Министър Кралев награди победителите в маратона на София

Радващо е, че интересът към него с всяка изминала година става все по-голям, заяви ръководителят на спорта

Министър Кралев награди победителите в маратона на София
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителите в WIZZ AIR София Маратон.
 
Кенийката Рут Матебо спечели 34-ото издание на състезанието при жените с време 2.40:27 часа, като победата й осигури освен 8 000 лв. за първото място на дистанцията от 42.195 км, така и големия бонус от веригата „Бягането начин на живот” от 20 000 лв.
 
Матебо беше трета в Стара Загора и първа във Варна и днес преследваше задължителен успех, за да вземе бонуса. На второ място при дамите се нареди Коеч Чероно (Кен), а трета остана Лена Еканджо (Нам). 
 
 
Другият претендент за 20 000 лв. – мароканецът Абделади Тиар, който се нуждаеше от трето място след победите си в Стара Загора и Варна, не успя да завърши дистанцията. Победител с нов рекорд на трасето от 2.14:47 часа при мъжете стана Бармао Кипроно, следван от Ахмед Насеф (Мар) и Виталис Квемой (Уганда).
 
„Организацията на маратона беше отлична и е радващо, че интересът към него с всяка изминала година става все по-голям. Софийският маратон е една от емблемите на София и на България и на базата на неговия авторитет създадохме веригата „Бягането като начин на живот”, част от която са още маратоните във Варна и Стара Загора.
 
 
Конкуренцията беше изключително сериозна и това е резултат от системата за финансов бонус за комплексните победители от трите състезания, която създадохме”, заяви Кралев. 
 
На 10 550 м победители станаха Митко Ценов при мъжете и Оливера Йефтич (Сър) при дамите. На 21 098 м пък първите места заеха други двама представители на Кения - Нелсон Черутич и Кристине Оиго. 
 
Победители в държавното първенство по маратон пък станаха Димчо Мицов и Радосвета Симеонова. 
 
 
На WIZZ AIR София Маратон, в който участие взеха повече от 4000 състезатели, присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, евродепутатът Андрей Ковачев и заместник-председателите на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева и Любо Ганев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки