Красен Кралев и Цветан Цветанов откриха новата спортна зала на клуба по борба на Станка Златева в Сливен (СНИМКИ)

Церемонията се състоя на празника на града – Димитровден

Красен Кралев и Цветан Цветанов откриха новата спортна зала на клуба по борба на Станка Златева в Сливен (СНИМКИ)
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, многократната световна и европейска шампионка и олимпийска медалистка по борба Станка Златева, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева и почетният председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов откриха новопостроената спортна зала в Сливен.

Церемонията се състоя на празника на града – Димитровден.

Малко по-късно в събитието успя да се включи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на обиколка в страната. В речта си той засвидетелства уважението си към спортната общественост в града и към Станка Златева. Заедно с нея и децата от клуба й Цветан  Цветанов разряза празничната торта с емблемата на спортния клуб.

Спортната зала по борба на Станка Златева е с обща застроена площ от 1250 квадратни метра и се намира в парк „Юнак“. Залата е изградена и завършена в кратък срок за по-малко от 7 месеца. Първата копка бе направена на 1 март 2017 г. в присъствието на министър Кралев и Валентин Йорданов. Министерството на младежта и спорта отпусна 575 000 лева за изграждане на първия етап на залата в предишния мандат на Красен Кралев. Проектът за изграждане  на залата е на клуба на Станка Златева, а терена е общински и е предоставен безвъзмездно от община Сливен.

Откриването на залата на Станка Златева беше събитие за целия град, а съоръжението се оказа малко, за да събере всички желаещи да присъстват. Водосвет за здраве и успехи на младежите, които ще тренират в залата, отслужи сливенският митрополит  Йоаникий, който проведе дълъг разговор с министър Кралев за духовното и физическо развитие на младите хора.

Част от забавленията за публиката бяха акробатични изпълнения от сливенски клубове и демонстрационен турнир по борба, в който взеха участие момчетата и момичетата, които от една година тренират в СК по борба "Станка Златева". Турнирът завърши с финални срещи между синовете на световния шампион по борба свободен стил и олимпийски медалист Радослав Великов - 4-годишните Симеон и Радослав Великови. 

„Едва ли е необходимо да казвам какво е Станка Златева за българския спорт. Тя винаги е давала пример със силния си дух и борбеност. Благодаря на родителите, които са дали децата си да тренират в нейния клуб. Тя ще им предаде опита си и ще направи от тях добри спортисти, но по-важното е че ще ги научи да бъдат добри и стойностни хора. Освен всички останали качества, които притежава, Станка е много честен и справедлив човек", каза министър Кралев.

Той допълни, че е съгласен с думите на Негово Преосвещенство митрополит Йоаникий, че духовното израстване, минава през здравия дух и здравото тяло.

"Благодаря на Министерството на младежта и спорта и на министър Кралев, че подкрепиха идеята ми за изграждане на зала и започнаха да обръщат внимание и на по-малките градове, защото от тук тръгват повечето спортисти", каза Станка Златева.

Залата ще се използва основно за тренировъчна и състезателна дейност по борба, но може да приеме също така състезания, семинари и спортни срещи.

Обектът разполага с място за два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа, съблекални, складови помещения, офиси и санитарни възли. Новото съоръжение в Сливен е един от шестте национални центъра в програмата на Българската федерация за подготвителни лагери и състезания.

Изграждането на съоръжението е поредната голяма инвестиция на Министерството на младежта и спорта в Сливен. През 2011 г. бяха отпуснати средства в размер на 222 000 лева за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Сливен“, а през 2015 г. – още 93 000 лв. за газификация на същата зала. 
Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки