ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Григор срещу Надал в битка за полуфинал и нов рекорд - 4:6, 7:6 (4), 3:6

Ако надвие световния номер едно, българинът ще се класира за финалния турнир в Лондон

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Григор срещу Надал в битка за полуфинал и нов рекорд - 4:6, 7:6 (4), 3:6

Победа над световния №1, класиране за финалния Мастърс в Лондон и достигане до рекордната седма позиция в ранглистата този понеделник.

Всичко това може да се случи на Григор Димитров днес, ако успее да победи Рафаел Надал и така да се класира за полуфиналите на втори пореден силен турнир - Мастърса в Шанхай с награден фонд от $5 924 890.

Успех над Матадора обаче ще отвори широко вратата пред българина за далеч по-значими постижения, като може да бележи безспорния връх в кариерата му, изпращайки го сред най-добрите 8 в "О2 Арена" следващия месец.

Двубоят между Григор и носителя на 16 титли от Големия шлем ще се проведе днес около 10 часа сутринта и е 11-и техен сблъсък, както и втори в рамките на седмица.

В събота двамата се срещнаха в Пекин, като испанецът достигна до изстрадан успех с 6:3, 4:6, 6:1, след което вдигна титлата - негова втора поредна след US Орен. Сега Димитров получава шанс за поправка и възможност да постигне втората си победа над един от най-великите тенисисти за всички времена.

Ако съумее да направи това, 26-годишният хасковлия ще спечели 360 точки за световната ранглиста, с което ще изпревари Новак Джокович на седмото място. Това ще бъде нов връх в кариерата на Григор, който никога не е прекрачвал прага на осмата позиция. Нещо, което така или иначе ще се случи в близките дни, тъй като сърбинът се оттегли от мачове до края на сезона, а първата ни ракета няма как да бъде изпреварен от следващите го Давид Гофен и Пабло Кареньо Буста, тъй като те са значително назад откъм точков актив.

Освен това Димитров на практика ще си гарантира участие и на финалите в Лондон след месец. В ранглистата за 2017-а той вече има 3455 точки, а след отпадането на Доминик Тийм прагът за Мастърса в английската столица падна до 3550. В момента българинът е пети в класацията, на 270 точки от австриеца и с аванс от 100 спрямо Марин Чилич. Следващият в класацията Гофен е далеч назад с 2750.

Как се стигна до поредния дуел между Григор и Надал? Хасковлията преодоля изненадващо лесно полуфиналиста от Уимбълдън Сам Куери (№17) в два сета - 6:3, 7:6(3) за 81 минути. Димитров реализира 10 аса, като сервира значително по-добре от сряда. Той спечели 88 процента от точките на първи начален удар, а ретурите му сериозно затрудняваха американеца, с което си донесе и третата победа над него, без да е допускал поражение.

Матадора от своя страна нямаше никакви затруднения с Фабио Фонини (№28). Рафа регистрира 14-ата си поредна победа, а очакванията за тежък двубой със скандалджията не се оправдаха. Вместо това Надал прегази италианеца с 6:3, 6:1 за63 минути, като впечатли със 7 аса и нито една двойна грешка. Така той вече води на Фонини с 10:3. Преди двубоя стана ясно, че Фабио е наказан с глоба от 48 хиляди долара заради обидите си към главния съдия на US Ореn. Освен това той е пред угрозата да пропусне два турнира от Шлема и допълнителни 96 хиляди, ако невъздържаното му поведение се повтори.

В най-интересния двубой от вчерашния ден в Шанхай пък Хуан Мартин дел Потро (№23) елиминира световния №4 Александър Зверев след 3:6,  7:6(5), 6:4. Развой, който извади от равновесие германеца и той строши една от ракетите си. Другият фаворит на Мастърса - Роджър Федерер (№2), пък не се затрудни с Александър Долгополов (№41) и стигна до успех с 6:4, 6:2.

Днес обаче всички погледи са насочени към големия мач между Григор Димитров и Рафаел Надал, който посетителите на Novsport.com могат да гледат на живо ТУК.

Още линкове тук.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки