В Разград очакват пълен стадион и Херо да пренапише историята

Димитър Димитров ще опита да победи Левски с пети различен отбор

В Разград очакват пълен стадион и Херо да пренапише историята

Над 3000 запалянковци си купиха билети за дербито „Лудогорец" - „Левски" от предварителната продажба, а отделно „сини" запалянковци ще изпълнят целия сектор за гости на „Лудогорец Арена", побиращ 600 фенове.

Още запалянковци на столичани от района на Разград се очаква да пристигнат и да заемат места в централните сектори.

Очакванията са да бъде запълнен почти целият капацитет на стадиона, който е около 8400 седящи места заради буферните зони, пише „24 часа”.

Заедно с очаквано силния интерес към битката в Първа професионална лига на България в лагера на „Лудогорец" получиха добра новина и от Варна.

Там само за събота бе отворена специална каса за продажба на билети за предстоящия сблъсък с португалския „Брага" от Лига Европа в четвъртък. Ръководството на разградчани отчита много сериозна активност от варненци, а треньорът на тима Димитър Димитров ще влезе в историята при победа над Левски днес.

Много треньори спорят кой е най-голям кошмар на „сините”, но статистиката сочи, че Херо ще триумфира над столичани с пети различен отбор, ако Лудогорец триумфира днес.

Историята започва в края на миналия век. Тогава „джуджето" Нефтохимик се превърна в кошмар на столичани, а битките между двата отбора бяха едни от най-култовите в българския футбол. Днес предстои да видим Епизод 33 от „войната" между Херо и Левски. През този сезон „сините" и „Лудогорец" премериха веднъж сили, но този път двубоят завърши без победител - 0:0 на „Герена".

И отново не се мина без скандали. Този път детонатор бе съдийството на Никола Попов, който не посмя да изгони Натанаел за зверски удар с лакът в лицето на Антонио Вутов. Малко след това Попов посочи пътят към съблекалните на вратаря на „сините" Божидар Митрев, а към края на двубоя и на Сиси-ньо. Сега Херо има добра възможност да победи, възпозл-вайки се от високата класа на отбора, който ръководи, но и от домакинското си предимство. Ако успее, той ще влезе завинаги в историята, като първият специалист, успял да победи Левски с 5 различни отбора. До момента той дели първото място с легендата на Академик (Сф) Данко Роев.

Двамата са побеждавали гранда от София с 4 различни отбора. Роев, който дори е успявал да удари Милан в Европа (4:3 през 1976 г.), начело на „студентите" е удрял „сините", освен с Академик, така също и с Пирин, Черноморец и Локомотив (Сф). Това става в края на 70-те и началото на 80-те години. Ако трябва да откроим някаква съществена разлика между двамата то тя е, че Херо е триумфирал над Левски винаги с провинциални тимове - Нефтохимик (Бс), Велбъжд (Кн), Локомотив (Пд) и ПСФК Черноморец (Бс). А Роев все пак има успехи в столични дербита.

На Херо, който не крие симпатиите си към Левски, му потръгна срещу този съперник, след като хвърли бомбата в турнира за Купата на България през 1995 година и то насред в София - 3:2. Първият двубой в Бургас бе завършил 2:2. След този мач Нефтохимик дълго време побеждаваше редовно „сините" и в шампионатните мачове.

Серията започна през есента на 1995 г, когато с автогол, а после и с победен гол на Ганчо Евтимов „шейховете" биха с 2:1 на националния стадион. Ответният мач в Бургас доведе до звучен и жесток шамар срещу гранда от София - 5:1. През следващия и последващия сезон край морето Левски падна и с 1:4 и с 0:3 (последният път вече без Херо), а тези мачове се играха с едни и същи топки. Тези от погрома 5:1. Домакините бяха суеверни и си ги пазеха специално за сблъсъците със „сините".

Някои от следващите му успехи бяха в мачове без значение за „сините". Такива бяха сблъсъците Велбъжд - Левски в последния кръг на сезон 2000/01 (2:1 за кюстендилци), Локо (Пд) - Левски в два кръга преди края на сезон 2002/03 (пак загуба за с 1:2) и в края на сезон 2007/08 (отново успех с 2:1 за Херо този път с ПСФК Черноморец). За последно бургазлията удари „сините" през есента на 2011 година. Той бе с 2:0, броени дни след като му бе поставена ужасяваща диагноза - рак на стомаха. В крайна сметка обаче балансът от досегашните 32 сблъсъка между Левски и Херо е много в полза на „сините". Сега обаче не това е най-важното.

А дали днес бургаският спец ще впише завинаги името си в историята. Почти сигурно е, че и да не успее, ще има доста опити да го направи, защото в Лудогорец показва отлични резултати и едва ли скоро ще остане без работа. От треньорите, които в момента са в „А" група Илиан Илиев може да се похвали. че е удрял Левски с три различни отбора. Варненецът е постигал това с Берое на „Герена" - 1:0 през 2009/10, с което уволни тогавашния треньор на Левски Ратко Достанич.

През 2015/16 пък спечели с Локомотив (Пд) с 3:2, което също допринесе за уволнението на колега - Стойчо Стоев. Макар и последният беше изпратен окончателно след победа над Пирин в Благоевград през следващия кръг. През тази есен Илиев би Левски и като треньор на Верея.

От чуждестранните специалисти, работили у нас, лидер е Миодраг Йешич, пише „Меридиан мач”. Той е побеждавал Левски с три различни клуба - Славия, ЦСКА и Литекс, като с „белите" и „оранжевите" е триумфирал на „Герена". С ловчанлии дори успя да направи това два пъти - през сезоните 2007/08 (1:0) и 2013/14(2:1).

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки