Американски специалист учи български треньори на тенис

"За да се мериш с най-добрите, трябва да си тотално отдаден на тениса", посочи Браян Парконенте

Американски специалист учи български треньори на тенис

Американският специалист Браян Парконен, директор обучение по програмата PTR (Professional Tennis Registry), проведе у нас 3-дневен курс за треньори на кортовете на БНТЦ в София.

Преди това той участва в Световната треньорска конференция, на която БФТ бе домакин, а по покана от директор „Развитие“ към федерацията Пресиян Коев остана и за специализирания курс. В първия ден Парконен изнесе лекция за пътя към колежанския тенис в САЩ и проведе консултация с националната състезателка до 18 г. Михаела Кафтанова от СК „Дема“, на която след това помогна и в заснемането на видоематериал за нейното портфолио.

Следващите два дни той работи с треньорите за това как да помагат на своите млади тенисисти по-леко да преминат от юношеско на по-високо ниво.

„За да се случи това нещо, ще отлича два много важни момента. Първият е разбирането на треньорите и на самите играчи какво ги очаква, какви са изискванията към тях. Големите играчи работят постоянно и много натоварващо и, за да изместиш някой от тях, трябва да си много силен. Така че те трябва да се съобразят с всички нови изисквания на по-горното ниво на тениса. И другият момент е узряването – зрялостта, която един играч трябва да има от това, че играе тенис за удоволствие, към това, че тенисът вече е негова професионална работа. Това е едно предизвикателство, защото когато играеш за удоволствие, управляваш времето си по един начин, имаш повече забавления, позволяваш си по-свободен режим. А когато имаш тениса за професия – тогава всичко трябва да е отдадено на него. Именно тази отдаденост прави същинската разлика“, сподели Браян Парконен.

Специалистът добре осъзнава, че никак не е лесно да преминеш на по-високо ниво в тениса, но пък тук на помощ могат да дойдат американските колежи, смята той, където играчът може сам да менажира своето време, да поеме лична отговорност за действията и програмата си. „Друг голям плюс е, че много голяма част от университетите разполагат с по-добра спортна база от самите отбори. Там идва всичко най-ново от сферата на медицината, на науката, университетите разполагат с много добри специалисти и въобще първокласно обслужване. Така колежанският тенис, за този който го използва до край, е чудесна платформа за отскачане към професионалния тенис“, сподели още PTR специалистът.

Браян Парконен е готов да помогне на всеки желаещ да получи допълнителна информация и съдействие относно системата на колежанското първенство зад океана, като предостави за кореспонденция своя мейл - [email protected], съобщиха от БФТенис.

Иначе сътрудничеството между PTR и БФТ със сигурност ще продължи като много скоро то ще бъде обвързано с 3-годишен договор. „В България много ми харесва, хората са страхотни и се надявам така да се подреди графикът в нашата компания, че аз да бъда един от треньорите, които ще дойдат в България“, завърши Браян Парконен.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки