Руснакът, провокирал мелето на „Лаута”, бил на пистата като журналист (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двете агитки се разбрали за боя, дежурният делегат не видял удара срещу Енрике

Руснакът, провокирал мелето на „Лаута”, бил на пистата като журналист (ВИДЕО+СНИМКИ)

Руснакът Максим Туск, който предизвика мелето между феновете на „Локо" и ЦСКА в Пловдив, бил пуснат край терена, след като показал журналистическа карта на охранителите.

Това е една от версиите как се е появил Максим до агитката на гостите.

Според говорителя на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев руснакът се прехвърлил през оградата на сектор „А".

Охранителите се опитали да го спрат, но той успял да се измъкне и повлякъл след себе си още фенове на „Локо".

Около цесекарите Туск и още един негов съотборник започнали да дразнят запалянковците и чашата преляла, когато се опитали да вземат едно от знамената на агитката.

В този момент запалянковците от София направиха на сол уж солидната ограда на стадиона и през една от строшените врати нахлуха и те на пистата.

Туск бе един от тези, които най-много го отнесоха по време на боевете, а в тях бяха използвани факли, камъни и други подръчни материали.

Общо 11 са арестуваните, като от тях 7 са от „Локо", а 4-ма са от ЦСКА. Десет от тях са свързани с боя, а единият е арестуван, след като се опитал да предизвика бой и в ложата на стадиона. Той атакувал шефовете на ЦСКА, пише „24 часа”.

„На девет от задържаните са съставени актове по Закона за дребното хулиганство", заяви Атанас Илиев. Той призова занапред да бъде създадена такава организация, че да не се стига до подобни сцени. „В неделя на стадиона имаше много деца, част от които участваха в тази грозна сцена", допълни го шефът на полицията в Пловдив Атанас Илков.

„Събрали сме доказателства за 4 наказателни производства. Те са за унищожаване на оградата, за нанесени телесни повреди на граждани и едно длъжностно лице, което е охранител в частна фирма", допълни прокурор Илиев. По думите му продължават разпити на свидетели и отново се проверяват записите от камерите. Според прокуратурата всеки, нарушил обществения ред, ще си понесе отговорността.

„Благодарим на полицията за бързината по установяване на извършителите", каза още прокурорът.

От полицията допълниха, че ще продължат да работят с разпознаване на всички участници в мелето, като не изключиха да има и още арестувани.

„Един от задържаните общо 10 българи е обявен за издирване от Чешката република за извършено там престъпление кражба. Той ще бъде предаден на чешките власти за търсене на наказателна отговорност срещу него", уточни старши комисар Атанас Илков.

Руснаците, които били поканени от феновете на домакините, били общо петима. Всичките са привърженици на московския „Спартак", където играе и капитанът на националния ни отбор Ивелин Попов.

Знаме на „Бандата на Туск" имало в агитката на пловдивчани още в началото на мача.

Максим Туск е едно от най-известните имена сред руските хулигани. Според тях той е участвал в доста уговорени битки с агитките на други отбори.

Отделно прави и филмчета, които са озаглавени „Животът около футбола", заради което има и журналистическа карта.

Туск е обявявал нееднократно, че най-омразният му отбор на планетата е ЦСКА (Москва), като така изборът му да бъде на мач на едноименен отбор не е толкова необясним.

Интересното е, че няма данни Туск да има присъда за футболно хулиганство или каквото и да е в Русия. Той нямал дори забрана да посещава футболни мачове. Вероятно заради това се е сдобил и с българска виза от посолството ни в Москва.

По принцип българските фенове имат доста близки връзки с тези от Русия, но не е ясно точно как „Спартак" кореспондира с „Локо".

Агитките на „Локо" (Пд) и ЦСКА са уредили помежду си боя, който прекъсна мача. За този сценарий на случилото се в неделя „24 часа" научи от източници от фенски организации на двата отбора.

В България са пристигнали петима представители на хулиганската фракция ТУКИ, известна с това, че редовно организира по интернет или по телефон сблъсъци с привърженици на други отбори, които имат мерак да се бият. Даже мелетата се заснемат и после се качват в интернет като гордост.

Въпросните руски ултраси разбрали, че мачовете в България се охраняват на стадионите само от частни гардове, така че накарали дружките си от Локо Пд да се свържат с крайни привърженици на ЦСКА и да уговорят боя с тях.

Всичко било уточнено, като например минутата, когато замисленият кьотек трябва да стартира. Затова и при разбиването на защитната ограда от фенове на ЦСКА тези от другата страна на стадиона вече бяха стартирали спринта си по посока към вражеската агитка.

Иначе дежурният делегат на мача Стоян Велчев не успял да забележи удара на фен на пловдивчани срещу футболиста на ЦСКА Енрике Рафаел, както и плюнката срещу Божидар Чорбаджийски. Нямало никакви данни и за инцидента в ложата, където бяха нападнати шефовете на гостите пред очите на всички.

Ударът срещу Рафаел се виждал ясно на няколко записи и снимки. Останалото наистина било покрито от медиите.

Заради това ръководството на ЦСКА написа поредната си гневна декларация, след като двата отбора бяха наказани еднакво от БФС.

Заги: Сега ще разчитаме на Левски (ВИДЕО)

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен (ВИДЕО)

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия (ВИДЕО)

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки