгнат като свободни агенти. Все още не е ясно бъдещето на вратаря Иван Чворович. Неговият контракт е до края на тази година. Вероятността сърбинът да остане не е много голяма. На старши треньора на Ботев са били предложени двама бразилци. Не е ясно обаче дали наставникът ще се съгласи те да дойдат. Желанието на Киров е да работи с повече български играчи. През зимната пауза канарчетата може да продадат последното си ново попълнение Дуде Ндонгала. Той е желан от Лудогорец. В последно време жълто-черните успяваха да уцелят с бразилските играчи. Жоао Паоло бе продаден на разградчани, а сега силно се представят Фернандо Виана и Фелипе Бризола. В същото време стана ясно, че Тодор Неделев едва ли ще започне като титуляр в отложения мач със Септември Сф утре. Причината е, че той ще се върне от националния отбор в сряда. Все пак при необходимост Неделев може да се появи през второто полувреме.

„Меридиан мач”: На „Армията" недоволни от дадените на Етър
ЦСКА-София преотстъпи двама свои футболисти на Етър в началото на септември, а сега, месец по-късно те са записали общо... нула минути. Става дума за младите играчи Никола Колев и Пламен Гълъбов. Те са преотстъпени до края на сезона и логично не играха срещу своя тим при ремито 2:2 на „Ивайло", което свали „червените" от кръга. Но и преди това те не бяха използвани от Станислав Генчев, факт е, че Колев имаше леки здравословни проблеми, но дори и когато бе здрав не получи доверието на новия си треньор. Това не се е харесало на ръководителите на „Армията", защото продуктите на Академия „Литекс" бяха пратени във Велико Търново, за да трупат игрови минути в Първа лига, но това не се случва. Ако до края на годината Колев и Гълъбов не започнат да играят по-редовно, не е изключено от ЦСКА-София да ревизират договора за отдаване под наем и да си върнат въпросните футболисти.

„Тема спорт”: Удряме на камък за контрола през ноември
Ръководството на БФС засега удря на камък при преговорите за контрола през ноември. Както е известно, за тогава в календара на ФИФА са предвидени баражите за Мондиал 2018. Ние обаче отново ще ги пропуснем. На този етап няма кандидати, които да играят мач с нас. Опция е Македония. Почти сигурно селекционерът Петър Хубчев ще направи лагер в Бояна без значение дали ще има приятелски мач, или не. Възможна е двустранна игра с младежите. На 10 ноември селекцията на Антони Здравков гостува на франция, а четири дни по-късно приема Черна гора в квалификациите за Евро 2019. "Все пак ние трябва да сме търсен партньор. От друга страна, има финансова черта. Не е казано, че няма да има приятелски мачове, особено преди световното. Надяваме се, ако имаме добри игри както напоследък, да бъдем търсен партньор преди световното", каза вицепрезидентът на БФС и отговорник за националните отбори Йордан Лечков. Откакто Хубчев пое тима преди година, България не е играла контрола, а само квалификационни срещи. "Трудно се организират такива мачове. Има определени дати. Мисля, че ще бъде правилно, ако положим всички усилия да направим такива контроли", каза селекционерът. Той изрази надежда да бъдат върнати лагерите за националите до 19 години, какъвто имаше преди година в Сливен.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки