В Италия забъркаха Левски в антисемитски скандал

В Серия А четат дневника на Ане Франк заради изцепките на ултрасите на Лацио

В Италия забъркаха Левски в антисемитски скандал

Името на българския футболен „Левски" се появи в хрониките около антисемитския скандал, който избухна в Италия.

Миналата седмица феновете на „Лацио" разлепиха стикери на германското еврейско момиче Ане Франк с екипа на градския съперник „Рома".

Девойката почина на 15-годишна възраст по време на Холокоста. Тя е прекарала по-голямата част от живота си в Холандия и е водила дневник, публикуван след края на войната.

Последва светкавична реакция от президента на „Лацио" Клаудио Лотито. Той заяви, че всяка година ще праща по 200 привърженици на тима на посещение в Аушвиц, за да спре бъдещи подобни изцепки.

Италианска журналистическа агенция пък публикува голям материал, в който се разказва за най-големите фашисти сред феновете на Ботуша.

„Ултрасите на „Лацио" са най-отявлените расисти в Италия - пише АГИ. - Те са изключително крайни и са известни на всички, но сега случаят с Ане Франк мина всички граници. Запалянковците на „Лацио" са подпомагани от своите събратя от фенове на „Левски" в България, от привърженици на „Реал" в Испания и поляци от „Висла Краков".

Припомняме, че в римския тим игра Паоло ди Канио, който празнуваше головете си имитирайки поздравът с ръка на Адолф Хитлер и в интервю беше казал, че е фашист, а не расист."

Италианската футболна федерация вече обяви, че по един пасаж от дневника на Ане Франк ще бъде прочетен преди мачовете от Серия А през тази седмица.

Целта е да се осъди публично антисемитизма на феновете на „Лацио" и да бъде почетена паметта на жертвите на Холокоста.

Първото подобно четене беше направено по време на дербито между „Ювентус" и „Рома". После и на мача „Болоня" - „Лацио" в сряда вечер.

Феновете на „римските орли" обаче за пореден път показаха антисемитски настроения. Те посрещнаха четенето на дневника с... фашистка песен. Скандирания с подобен характер не липсваха и по време на цялата среща, завършила с победа на „небесносините" с 2:1.

Всичко това се разигра, въпреки че и самите футболисти на „Лацио" излязоха на терена с фланелки с лика на Ане Франк и надпис: „Не на антисемитизма".

Присъда до 4 години затвор пък заплашва феновете на „Лацио", които разлепиха стикерите с Ане Франк в Рим. Полицията вече е идентифицирала 15 души, на които ще им бъдат повдигнати обвинения.

Шокиращото е, че сред тях има и 13-годишно момиче. Според агенция АНСА сред заподозрените има и други непълнолетни лица.
Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки