Великов: Дунав трябва да се възползва от състоянието на Левски

„Този отбор завинаги ще остане в сърцето ми, както и неговите верни фенове”

Великов: Дунав трябва да се възползва от състоянието на Левски

Бившият старши треньор на Дунав (Русе) Веселин Великов коментира пред "Тема Спорт" предстоящия четвъртфинал за купата с Левски. Двубоят в Русе е в петък от 16:30 часа. Екснаставникът на драконите, който напусна по средата на есенния дял, вярва, че тимът има сили да елиминира сините и че ще успее да запази мястото си в Първа лига.

Г-н Великов, предстои четвъртфинален мач за Купата на България между Дунав и Левски. Какви са очакванията ви за сблъсъка в Русе?

- Левски влиза в този мач в лошо настроение след последния двубой от Първа лига срещу Славия. Дунав трябва максимално да се възползва от състоянието на сините. Аз се надявам моите доскорошни възпитаници да постигнат добър резултат в петък.

Доколко по-различен ще е този двубой от предишния сблъсък между двата отбора в първенството?
- Треньорът на Дунав трябва да си е извадил необходимите поуки след загубата с 0:4 от Левски. Самият той сподели това след срещата. Трудно беше да се надиграва със сините. Трябва да се възползват от малкото ситуации, които ще създадат пред вратата на Божидар Митрев. Смятам, че Дунав ще могат да удържат натиска на Левски. Този мач няма да има нищо общо с онзи за първенство.

Кои са силните и слабите страни на Левски? Какви са вашите наблюдения от играта на сините?
- Треньорът на Дунав трябва да се е запознал с тези неща. Аз няма какво да коментирам силните и слабите страни на Левски. Това е един от двата най-големи отбори в България. Не искам да коментирам, защото не е коректно и колегиално. Отборите в България са ЦСКА и Левски. Тим с големи традиции в турнирите и да се надяваме Дунав да успее да го излъже. Сините имат и много опитен треньор като Делио Роси. Ще бъде много трудно, но не и невъзможно.

В момента Дунав заема незавидното 13-о място в Първа лига. Ще успее ли тимът да се пребори за мястото си в елита през пролетта?
- Има още много мачове до края на шампионата. При този формат на първенството ще бъде жалко Дунав да изпадне Във Втора лига. Аз се надявам, че тимът няма да допусне това. Сега се говори, че през зимния трансферен прозорец ще бъдат привлечени нови футболисти. Но тези играчи, с които сега разполага Дунав, не са за това място, на което се намират - тяхната позиция трябва да е между осмо и десето място. Аз зная какъв е потенциалът им.

Когато бяхте начело на отбора, имахте голям проблем с условията за провеждане на тренировки. Сега нещата се промениха положително. От колко голяма полза ще е това?
- От много голяма. Успяха да направят терен, подходящ за тренировките. Дано нещата да започнат да се разбиват при тях нормално. Много добре знам какво е времето през зимата в Русе. Чак след края на март ще започнат да тренират на него, така че ще бъде доста трудно. Изпитал съм го на гърба си. Но не се оправдавам, защото това ще е за всеки наставник, който отиде в Русе.

Изиграхте четири мача с Левски през миналата кампания и един през настоящата. Успяхте да извоювате две равенства...
- През миналия сезон играхме добре. Нямаше значение дали срещу Левски или Лудогорец. Успяхме да направим добри мачове. Но никой не трябва да лежи на стари лаври, а всеки трябва да направи така, че да се подобрява постоянно. Никой няма да помни какво е станало преди, а настоящето е важно. Да, имахме успешни игри и се радвам, че станах част от най-новата история на Дунав. Този отбор завинаги ще остане в сърцето ми, както и неговите верни фенове.

Останахте ли огорчен при раздялата ви с Дунав? Обиден ли сте на ръководството?
- Тогава и те, и аз гледахме в различна посока. Аз виждах отбора по един начин, а те - по съвсем различен. От това, което направих за три години и половина в Русе, няма от какво да се срамувам. Постигнахме нещо много голямо. Отборът игра в Европа за първи път след 42 години. За втори път в цялата история играха в евротурнирите, завършихме четвърти. Мога всеки един да погледна в очите. Аз няма от какво да се срамувам и страхувам.

Какви са бъдещите ви планове? Има ли оферти към вас?
- Засега има няколко разговора, но преди празниците ще има по-голяма яснота. Не искам да бързам. Търся най-доброто за себе си.

Изкарахте стаж в Астана при Станимир Стоилов. Бихте ли разказали малко повече за обучението си там?
- Последният мач на Астана със Славия в Прага е показателен за резултатите на Станимир Стоилов. Отбор, който никой не го знаеше в Европа. А за мен сега това е тим от средноевропейска класа. Успя да излезе от групите на Лига Европа и се класира за 1/16-финалите в турнира. Станимир Стоилов е направил нещо уникално и много голямо в Астана. В съблекалнята и в клуба каквото каже Мъри, е закон. За мен бе чест и удоволствие да видя и уча как работи най-големият треньор в момента в България. Негови помощници са Цанко Цветанов и Веселин Бранимиров, които също са отлични специалисти. Беше много ценно девет дни да наблюдавам тяхната работа. Те са институция в Астана. Време им беше за промяна.

Колко голяма е разликата в условията в Астана и България?
- Като база и условия няма какво да говорим за Астана и Кайрат. Това са двата водещи отбора в Казахстан. Няма как да се сравняваме с тях. Не можем.

Планирате ли в бъдеще отново да карате стажове?
- Засега е това. Догодина отново ще помисля да изкарам някъде стаж.

Какво може да кажете за работата дотук на вашия наследник Малин Орачев?
- Смятам, че оставих добре подготвен отбор. Вече времето и резултатите ще говорят за неговата работа. Пожелавам му успех.
Официално: Берое и Янтра с най-солени глоби от БФС

Вижте всички решения на Дисципа

ОФИЦИАЛНО: Обявиха програмата на осминафиналите за Купата и следващите кръгове в елита

Вижте и кога ще са мачовете от предстоящите 4 кръга във Втора лига

ИЗВЪНРЕДНО: Ясна е програмата за Купата на България, пренасрочиха 4 мача от елита

Шест срещи от 1/16-финалите ще се излъчват на живо, вижте какво съобщиха от БФС

ТЕСЛА ЗА ФЕНОВЕТЕ: Пускат само 30 процента от капацитета на стадионите!

Решението е на служебния министър на Румен Радев

Черно море и Дунав уредиха контрола

Спарингът ще се проведе утре от 17:00 часа в Русе

ОФИЦИАЛНО: Русенското дерби се отлага

Среща между Дунав и Локомотив днес няма да има

КУПА НА БЪЛГАРИЯ: ЦСКА стартира защитата на трофея в Бистрица или Пазарджик

Левски срещу Марек или Черноломец, Лудогорец може да гостува в Доброславци

ОФИЦИАЛНО: Обявиха кога ще теглят жребия за новия сезон

Клубовете ще получат информация за нововъведенията в Електронното първенство и наложената от ФИФА трансферна система

ОФИЦИАЛНО: Дунав вече е на русенската общественост

Вижте какво се случи по време на Общото събрание на футболния клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки