Евгения Раданова за Novsport.com: Засега имаме 1 квота за олимпиадата

Легендата в шорттрека се надява на поне още една

Евгения Раданова за Novsport.com: Засега имаме 1 квота за олимпиадата
Трикратната ни олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова продължава да помага с всички сили на наследниците си, особено в най-важната година за всеки спорт – олимпийската. Тя и в момента съветва състезателите от настоящия национален отбор всеки път, когато има възможност, тъй като тренира и децата в клуба си „Айспик”. Novsport.com потърси Раданова като един от най-големите специалисти в шорттрека и член на Управителния съвет на федерацията по кънки, за да разкрие какви са целите на националите в този спорт в предстоящия сезон и за игрите в Пьончан.
 
- Започна олимпийския сезон за хората в зимните спортове. Как върви подготовката на националите в шорттрека?
- На този етап подготовката върви нормално. Момчетата и момичетата тренират в България, в Зимния дворец. Вече участвахме в първите две квалификационни купи за олимпиадата в Пьончан, които бяха и първите две Световни купи за този сезон – в Будапеща (Унгария) и в Дордрехт (Холандия). До момента имаме 1 квота при жените. Квалификациите за игрите в Корея в нашия спорт са сега и това са първите 4 кръга от Световната купа, така че ни предстоят още 2 състезания – в Азия (Шанхай – 9-12 ноември и Сеул – 16-19 ноември). Всички състезатели имат още шансове за квоти.
 
- Как е настроението в отбора?
- Смятам, че настроението е нормално. Работим според условията, които имаме и според състава, който остана. Аз лично съм доволна от това, което показват до момента.
 
- През уикенда се състоя републиканското първенство, обнадеждена ли си за следващите Световни купи, които предстоят след около 2 седмици?
- Пак казвам, аз смятам, че те са подготвени на база възможностите, които имаме в България изобщо. Така че се надявам, че ще запазим тази квота, която имаме за сега и ще успеем да извоюваме поне още една.
 
Катрин Маноилова с най-голям шанс да спечели олимпийска квота за България в шорттрека.
 
- От федерацията има ли поставени цели към националния отбор по шорттрек за този олимпийски сезон?
- Целите са минимум 1 квота за олимпиадата в Пьончан, както и класиране в първите 16 на европейско първенство (12-14 януари 2018 г. в Дрезден). Същото важи и за световното първенство (16-18 март 2018 г. в Монреал), така че очаквам и се надявам да ги реализираме. 
 
- Ясен ли е вече състава, който ще пътува за последните две квалификации за олимпиадата?
- Да, пътуваме с 3 момичета и 2 момчета. Това са Катрин Маноилова, Анна Якимова и Зорница Пенчева при жените и Димитър Георгиев и Цветан Цанков – при мъжете. Смятам, че отбора има изцяло подкрепа от държавата в олимпийския сезон, за което съм благодарна. В исторически план сме доказали, че ние имаме място в българския спорт и независимо, че в момента нямаме само призови класирания, сме наистина обезпечени.
 
- Има ли таланти, които вече настъпват за място в националните отбори?
- Смятам, че кънки спорта и специално шорттрека, могат да се развиват според възможностите от към спортна база. Нали си давате сметка, че с една пързалка и половина в България не може да имаме 50 клуба, при положение, че и тези, които сега работят, трудно успяват да се вместят в натоварената програма на Зимния дворец. Имаме нужда от нова инфраструктура в много градове, за да можем да изградим една по-широка основа за развитието на нашия спорт.   

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки