Вера Маринова: Ако всички в България работеха като грациите, щяхме да сме Швейцария

Гимнастичките не трябва да бързат, за да постигнат успех точно когато трябва, посъветва легендата

Вера Маринова: Ако всички в България работеха като грациите, щяхме да сме Швейцария
Един от колосите на спортната журналистика Вера Маринова гостува на базата на националните отбори по художествена гимнастика на „Раковски”.
 
Тя бе впечатлена от работата, която вършат състезатели и треньори по време на подготовката си за новия сезон. Маринова говори за всичките си впечатления от посещението й в интервю за официалната страница на федерацията във Фейсбук.
 
"Ако навсякъде в България се работеше по начинът, по който видях да го правят в национална спортна база "Раковски", страната ни щеше сега да е на нивото на Швейцария", бяха първите думи на голямата журналистка, специализирала се в гимнастичките спортове.
 
"Най-силно впечатление ми направи сериозността, с която се работи! И наблягането и отработването на всеки един детайл! Нещо, което хората, които гледат нашия спорт отстрани няма как да видят и знаят! А в художествената гимнастика именно един малък детайл често пъти отличава едно съчетание от друго и решава медалите.
 
Ние в момента сме на прага на един много важен състезателен цикъл. Първо заради новия правилник в художествената гимнастика и после - за нас, българите, 2018 година е година на домакинство на Световното първенство през септември. Видях една изключително сериозна подготовка - както при ансамбъла, така и при индивидуалните състезателки.
 
Редом до Невяна, Катрин, Боряна, аз видях едни нови момичета, по-малки и непознати все още за мен, които показваха изключително интересни неща на килима и бяха толкова различни една от друга, че ми доставиха истинска наслада да ги гледам”, заяви още Маринова.
 
Тя си спомни и времето, когато е коментирала изявите на треньорките Бранимира Маркова и Юлия Байчева на килима и сега е останала поразена от работата, която вършат от другата страна – вече като наставнички.
 
 
„Аз съм коментирала играта на Бранимира Маркова и Юлия Байчева като състезателки и сега ми беше изключително интересно да наблюдавам тяхната работа вече като треньорки. Мога да кажа, че всички нови съчетания, които видях, бяха много красиви, интересни и поразително трудни както с работата с уреда, така и с тяло. Музиките, които са подбрани също ме впечатлиха с идеята и задълбочеността, с която са поставяни и изработвани тези нови композиции”, очарована е Вера Маринова.
 
Тя е убедена, че за напредъка на българската гимнастика в последните години, заслуга имат и хореографите.
 
„Не мога да не отбележа нещо, което наистина много ми хареса, и което си личи още с първия такт на съчетанието - работата с хореографите на отбора. Напредъкът в работата с тяло е изключително голям както в пируетната техника, така и при скоковете. Така заедно с работата с уреда, нещо, с което нашата школа се слави, сега и с видимия качествен напредък в трудностите с тяло, бих казала, че се възвръща и развива най-голямото предимство на българската художествена гимнастика - съчетанието на трудността с уреда, тялото и движението с музиката”, анализира специалистката.
 
„Бих казала уверено, че българската художествена гимнастика е във възход и отново влиза в онези типично наши релси на творческото търсене и новаторството, което винаги я е правило различна от другите”, допълни тя.
 
Маринова обърна и специално внимание на ансамбъла и неговите композиции.
 
„Искам да се спра специално на новите композиции на ансамбъла - великолепна хореографска работа. Страхотни композиции, много интересни, поразително трудни и спиращи дъха. Когато заминах от България аз оставих Весела Димитрова и Михаела Маевска почти дечица, а сега ги виждам като едни разцъфнали жени, които работят с такъв хъс, толкова професионално и отдадено, че няма как нещата да не им се получават по най-добрия начин.
 
 
Аз самата съм била състезател в ансамбъл и знам какво е напрежението в тази работа. И не толкова на самото състезание, което неминуемо го има, а работата най-вече в ежедневието. Как се сработват различни характери, как от работата на един зависят всички и какво е да си денонощно отговорен за труда на няколко човека едновременно. Това няма как да го знаят зрителите, те виждат крайния продукт, композицията, играта.
 
Но, уверявам ви, за да се стигне до крайния резултат стоят много дни, които са изпълнени с труд и понякога с много и даже драматични ситуации. Така, че съм сигурна, че от тези момичета в залата - и титулярките за момента, и резервите, ще излязат не просто големи спортисти, а едни качествени хора, човеци преди всичко. Защото ансамбълът е школа за цял живот. Аз видях едни много сложни композиции, на които предстои още изработване, но като цяло нещата са направени изключително прецизно и професионално”, каза още голямата Маринова.
 
Тя даде и един съвет на момичетата и техните треньорки.
 
„Следващата година е точно по средата на олимпийския цикъл преди Токио 2020. Така, че понеже ме попитахте, ако трябва да дам съвет на всички тези момичета, бих им казала да не се бърза. Да работят така, както досега, но да не бързат, защото най-важното е успехът да дойде именно, когато трябва - на Олимпийските игри в Токио", завърши Вера Маринова.

 

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки