ЦСКА няма място за отстъпление в битката за върха

"Червените" гонят първа победа в историята си срещу Лудогорец

ЦСКА няма място за отстъпление в битката за върха

Сблъсък №18 между Лудогорец и ЦСКА в Първа лига стартира днес от 18:00 часа в Разград.

В последните години този дуел винаги нажежава футболните страсти, като роди редица вълнуващи битки не само на терена, но и извън него. 

Дербито между зелени и червени не е само чисто футболно, но се измести много сериозно и извън спортно-техническия спектър.

На терена дотук обаче битката се печели категорично от Лудогорец. 


11 победи в полза на разградчани и 6 равенства, 25:6 голова разлика - това е балансът от срещите в елита. Вече 6 години ЦСКА чака победа над този опонент и винаги нещо му пречи. 

Дали сам ще се бие, дали съдиите ще се намесят, дали ще надиграе съперника, но няма да си реализира положенията... Армейците сякаш се удрят в стена, когато дойде време за шампионатен мач с Лудогорец.

В дуелите между двата тима по-рано през тази година ЦСКА даде позитивни сигнали, че съкращава изоставането си и вече е равностоен на Лудогорец. Сега обаче армейците влизат разколебани в сблъсъка след неубедителните си резултати в последно време. 

А разградчани са тъкмо на обратния полюс - те превключиха на висока скорост и заредиха силни мачове под ръководството на Димитър Димитров - вече 18 срещи нямат загуба във всички турнири при него. Днес той няма да е на пейката, тъй като е наказан, а вместо него указанията ще дават асистентите му Георги Чиликов и Петър Колев.

Евентуален успех на Лудогорец до голяма степен ще предопредели изхода от битката за титлата - шампионите водят с 5 т. на съперника си преди мача. А през последните 3-4 сезона те показват, че натрупат ли солиден аванс през есенния дял, не изпускат титлата.

Двата отбора са се проучили отлично и трудно могат да се изненадат. Треньорите Димитър Димитров и Стамен Белчев не планират някакви сериозни корекции по своите състави. Херо има известни притеснения единствено около състоянието на десния бек Сисиньо, който се е оплакал от болки след мача с португалците, но по всяка вероятност ще е на линия.

С проблеми е и Вандерсон. Потенциален заместник на Сисиньо е сънародникът му Лукас Саша. Димитров няма причина да изневери и на добре работещата постройка с Мисиджан на върха на атаката, стига кондиционното състояние на холандецо да го позволява. В противен случай нападението ще бъде водено от Кешеру.

Херо има колебания относно това дали да включи Светослав Дяков сред 11-те. В Лудогорец ще има по-голяма умора с оглед мача през седмицата срещу Брага, но разградчани са свикнали да играят при сгъстен цикъл, а и предстои двуседмична пауза, така че Херо е готов да изстиска максимума от отбора. Още повече че предстоящата среща се явява като мачбол за титлата от гледна точка на домакините, които при успех почти ще убият интригата за първото място.

Стамен Белчев също не предприема експерименти преди важни двубои, а днес няма да избяга от познатия офанзивен начин на игра на отбора. До последно треньорът имаше колебания кого да пусне по левия фланг на атаката, като дилемата е между Меркадо и Кулма. За армейците аут е Чорбаджийски и неговият заместник Барт за първи път ще се изправи срещу бившия си отбор Лудогорец.

Дербито на кръга получава широк отзвук в Европа, френската медия footballski.com написа: 

"Сблъсъкът на върха! Лудогорец посреща преследвача си ЦСКА на свой терен и с 5 точки преднина. При победа титлата почти сигурно отива в Разград. Но ако ЦСКА спечели, съспенсът се завръща с пълна сила. Мач, който не е за изпускане!"

Английската медия sportsmole.com пък коментира: "Настоящият доминатор в България се изправя срещу този отминалото".

Ще натежат ли историческите традиции на ЦСКА, или Лудогорец ще покаже, че остава господар на родната сцена? Отговорът се чака днес малко преди 20:00 часа.

Мачът стартира в 18:00 часа и е пряко в ефира на Диема спорт, а по традиция Novsport.com ще го проследи на живо посредством чат-коментар на всички интересни моменти.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки