Сензациите в пресата: Роси взе цялата спортна власт в Левски и зачеркна Пиргов

В Лудогорец забраниха Истанбул Б; Акрапович развърта метлата на „Лаута"; Замразяват договори в Ботев Пд; Скаутско звено е приоритет пред Букарев и още…

Сензациите в пресата: Роси взе цялата спортна власт в Левски и зачеркна Пиргов

Сензациите в пресата днес, събота, 18 ноември 2017 година:

„Тема спорт”: Роси взе цялата спортна власт в Левски

За 100 дни в Левски Делио Роси не само че се утвърди на треньорския пост, но и успя да направи така, че да вземе цялата спортно-техническа власт в ръцете си. Стори го тънко, елегантно, по италиански. Още при представянето си начело на сините той посочи, че целта му е да направи така, че "отборът не само да проходи, но и да започне да тича". На въпрос как ще процедира със селекцията, той отговори, че е човек, който само дава спортните параметри на това какъв играч му е необходим, а след това на ход е някой от ръководството. В цялата тази схема Даниел Боримиров бе излишен. Още повече че той бе един от критиците на италианеца, от което се пораждаше вътрешно напрежение. След нулевото равенство с Берое на 25 септември вече бившият спортен директор не скри разочарованието си от яловата игра на отбора и намери начин да жегне Делио. "Виждам умора, а освен това смените закъсняха". След това му изказване Боримиров повече не застана пред репортерите... На 15 октомври вече стана ясно, че функциите му са иззети от собственика: "Митов щеше да е моя грешка, ако го бях привлякъл аз. Но аз съм лоялен и коректен човек и приех хората в клуба като специалисти. Дадох им шанс да покажат и да ме убедят, че те разбират и са компетентни в това, което правят", заяви собственикът Спас Русев. Тоест явно е, че Делио Роси бе убедил Русев в качествата си, а Боримиров... Още тогава босът призна, че ролята на скрит спортен директор му харесва. Затова и Асен Букарев няма да има правомощията на такъв. Той по-скоро ще бъде проводник на интересите на Роси. Нещо, което италианецът успя да си издейства. Нали се сещате, че Буки няма как да тропне по масата за нещо на треньора, след като довчера му е бил асистент. При това не първи - тази роля е отредена на дясната ръка на Делио - Феделе Лимоне. Първите думи на Букарев също бяха в тази насока - "Достатъчно добре познавам идеите и начина на мислене на Делио Роси. Говорихме и на тази тема с него, че това, което се случва, е много добре, защото познавам стила му, профила на футболистите, които той иска, ще помогне на скаутите и клуба в търсенето на подходящи играчи", посочи той. Тоест Букарев ще помага на треньора и ще следва изискванията му, а не наставникът ще е този, който ще трябва да се съобразява с политиката на новия мениджър и координатор на спортно-техническата дейност в Левски. Естествено, Асен ще има достатъчно полета, в които да се разгърне и да покаже, че е точният човек за странно формулирания пост. Защото е ясно, че спортната власт е изцяло в ръцете на Делио Роси, а над треньора е единствено Спас Русев, който държи и ножа, и хляба.

„Меридиан мач”: В Лудогорец забраниха Истанбул Б

В Лудогорец си забраниха да мислят за битката с Истанбул Башакшехир! Причината е, че днес на „Лаута" срещу Локо (Пд) шампионите нямат право на грешка. Най-вече защото в предишния кръг загубиха с 1:2 от ЦСКА-София, което помогна на „червените" да се доближат на 2 точки от първото място. Нещо повече - ако тимът на Стамен Белчев бие Ботев (Пд) в по-ранния мач, то дори Лудогорец ще излезе на „Лаута" като втори в класирането. Въпреки че остават броени дни до решителния мач с Истанбул Башакшехир, който може да прати Лудогорец на мечтаните 1/16-финали в Лига Европа, треньорът Димитър Димитров ще излезе с всичко най-добро и няма да дава почивка на абсолютно никой. Той няма проблеми с контузени или наказани футболисти, така че всички са на линия. Иначе самият Херо отново няма да води своя отбор. Причината е, че специалистът е наказан и подобно на дербито с ЦСКА-София, ще гледа срещата от ложите. Локо (Пд) е един от бившите отбори в кариерата на Херо. Той бе на „Лаута" от 2001 до 2003 г. Ясно е обаче, че съставът, който ще излезе срещу „смърфовете" и след това срещу Истанбул Башакшехир, ще има минимум две промени, които са логични предвид разликата в класите на двата съперника.

„Тема спорт”: Акрапович развърта метлата на „Лаута"
Старши треньорът на Локомотив Пловдив Бруно Акрапович готви сериозни промени в своя отбор. Босненецът е крайно недоволен от представянето на някои футболисти на черно-белите и не мисли да държи играчи, които се представят под неговото очакване. Това бе потвърдено и в контролата с Марица Пловдив, когато още в 30-ата минута Марк Бедиме бе изваден от терена, а ден по-късно разтрогна по взаимно съгласие с клуба. Така по всичко личи, че новият наставник на "Лаута" ще държи строг контрол върху играчите си и не смята да проявява компромиси към тяхното представяне в тренировки и двубои. Очаква се до края на есенния дял още поне трима да споделят съдбата на Бедиме. Акрапович е вдигнал мерника на двама българи и един чужденец.

„Меридиан мач”: Замразяват договори в Ботев Пд

Ботев (Пловдив) замразява преговорите с футболистите, чиито договори изтичат през лятото, научи „Меридиан Мач". Броени дни след като бе предложено на Иван Чворович да поднови контракта си с клуба, ръководството е преценило, че останалите играчи трябва да почакат за тази чест. Точно петима са българите в Ботев, които са обвързани с клуба до следващото лято. Това са капитанът Лъчезар Балтанов, Йордан Минев, Пламен Димов, Крум Стоянов и Лазар Марин. Шефовете обаче не бързат с новите договори и ще изчакат до последния момент, както направиха и в случая с Чворович. Освен това, евентуално ново участие на Ботев в Лига Европа ще бъде истинският тест за нови контракти на въпросните играчи. В момента „жълто-черни-те" са на четвърто място във временното класиране, но само с точка и две преднина пред отборите от Стара Загора - Берое и Верея. Пловдивчани продължават и защитата си на Купата на България, като изтеглиха най-добрия жребий за четвъртфиналите - втородивизионният Литекс. В Пловдив следят и развоя с делото на ЦСКА-София срещу УЕФА, тъй като решението му може да засегне и техния клуб. От Ботев не се притесняват, че ще изпуснат някои от футболистите с изтичащи договори. Най-важен за отбора сред тях е капитанът Лъчезар Балтанов, обаче за него няма оферта от чужбина, както се заговори преди дни, което ще накара ръководството да забави новата оферта към халфа.

„Тема спорт”: Изграждането на скаутско звено е приоритет пред Букарев
 
Изграждането на силно скаутско звено е приоритет на Асен Букарев. В последните години Левски на практика няма отдел, който да следи на живо набелязаните за привличане играчи. Още с придобиването на акциите на клуба Спас Русев се опита да направи подобрения в това направление. През миналата есен за главен скаут бе назначен Георги Чиликов. Това стана с препоръките на Станимир Стоилов. Чиликов имаше няколко мисии в чужбина, но се задържа на "Герена" около половин година. Парадоксалното бе, че нито един от наблюдаваните от него футболисти така и не пристигна в клуба. За последно Левски имаше силно скаутско звено, за което се отделяха доста средства, бе при Иво Тонев - от пролетта на 2012 година до лятото на 2013-а. Тогава началник на съгледвачите бе Дончо Донев. След изпуснатата титла срещу Славия парите на "Герена" секнаха, а отделът разформирован. Една от главните задачи на Букарев ще е да изгради скаутска мрежа. Такава, която да обхваща и привличането на таланти от страната в ДЮШ, а и футболисти за първия отбор от чужбина. В момента основен съгледвач на Левски е бившият защитник на сините Кирил Вангелов.

„Меридиан Мач": Роси зачеркна Пиргов, реже го за договор

Защитникът на Левски Димитър Пиргов предизвика разнобой на „Герена", научи „Меридиан Мач". Контрактът на бранителя изтича в края на сезона, а на този етап не са стартирани преговори за подновяването му. Доскоро те бяха уж само формалност, но старши треньорът на „сините" Делио Роси реши, че Пиргов не е нужен на Левски. Италианецът обяснил, че защитникът, който спечели приза за бранител номер 1 в България през 2016 година, нямал класа да бъде и резерва на „Герена". Роси настоява да не се предлага нов контракт на Пиргов. Нещо повече - той иска да се отърве от него още по време на паузата, а в Левски да дойде нов централен бранител, който да е чужденец. Според много хора от ръководството на клуба обаче „сините" нямат нужда от нов стопер, след като разполагат с титулярите Яблонски и Ейолфсон, които се справят много добре, а освен това на пейката има сравнително качествен футболист като Пиргов. Всички, ос- вен Роси, искат Димитър да получи предложение за нов договор, защото има качества, а е и българин, каквито на „Герена" има малко. Все още не се знае какво ще бъде крайното решение около Пиргов, но на този етап е малко вероятно Левски да привлече нов централен защитник по време на паузата.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки