Лондонското дерби дава шанс на Почетино за победа №100

Тотнъм няма загуба като гост на Арсенал при аржентинеца

Лондонското дерби дава шанс на Почетино за победа №100

Онзи ден, когато Марсело Биелса му казал - "Проучи как изпълняват корнери всички отбори в първенството", Маурисио Почетино вероятно си е помислил - "Ако премина и този изпит, ще стана истински треньор."

Ние не знаем какво е било решението на Ел Локо относно работата на бившия аржентински футболист, един от многото му "кръщелници", но сме сигурни, че той го е направил.

Днес Почетино е дотолкова уважаван мениджър, че най-пресните слухове го пращат начело на ПСЖ, където навремето е бил капитан.

В същото време Маурисио, когото наричат шерифа Мърфи, се наслаждава на четвъртия си сезон в Тотнъм.

Днес е дербито срещу Арсенал, в което Почетино ще търси победа №100 начело на шпорите. Неговият баланс в 180 мача не е никак лош - 99 успеха, при 41 равенства и 40 загуби. И не само това - Почетино никога не е губил с Тотнъм срещу Арсен Венгер във Висшата лига. Трите мача на "Емирейтс" неизменно завършваха 1:1, а на "Уайт Харт Лейн" шпорите са с 2 победи и едно 2:2.

Това е футболът - дербито на Лондон може да превърне в герой един 45-годишен мъж, роден в градче с 4000 души, забутано в пустошта на провинция Санта Фе. Наскоро Маурисио каза за себе си: "Аз съм бивш аржентински футболист и испански треньор", фамилията му добавя и трета националност - италианска.

Корените му са от провинция Пиемонт. Един ден Маурисио може да работи в Италия, родината на неговите предци. Земята е важна за Почетино. В продължение на три поколения фамилията му е работила на полето, след това се появил Маурисио и футболът променил историята. Дори той и брат му Хавиер са напоили земята с потта си.

"Когато бяха млади, след тренировките ни помагаха", признава мама Амелия. А бащата Ектор обяснява колко е важна селската култура за Маурисио. "Ние сме семейство работници и някои неща остават в кръвта. Отидох да го видя в Лондон, той не се е променил". Страстта към земята остава у треньора на Тотнъм. Той дори се записва на аграрен курс, преди окончателно да се отдаде на футбола.

В неговия университет има световноизвестна марка - Марсело Биелса. Ел Локо е истински футболен монумент. Може да ви харесва или не, но никога не ви оставя безразличен. Той може да спечели или да загуби, тъй както често се случва сега в Лил, но неговият стил и предизвикателства надхвърлят границите на резултатите.

"За мен той е вторият ми баща", повтаря като мантра Почетино. Ел Локо усеща футболните качества на Маурисио, виждайки го заспал, когато е 13-годишен.

"Краката му са като на истински футболист", казва Биелса на родителите му. В един свят, пълен с ученици на Марсело, най-хитовият в момента е именно Почетино.

Тотнъм дели втората позиция във временното класиране заедно с Юнайтед след два шампионата, през които бе до последно в битката за титлата. Това не се бе случвало на шпорите от 1967 г.

Все нещо малко не достигаше за решаващата крачка. Доказва го и загубата през октомври на "Олд Трафорд" (0:1). Неочакваните сривове характеризират кариерата на Почетино в столицата, което не е похвално, но пък е вълнуващо. Победата над Реал М (3:1) в Шампионската лига вдигна акциите на Маурисио и сега с предстоящото дерби на Северен Лондон той има възможността отново да остави своя отпечатък в дома на чичо Арсен Венгер, от когото го разделят 23 години. Когато французинът играеше в Мюлуз, Маурисио все още е спял в люлката, пише „Тема спорт”.

Отношението към Венгер Почетино винаги се е отнасял почтително към по-възрастния си колега. "Аз му се възхищавам, но не сме приятели", каза той през 2015 г.

За първи път през миналия сезон Арсенал и Венгер завършиха сезона след Тотнъм.

Това бе нещо като края на една епоха и символично предаване на щафетата. Арсенал все още е на върха след лондонските отбори по спечелени трофеи (43) и има безспорен международен имидж.

Почетино обаче препречва пътя на французина с младите си играчи. Аржентинецът разполага с впечатляващо талантлив материал, на върха на който са Деле Али и Хари Кейн. А това един ден може да отвори за Почетино вратите към селекционерския пост на Англия. Медиите на Острова многократно са го разглеждали като обещаваща инвестиция. Ако Гарет Саутгейт се провали на Мондиал 2018, Почетино със сигурност ще бъде сред най-обсъжданите му наследници. Между другото в миналото това се случи и с Венгер, но Арсен отдавна изпусна този влак.

Дербито Арсенал - Тотнъм стартира в 14:30 часа и е пряко в ефира на Диема спорт 2.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки