Бойният план на Жозе може да сломи Сити

Юнайтед пресира агресивно в последните си мачове, а лидерът трябва да намери спойката в защита, за да не се разпадне на „Олд Трафорд“

Бойният план на Жозе може да сломи Сити

 Може и да сме прави, може и да бъркаме... Това е мачът, който всички очакваме с нетърпение! Когато Пеп Гуардиола пристигна в Манчестър преди 2 лета, нивото на очакване бе разбираемо. В лига, която вече беше обсебена от култа за токсичност на личността на Жозе Мауриньо и зависеше от идеята на футболния мениджър като гуру, на всички бе ясно, че историческият съперник на Специалния - Пеп, е в състояние да доминира в нея като водач на шумните съседи. Точно така и се случи. Всеки мач между Сити и Юнайтед е съпроводен с истерия и разтърсващ личен сблъсък. Едмънд срещу Едгар, надут срещу високомерен, ядосан плешив естет срещу гневен посивял прагматик.

Реалността обаче е малко по-различна. И двамата мениджъри прекараха голяма част от първия си общ сезон в неутрална позиция, пренареждайки наследствените си отбори, финалната им среща от миналия сезон, равенството 0:0 на "Олд Трафорд" през април бе футболно бягство, ниска битка за четвъртото място. Но сега имаме два отбора, които влизат в днешния сблъсък в очарователна форма, с незначителни препятствия по пътя си и добре съчетани силни и слаби страни. Този път нещата може да се окажат малко по-различни, защото това ще бъде дерби между тимове, чиито стилове и траектории са перфектно подредени. Най-хубавото на динамичната битка между Пеп и Жозе е истинският тактически сблъсък, поляризираните визии за това как футболът работи, а не познатата теория, че двама мъже на средна възраст просто не се харесват.

И двамата мениджъри задължават тимовете си да контролират пространството на терена, но по различен начин. Мауриньо иска да изкорени пространството в ключовите области, да контролира и да сведе до минимум променливите, да задуши възможностите за противника и едва след това да се опита да спечели мача, използвайки най-силните страни на своя тим.

Пеп обича да прави това, което Жозе иска да спре. а именно да създава пространства в необичайни зони, да намери дупките в противниковата отбрана и да улесни процеса на разцепването й.
 

С оглед на тоба е изкушаващо да се приеме, че днес ще има /твърден контраст на стиловете. Без Пол Погба възможностите на Юнайтед изглеждат по-ограничени, което поражда очаквания за нещо подобно на прочутия мач през 2010-а между Интер на Жозе и Барселона на Пеп, прототип на бясна атака срещу солидна защита. Тогава нерадзурите .играха с човек по-малко на "Ноу Камп" близо час след изгонването на Тиаго Мота. Понякога те просто изритваха топката напред и доброволно отстъпваха притежанието, за да се захванат с отбранителните си задачи. Интер загуби с 0:1, но изхвърли Барселона от ШЛ. Има подозрения, че това остава най-ценният момент в кариерата на Мауринъо.

И така стигаме до днес, пригответе се за битка. Ако се вгледаме малко по-задълбочено, може би нещата на "Олд Трафорд" няма да се развият така. Има още няколко нюанса на тези два отбора, а не на последно място и как те влизат в този мач. Сити победи 8 най-скорошните си 3 двубоя от ВЛ, но стилът им на игра бе тотално задушен от ултра-дефанзивни съперници. В много отношения това е перфектният урок за Мауриньо, един страхотен спаринг, за да затвърди може би неловко изглеждащите си шансове за титла. Защитното майсторство на Жозе работи най-добре срещу защити, които щурмуват атаката му неподготвено и хаотично. А Сити на Гуардиола не изглежда точно такъв.

Поради тази и други причини Юнайтед вероятно ще атакува повече отколкото някои очакват. Спомнете си първия мач между Интер и Барса в Милано, когато нерадзурите изненадаха своя съперник с изключителна агресивност и физическа издръжливост. Каталунците бяха "отвлечени" в този двубой, а Интер изпълни перфектно двуетапния си план, пресирайки високо в противниковата половина и принуждавайки Барса да прави грешка, а след това се отдръпна. Жозе залепи свои играчи до Меси и Шави, така, както се очаква да направи сега срещу Де Бройне и Давид Силва.

Последните два мача на червените дяволи напомниха именно за това (б.р. - победите като гост на Уотфорд и Арсенал). В тях Юнайтед направи едно и също - ранна агресия и опустошителен ефект в атака, с което принуди противниците да бъркат. Головете бяха факт. И когато се изправя срещу машината за притежание Сити, Мауриньо със сигурност ще бъде толкова заинтересован за слабите страни на гражданите, колкото и от силните им.

Без Джон Стоунс защитата на небесносините е уязвима при подобна тактика. Вместо Специалния да се фокусира единствено върху това как Матич и Ерера ще спрат Де Бройне и Давид Силва, вероятно е също толкова важно как Отаменди и неговият партньор в защита ще участват във владеенето на топката. Или как халфовата линия на Сити ще се справи със скоростта на Юнайтед, където Антони Марсиал е сензационен през последните няколко седмици.

Формата и стилът на Сити го правят фаворит за победата, но споменатите козове на Юнайтед не са за подценяване. Всичко се свежда до пълното познаване на футбола и обичта към него. Това обещава да бъде наистина един интригуващ момент в сезона на Висшата лига.

 
 
 
 
Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки