Щангите останаха в олимпийската програма

МОК ги следи изкъсо, може да промени решението си

Щангите останаха в олимпийската програма
Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да остави вдигането на тежести в програмата на олимпийските игри и през 2024 година. 
 
Президентът на МОК Томас Бах каза, че спортът продължава да бъде под строго наблюдение, но ръководството на МОК е останало доволно от предложения план за борба с допинга.
 
Ако обаче до юни 2018 година планът, който е разчертан от Световната федерация по вдигане на тежести, не бъде изпълнен, то тогава МОК може да промени решението си и в крайна сметка да извади спорта от програмата на Игрите в Париж. 
 
По-рано МОК взе решение да намали квотите за участие на Олимпийските игри в Токио през 2020 година заради масовите злоупотреби с допинг от щангистите.
 
Така на игрите в Япония ще участват 64 тежкоатлети по-малко, отколкото бяха те на последната олимпиада - в Рио де Жанейро, като ще бъде съкратена една мъжка категория.
 
Освен това продължава и отварянето и повторното изследване на допинг проби от Лондон 2012, като при наличие на още положителни, щангите може да загубят олимпийския си статут.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки