Поздравления, Григор! Но какво предстои?

Димитров има още много да доказва, ако се надява да достигне величието

Поздравления, Григор! Но какво предстои?

Доста дълго време изглеждаше, че Григор Димитров не успява да си подреди кутията с интструментиа, а нещо му липсваше в облика на елитен играч.  Освен ако не беше на гребена на вълната, възползвайки се от своя талант, беше уязвим, нестабилен и склонен към раздразнение.

 
Но сега 26-годишният българин със стилната игра се докосва до истерията около него, която го преследваше в тийнейджърските му години, когато бе наречен „Baby Fed“.
 
В неделя в Лондон той спечели ATP World Tour Finals, най-голямата титла в кариерата му, надигравайки Давид Гофин със 7-5, 4-6, 6-3 в напрегнат мач, продължил два часа и половина. Това беше емоционален и изтощителен триумф, който остави Димитров безмълвен.
 
„Малко си загубих граматиката, няма да ви лъжа“, каза той, когато получи трофея. „Обикновено съм доста добър в това“.
 
Сега въпросът е толкова прост, колкото е сложен отговорът му: Може ли Григор да компенсира изгубеното време?
 
 
Първо, трябва да погледнем конкуренцията на върха на пирамидата. Швейцарската икона Роджър Федерер наближава 37, а Рафаел Надал, въпреки че завършва сезона на първа позиция, отново има проблеми с коляното. На най-високия етаж на тениса е по-облачно от когато и да било от десетилетие насам, особено след серията от контузии през този сезон. Четирима от петимата най-добри играчи отпреди година въобще не успяха да се класират за Лондон.
 
В този ред на мисли изглежда, че Димитров е готов да навлезе още по-дълбоко в турнирите от Големия шлем, отколкото досега. Интригуващият детайл е, че Григор, който ще завърши годината на трето място след Надал и Федерер, бе дал заявка, че ще бъде съществена сила на върха още преди време, след което се отдръпна.
 
Преди десетина години той беше №1 при юношите след титли при момчетата на Уимбълдън и US Open. След това бе полуфиналист на Уимбълдън през 2014 г. – годината, в която се изкачи до №8 в ранглистата на 22-годишна възраст. Но след това се препъна и падна до 40-то място през лятото на 2016 г.
 
„Достигането до осма позиция в света на 22 години беше труден урок за Григор“, каза Дани Валверду, треньорът на Димитров от август 2016 г. в Маями през февруари. „Но беше и добре за него. Нашият основен приоритет сега е да опростим нещата“.
 
 
Опростяването е точно това, от което се нуждае Димитров – тенисист, който не се наставлява лесно от треньорите. А вече шестима се изредиха да работят с него.
 
През уикенда в Лондон Григор показа и двете си лица. По време на полуфинала в събота беше почти болезнено да се гледа как се бореше с нервите си в опит да затвори мача с Джак Сок. Но Димитров показа упоритост и оцеля.
 
В неделя той изигра блестящо третия сет срещу Давид Гофен, за да достигне до три мачбола при 5-2, след което видя как по-спокойният белгиец остана в срещата с някои брилянтни удари. Но борбеното завръщане на Гофен не стресна Димитров. За миг застана неподвижно, пое дълбоко въздух и изигра отличен сервис гейм, за да подпечата титлата.
 
На 26 години той е в пика на кариерата си.
 
Но също така е един от многото играчи, включително Гофен, Кей Нишикори, Сок и Милош Раонич, които бяха потиснати от продължаващото съвършенство на Федерер и неговите съратници от Голямата четворка, когато бяха здрави. Димитров и другите споменати са около средата на кариерите си, но все още никой от тях не усещал вкуса на триумфа в турнир от Големия шлем.
 
Но закъде е цялото това бързане? Мъжкият тенис се превърна в игра, доминирана от по-възрастните състезатели. Видяхме какво направиха Федерер и Надал през този сезон, спечелвайки по два „мейджъра“. Новак Джокович и Мъри също преминаха 30-те. И нека не забравяме Стан Вавринка, Томаш Бердих, Давид Ферер и Джо-Вилфрид Цонга. Всички те са сред водещите тенисисти и навлязоха в четвъртото си десетилетие от живота.
 
 
Това бе осмата и най-значимата титла в кариерата на Димитров. Той спечели половината от тези трофеи през тази година, включително и в Синсинати. Това беше първият му триумф на Мастърс 1000.
 
Но все пак Димитров има още много какво да доказва, ако се надява да достигне величието.
 
Както каза анализаторът на ESPN Брад Гилбърт след мача, не голяма разликата от №25 в ранглистата до 3-то място. Така че Димитров трябва да се потруди много, за да запази високата си позиция. Но Гилбърт също така каза, че е време да започнем да говорим за Димитров в контекста на надпреварите от Големия шлем. Австралия, чуваме ли се?
 
В неделя вечерта Димитров изглеждаше като играч, който е разбрал как да се придържа до най-добрата си игра и до върха на ранглистата.
 
„Това ме прави още по-отдаден и по-развълнуван за това, което предстои“, каза Димитрво пред репортери. „Знам какво трябва да направя, за да се получи добре“.
 
Това е ценен урок за научаване. За втори път.
 
Превод: tenniskafe.com
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки