ММС с нови приоритети във финансирането на федерациите

Таекундото скача в най-елитната група на спортовете през 2018 г.

ММС с нови приоритети във финансирането на федерациите
Министерството на младежта и спорта ще финансира приоритетно федерации, които са печелили отличия на последните олимпийски игри и световни първенства.
 
Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" министър Красен Кралев.
 
"Имаме вътрешно преструктуриране на бюджета. Приоритет ще имат тези федерации, които са в добра кондиция в момента, работят най-усилено и имат най-сериозни резултати. В първа и втора група сме обособили 14 спорта. Критериите при първите са да имат медали от последните олимпийски игри и медал от последното световно първенство, а за втора група изискването е 4-8-мо място", разказа за промените министърът.
 
Кралев все пак увери, че на всички федерации ще се помага, но няма да се отчита дейността им в миналото, а само в последните години. "Не може да лежиш на стара слава, че преди 20 години си печелил медали, а в момента да нямаш резултати. Има и федерации, които са в лошо състояние, въпреки че са печелили много златни медали от световни и европейски първенства през годините, но в момента са в криза. Ще помагаме на всички да я преодолеят, защото имаме много сериозни кадри", каза още той.
 
Към отличниците – художествена гимнастика, бокс, борба, вдигане на щанги, волейбол, лека атлетика, тази година ще се присъедини и олимпийското таекуондо. До сега този спорт беше в 4-а група за финансиране, където се намираха социално-значимите дисциплини. След бронза на Владимир Далаклиев от световното първенство в Южна Корея преди няколко месеца обаче, таекуондото вече ще е една от федерациите с приоритетно финансиране.
 
„Това е спортът, който тази година донесе медал на България от световно първенство. И веднага влезе в първа група за приоритетно финансиране, заяви Кралев.
 
Министърът разкри, че след приемането на бюджета, финансите в министерството ще се увеличат с 5-7%.
 
"Всяка година бюджетът се увеличава в порядъка 5-7%. Имаме повече пари и тази година. И това не е окончателният ни бюджет, тъй като напоследък той се увеличава с постановление от Министерския съвет, като средствата отиват за спортна инфраструктура и домакинства.
 
Изцяло 2 303 000 лв., които са от увеличението, отиват във връзка с вдигането на минималната работна заплата. 512 000 лв. пък ще бъдат похарчени за увеличение на пожизнените премии за олимпийските медалисти. Бюджетът е добър, въпреки че публичните средства за спорт са недостатъчни", категоричен е той.
 
Новият закон за спорта се очаква да бъде гласуван през декември и да влезе в сила през февруари. 
 
"Новият закон за спорта ще дефинира доста понятия, ще сложи ред в много сфери, в които до сега не сме успявали. Даваме възможност всеки един спортен клуб да бъде не само сдружение с нестопанска цел, а всякакъв вид капиталово дружество. Можеш да избираш дали да получаваш държавна помощ или да си капиталово дружество. За първи път дефинираме понятията "спортни услуги" и "треньорски услуги".
 
Това включва и фитнесите - всяко спортно дружество е задължено да наема кадри със съответния спортен лиценз. До сега не бяха регламентирани тези отношения и знаете колко проблеми сме имали във фитнесите, колко съмнения има за качеството на треньорските услуги. Не може да рискуваме здравето на хората", заяви Кралев.

 

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки