Хриси Тодорова: Правилникът се прави малко за рускините

Учат нашите грации как да маскират грешките си

Хриси Тодорова: Правилникът се прави малко за рускините
Ако трябва да съм честна новият правилник в художествената гимнастика се прави малко за рускините, това заяви пред Novsport.com. „златното момиче” от ансамбъла Християна Тодорова, която след края на активната си кариера започна да се занимава със съдийство.
 
Днес на националната спортна база по гимнастика на стадион "Раковски" вече бившата състезателка разясни повечето неща, които могат да донесат добра оценка и бонуси, но и доста сериозни наказания за грациите. Последните най-често остават скрити за обикновения зрител, който следи само изпускане на уред и смята, че това е най-сериозната грешка. От лекцията на Хриси днес обаче стана ясно, че има някои много по-дребни неща, които водят до по-голямо наказание от изпускането.
 
 
"Рускините са много добри в трудностите и съчетанията им са толкова сложни, тъй като превъзхождат другите отбори с качества, с играта с тяло. Ние обаче можем да компенсираме от играта с уреда, защото това е силната ни страна. Това, което сега се обсъжда - да се отвори границата за максимална оценка за трудност и ако съчетанието е заложено с трудност 12, тя да се отчита толкова, обаче е в полза на рускините. До сегамаксимумът беше 10 и не можеше да получиш повече, дори и да покажеш композиция с 15”, обясни Тодорова.
  
Тя допълни че специално в ансамбъла руските гимнастички са усъвършенствали до майсторство как да замазват грешките си, така че те да изглеждат като част от съчетанието и да не бъдат наказвани от реферите. Хриси разкри, че в е време вече и нашите момичета да бъдат научени как да „спасяват положението” и да не им личи, че бъркат.
 
„Рускините така си тренират – с грешки и замазване, но правят допълнителни движения и не им личи. Докато при повечето отбори и при състезателките в индивидуалното е ясно видимо, когато бъркат - те се стряскат, гонят си уреда и получават наказание”, заяви Тодорова.
 
Хриси обясни и изискванията в новия правилник в художествената гимнастика, като разкри хилядите дребни детайли, които носят наказания в индивидуалната надпревара и се следят стриктно от различни съдии.
 
Някои от тези, които публиката не забелязва, но могат да донесат намаляване на оценката до 1 точка са крачки при гоненето на уреда (по 1 десета за всяка до 3-ата), хващане на топката с две ръце – наказание 1 т., ако си гушнеш обръча – 3 десети наказание, изпускане – 3 десети минус, възел на лентата – минус 3 десети, а може и да не се зачете елемента, връхчето на лентата ако докосва пода – по 1 десета по-малко за всяко доскосване.
 
За липса на знамето и спонсора на трикото, за композиция без замисъл или несъответстващо на музиката съчетание следват нови десети наказание. Всички тези детайли и още десетки други водят до намаляване на оценката за трудност, но не са видни за обикновения зрител. Именно това води до недоволството на публиката, когато любимките им направят безгрешно съчетание, а накрая получават ниска оценка.   

 

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки