Олимпийски шампион плаши със съд заради отнети медали

Александър Легков заяви, че е невинен и ще се бори срещу обвиненията в употреба на допинг

Олимпийски шампион плаши със съд заради отнети медали
Дисквалифицираният олимпийски шампион по ски-бягане Александър Легков заяви, че е невинен и ще се бори срещу обвиненията за употреба на допинг срещу него с всички законови средства, както е готов да стигне и до Европейския съд, ако се наложи.

"Медалът ми е чист. Готов съм да се боря, за да го докажа. Единственото нещо, което искам, е справедливо отношение, независими арбитри и честен процес, основаващ се на закона, без значение дали във Висшия спортен арбитражен съд, в Швейцарския федерален съд, или в Европейския съд", заяви руснакът.

МОК дисквалифицира Легков от Олимпиадата в Сочи 2014, където той спечели злато на 50 километра и сребро с щафета на "Сборная", във връзка с обвиненията за употреба на забранени вещества и манипулиране на допинг-проби в руския отбор.

Санкцията беше наложена след доклад на независима антидопингова комисия на УАДА, въпреки че в него не бяха посочени конкретни имена.

Легков е категоричен, че не е употребявал допинг, което се доказва от множество отрицателни тестове. Освен това той изтъква, че се е готвил извън Русия от 2011 година.

"През последните години съм проверяван над 150 пъти и винаги съм бил чист. Пробите ми са тествани в Кьолн, Лозана и Дрезден, а не в Москва или Сочи, тъй като тренирах в чужбина", обяснява Легков.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки