Битката за Тракия в пълния й блясък

Ботев (Пд) и Берое ще излязат срещу друг за 97-и път в първенството

Битката за Тракия в пълния й блясък

Битката за Тракия се завръща в пълния си блясък! Ботев Пловдив и Берое ще излязат един срещу друг днес в Коматево за 97-и път в първенството. Двата тима отдавна не са били толкова близо до тройката и толкова силни. През миналия сезон съперниците останаха във втората осмица и играха полуфинален плейоф за Лига Европа, в който канарчетата спечелиха на разменено домакинство (3:0, 1:2).

 

формата и на двата отбора е страхотна. Ботев няма загуба вече в 11 поредни мача за първенство и купа, а в последните си 5 срещи в Първа лига Берое спечели 4 и в една завърши наравно. Предпоставките за зрелищен и интригуващ сблъсък, изпъстрен с много футболни достойнства, са налице. Солидни фигури и в двата състава не липсват. В последните 5 мача между съперниците Неделев и Фернандо Виана вкараха общо 6 гола във вратата на заралии, а те пък от своя страна разполагат с Мартин Камбуров, който е само на 2 попадения от това да изравни Наско Сираков (196) на второто място във вечната голмайсторска листа в елита.

 

Заралии са стабилни в дефанзивен план, като в последните си 5 двубоя допуснаха само 1 гол - при ремито с Дунав у дома (1:1). Днес обаче срещу тях се изправя третата най-силна атака в елита - тази на Ботев Пловдив.

 

Канарчетата пропиляха 4 точки в последните си 3 мача -не успяха да пречупят Септември на "Васил Левски" и Славия у дома. Те изостават на 3 точки от Берое и при победа днес ще го изпреварят в класирането. И двата клуба тайно се надяват, че може да сложат бронзовите медали на гърдите си в края на сезона.

 

Изключително важна роля за възхода на днешните съперници изиграха техните треньори. Николай Киров-Белия буквално преобрази тима. Жълто-черни-те, покрай ангажиментите си в Лига Европа, тръгнаха слабо, но постепенно набраха ритъм и за последно паднаха на 18 септември - 1:2 от Лудогорец в Разград. И днес наставникът няма да изневери на налаганата схема 4-1-4-1, като планира само една промяна в състава спрямо двубоя със Септември. На лявото крило разочарова Густаво Афонсо и неговото място се очаква да бъде заето от Дуде Ндонгала.

 

От своя страна Александър Томаш разчита на прагматичността и сигурността. За него атракцията остава сякаш на заден план в повечето мачове. Но макар и млад, той е гъвкав треньор и умее да променя начина на игра на тима. Срещу Славия в миналия кръг Берое се представи зрелищно и създаде близо 10 голови положения. Подобна бе картината и при домакинството му на Черно море (2:0), отново преминало под пълната диктовка на заралии.

 

Милен Желев изтърпя наказание и се завръща в състава на зелените. Втората промяна е свързана с контузията на румънския нападател Драгош Фърчулеску. Вместо него сред 11-те най-вероятно ще стартира Марко Адамович.

 

Двубоят ще е сериозно тактическо надлъгване. Ботев е подчертано атакуващ тим, докато Берое се представя много силно при гостуванията си.

 

Едно е сигурно - в Коматево днес ни чака бисерът на кръга в Първа лига. А присъствието на Мартин Камбуров ще придаде допълнителна доза страст и заряд на двубоя.

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки