Алекс Начева посрещната с бурни аплодисменти в училище

На пътеката може да е звезда, но при нас е просто Алекс, казва класната й

Алекс Начева посрещната с бурни аплодисменти в училище
С бурни аплодисменти 10 А клас на ЕГ „Иван Вазов“ посрещна тази сутрин съученичката си Александра Начева.
 
Лекоатлетката бе обявена за най-добрия млад спортен талант на Пловдив за 2017 година на тържествена церемония снощи. Възпитаничката на Спортен клуб  „Ботев“ се окичи с отличието, след като стана вицесветовна шампионка по лека атлетика в скока на дължина на Мондиала до 18 години в Найроби, Кения. Тя завърши на четвърта на Европейското първенство до 20 години в Гросето, Италия.
 
Освен почетния приз Александра получи подарък велосипед и безплатен шофьорски курс, за който обаче ще трябва да почака.
Само за 6 месеца пловдивската надежда в тройния скок се изстреля до световните върхове. Тя подобри общо 4 национални рекорда в рамките на настоящата година и завършва сезона като номер 1 в света по постижение до 18 години.
 
Треньорът й Стойко Цонов я профилира в една от най-тежките дисциплини в леката атлетика. Преди това Алекс се състезаваше предимно в скока на дължина – под ръководството на първата си треньорка Ива Пранджева.
 
Педагогическият съвет на ЕГ „Иван Вазов“ ще се събере, за да реши как да бъде отличена признатата лекоатлетка. Още повече, че спортните й достижения по никакъв начин не влияят върху успеха й в училище, а напротив. Вчера, преди награждаването, Александра е изкарала класна работа по български.
 
„Изключително трудолюбиво и скромно момиче. На пътеката може да е звезда, но в училище тя е просто Алекс“, казва класният й ръководител  Елена Керманова.
 
Повечето от съучениците на испанската паралелка са били снощи на награждаването, за да подкрепят 10-класничката. Освен спортния талант тя притежава и друг –  обича да рисува, особено портрети.
 
На второ място в класацията за най-добър млад спортист на Пловдив се нареди детото-чудо на леката атлетика Лиляна Георгиева, която завърши на второ място на Европейското първенство до 20 години в Гросето и зае шесто на Световното в Найроби на 1500 метра. 10-класничката от Спортното училище обаче не успя да си вземе лично наградата, тъй като в момента е на подготвителен лагер. Неин треньор е Радмила Станкович.
 
 
Трета завърши друго дето-чудо от Пловдив  – шахмата Виктория Радева. Вики, която стана европейска шампионка по рапид до 16 години,  учи „Оперативно счетоводство“ в Национална търговска гимназия. Продължава да се състезава за „Локомотив 2000“, но след отнетия лиценз на федерацията родните клубове нямат средства, защото не могат да кандидатстват за финансиране.
 
Въпреки това тя и родителите ѝ не спират да се борят Виктория да представя България на международните състезания по шахмат. По този повод съученикът на 10-класничката Николай Николов прати писмо до „Шоуто на Слави“ с молба за подкрепа, а впоследствие Вики гостува, за да разкаже за сагата.
 
Тя призна, че за да участва по турнири, трябва да участва или от името на друга държава, или – както се състезава в момента – от името на Европейския съюз. За да играе за ЕС обаче се налага да заплаща допълнителна такса. От две години тя се състезава за гръцки клубен отбор и всяко лято ходи на тяхното първенство.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки