Димитров: Научих много, докато страдах

"Когато бях №43 в ранглистата си мислех, че не мога да вкарам три поредни топки в полето"

Димитров: Научих много, докато страдах

След емоционалното си изявление на корта в "O2 Арена" Григор Димитров беше доста по-сдържан в емоцийте си на пресконференцията след историческия финал на турнира на АТП в Лондон. Григор записа исторически триумф след успех над Давин Гофен на финала, а от днес той официално е №3 в света. Ето какво сподели той.

 

- Каква е оценката ви за сезона?
 
- Осъзнах върху какво наистина трябва да работя и кои са точните хора около мен, както и кой наистина ме цени. Научих много уроци в този период, в който шест-седем месеца страдах. Може би имах нуждата точно от това. Само ако преминеш такъв период, може да го оцениш. И ето ме сега. Нещата се случиха, защото имах подходящата настройка в моето съзнание, работя с точните хора и получих силна подкрепа. И преди съм имал добри резултати, но сега показвам повече стабилност в такива турнири. Вдигнах моето ниво. Очевидно това е невероятно постижение за мен, но мога да дам още много. Искам де се представям все по-добре.
 
- Какво променихте в подготовката си, за да е толкова успешна годината? 
 
- Както вече казах всичко е въпрос на постоянство. Подготовката води до стабилност. По време на цялата година демонстрирах страхотна психическа устойчивост. Работих здраво и върху физиката си. Когато тялото ми е максимално добре подготвено, това ми дава предимство спрямо останалите играчи. Това не е резултат на една-две седмици работа. Не мисля, че има специфична тайна. 
 
- Какво ще кажете за сълзите в края? 
 
- Не знам, специално е всичко случило се. Никой няма гаранция, че ще участва на това състезание всяка година. С течение на годината усещах, че ще заслужавам класирането си, макар че не съм си правил дългосрочни планове. Също така да знам, че утре ще се събудя и няма да се налага да тренирам, е изумително усещане. Никога не се случва, когато си в челото. Тази година работих здраво, за да бъда постоянен и напълно отдаден, а сега виждаме резултатите. 
 
- Появяват се нови лица на върха. Смятате ли, че настъпва промяна? Считате ли, че сте част от тази нова вълна? 
 
- Следващата година ще бъде много интересна. Особено в началото, когато много водещи имена ще се завърнат. Ще се съсредоточа върху себе си и какво мога да подобря, за да ги надигравам. Дали съм един от най-добрите? Сега съм тук, побеждавам, така че, да. Щастлив съм. Важното е да останеш здраво стъпил на земята. Случилото се днес е трамплин за мен, отправна точка. 
 
- Преди няколко години, когато резултатите липсваха, а вие отстъпвахте в ранглистата. Представяхте ли си, че ще се озовете на това място? 
 
- Не, определено не. Бях №43-44. Мислех си, че не мога да вкарам три поредни топки в полето. Но отново, с правилната психологическа настройка и точните хора край мен, за да ме подкрепят, ето какво се случи. Малко по малко разбрах какво е нужно да правя и как да се готвя. Този сезон реализирахте най-значимите резултати в кариерата си. 
 
- Съжалявате ли за нещо? 
 
- Поставих основите. Пропуснах някои възможности, разбира се, но не съжалявам. В някои турнири можех да постигна по-добри резултати. Можех да спечеля някои мачове, имах мачболи. Не съжалявам за нищо, а това е хубаво. 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки