Себастиен Ожие с пета поредна световна титла

Французниът повтори постижение на Льоб

Себастиен Ожие с пета поредна световна титла

Себастиен Ожие спечели своята пета поредна титла в рали-шампионата, след като завърши на 3-о място в Рали Великобритания. В същото време уелсецът Елфин Евънс стана първият британец, който печели това състезание от 17 години насам.

Победата му в родния Уелс е първа за Евънс след 2-ите места, които постигна в Аржентина и Финландия, а сега финишира с 37,7 секунди пред Тиери Нювил с Хюндай i20. Ожие с Форд Фиеста остана на 3-а позиция, на 7.9 секунди от победителя.

28-годишният победител направи направи впечатляващ последен ден, като се ориентира по най-бързия начин в гористите местности и изравни постижението на Ричард Бърнс от 2000-ата година.

Само един кръг преди края на Световния рали-шампионат, Ожие е начело в генералното класиране с 215 точки, а след него е Тиери Нювил (Белгия) със 183 точки. Неговият съотборник от М-Спорт От Танак (Естония) е на 3-а позиция със 169 точки.

 

Французинът Ожие, който също се присъедини към М-Спорт, след като Фолксваген излезе от първенството, е вторият пилот, който печели пет пъти подред титлата в ралито. Преди него това постижение беше за сънародника му Себастиен Льоб, който има девет титли между 2004-2012.

За първи път от 2007-а година пилотът, който печели световната титла, носи и отборната победа на тима си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки