Петко Маринов: Чувствам се отново жив, баскетболът е моя живот

Целта пред Лукойл е златен дубъл, казах на момчетата, че трябва да помогнат на Жоро Давидов

Петко Маринов: Чувствам се отново жив, баскетболът е моя живот

Най-титулуваният играч и треньор в историята на българския клубен баскетбол – Петко Маринов говори пред Picknroll.bg за новата си роля. 68-годишната легенда бе назначен за съветник на президента на Лукойл Академик Валентин Златев и да помага на новия треньор на студентите Георги Давидов. 

 

– Г-н Маринов, как се чувствате обратно в играта? 
 
– Смело мога да кажа, че се чувствам отново жив. Баскетболът е моя живот и съм много благодарен, че получих шанс отново до съм близо до играта. Искам да похваля тези млади треньори, които действително работят по цял ден, за да успеят да отговорят на очакванията. Събираме се час преди тренировка, говорим, допитват се до мен. Моята роля е в психологически план. Засега съм изключително доволен от тази седмица, в която работихме. Имам още какво да дам. 
 
– Не спестихте критики към предишния треньор Шарон Друкер, от когото не останахте особено доволен… 
 
– За мен Друкер е много добър треньор, но не беше наясно с нашата народопсихология. Загубихме аристократично някои мачове, но нямахме избистрен стил. Лукойл винаги е имал стил – хубав, лош, винаги го е имал. Сега разчитахме основно на индивидуални действия. Ние нямахме преход в нападение. Постепенните ни нападения бяха бавни. С това мога да помогна, защото имаме момчета, които трябва да са много по-агресивни и колективни. 
 
– Как Ви се струва Георги Давидов, който досега е бил кондиционен треньор? 
 
– Нека не забравяме, че Георги има дълъг стаж като баскетболист, а освен това в последните години бе неизменна част от щабовете на треньорите в Лукойл. Много приятно изненадан съм, казах ти, денонощно са в залата. На мача с Ямбол идваха да се консултират с мен, комуникираме си. аз станах от играч треньор на ЦСКА, същото се отнася и за други настоящи треньори. Не съм притеснен от това естество. Като събрах момчетата им казах, че те трябва да помогнат на Жоро. Като свърши мача с Ямбол те направиха голям жест – прегръщаха го, радваха се с него и настроението сякаш се върна. 
 
– Какво смятате за конкуренцията в НБЛ? 
 
– Ние нямаме алтернатива освен да си защитим титлата. Балкан загуби от Левски, но с Тити Папазов сините са съвсем друг отбор, няма какво да крием. Самоков вървят добре, имаме сериозна конкуренция. Берое няма да се откаже от апетитите си. Бил съм треньор на Любо Минчев, той израсна много и успехите се дължат основно на него. Имат временна криза, но няма да оставят така нещата. Нашите момчета обаче трябва да си върнат увереността. Тук е моята роля, да им помогна да се изправят. Шампионатът е равностоен, но ние сме си основен претендент и трябва да си върнем купата. Гоним златен дубъл. 
 
– Виждате ли достойни единици в Лукойл за шампионска битка? 
 
– Да, виждам. Още малко ни трябва някой да се изяви като лидер. Ние имаме равностойни момчета, но ни трябва нов Георги Младенов или Тодор Стойков. В момента Асен се очертава като такъв, но Христо Николов трябва да изпъкне още малко, Божидар Аврамов също. Да влязат повече в тази роля. От тях се очаква да са водещи. 
 
– Няма ли да се отрази негативно отсъствието от Европа?
 
– Това е така. Голямата мечта на президента ни бе да влезем в Шампионската лига. Но ние няма закъде повече да жалеем и да преживяваме. Стискаме зъби и трябва да знаем, че няма накъде да отстъпваме.
Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки