ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА: Забиха над 300 гола в групите на Шампионска лига

Подобрен бе 17-годишен рекорд по резултатност

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА: Забиха над 300 гола в групите на Шампионска лига

Участниците в груповата фаза на Шампионската лига счупиха 17-годишен рекорд по резултатност.

32 от топклубовете в Европа успяха да реализират общо 306 гола във всички изиграли се мачове до момента. По този начин те подобриха последното най-добро постижение от сезон 2000/2001 - 292 гола, а само в мачовете в сряда вечерта бяха отбелязани цели 33 попадения.

Котата бе премината с гола на Филипе Коутиньо в 50-ата минута при разгромната победа на Ливърпул със 7:0 над Спартак Москва. Бразилецът реализира хеттрик, а Роберто Фирмино, Мохамед Салах и Са-ио Мане оформиха разгромния резултат. По този начин Ливърпул се превърна в единствения английски отбор, реализирал цели 23 попадения в групите на ШЛ. Ивелин Попов пък не се появи в игра за гостите от Спартак.

Звездата на Ливърпул Коутиньо описа като специално чувството да изведе отбора си с капитанската лента насред "Анфийлд" в решителния двубой от групите. За бразилеца, който е спряган за трансфер в Барселона, това се случи за първи път в неговата кариера. 25-годишният играч получи лентата, тъй като титулярният капитан Джордан Хендерсън остана резерва заради недоброто си физическо състояние, а вторият капитан Джеймс Милнър се появи едва по-късно в игра при травмата на Алберто Морено.

В крайна сметка за първи път от сезон 2008/2009 Ливърпул достига етапа на елиминациите в Шампионската лига. В осминафиналите тимът на Юрген Клоп потенциално може да се изправи срещу някой измежду Базел, Байерн Мюнхен, Ювентус, Шахтьор Донецк, Порто и Реал Мадрид. Жребият за следващата фаза ще се тегли в понеделник.

Срамът за руския футбол пък е огромен и невиждан в историята. Спартак трябваше да бие Ливърпул, за да се класира, но вместо това се случи немислимото. До момента черното петно за Русия се носеше от ЦСКА Москва, който бе разбит с 0:6 от Марсилия през 1992/93. През 1993/94 пък Динамо Москва падна от Айнтрахт Франкфурт също с 0:6, но в другия турнир за Купата на УЕФА. Досегашното най-тежко поражение на Спартак пък също бе на "Анфийлд" срещу Ливърпул - 0:5 през 2002 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки