ЦСКА и Ботев Пд сред непобедимите в Европа

„Червените” нямат загуба 21 поредни мача, канарчетата - 15;

ЦСКА и Ботев Пд сред непобедимите в Европа
Прозвището „Непобедимите” бе лепнато на Арсенал през сезон 2003/2004, когато тимът не загуби нито един мач във Висшата лига през целия сезон.

Първенствата в Европа вече са в разгара си, а на места някои отбори се отскубнаха пред конкурентите си, а в други части на Стария континент битката тепърва започва. Рано е все още да се говори за шампиони, евроучастници и аналози на топчиите, но със сигурност правят впечатление няколко клуба, които не познават вкуса на загубата във всички турнири дълъг период от време.

Ще разгледаме Топ 8 на европейските отбори по този показател, а в него има цели два български представителя - ЦСКА и Ботев Пд. Всъщност единствено нашата страна и Испания могат да се похвалят с два тима в тази своеобразна класация.

Динамо Загреб, 26 мача, 155 дни
Миналогодишната кампания бе болезнена за плавите, които за първи път в последните 12 години не бяха короновани като шампион в Хърватска. Отговорът обаче е повече от категоричен - сезонът в страната започна на 15 юли, а Динамо все още не е допуснал поражение и води с 12 точки пред преследвачите си. Във всички турнири серията без загуба на сините достига 26 мача, или 155 дни. Любопитното е, че тимът от Загреб бе отстранен в плейофите на Лига Европа от албанския Скендербег, но без да допусне загуба (0:0 като гост и 1:1 у дома). Това е и най-дългата подобна серия на Стария континент, а Динамо записа 17 победи и 9 равенства. На два пъти сините се спасиха от поражение дълбоко в добавеното време - на 14 октомври (1:1 с Осиек у дома) и на 17 август (1:1 със Скендербег отново на своя земя).

Барселона, 23 мача, 119 дни
Сезонът за каталунците започна тежко, след като тимът загуби двете битки с Реал Мадрид за Суперкупата на Испания. Но оттогава насам (20 август) блаугранас са почти безпогрешни във всички турнири. Възпитаниците на Ернесто Валверде записаха 18 успеха и само 5 хикса за 119 дни и нямат поражение. Прави впечатление страхотната работа в защита, като в този период Барселона допусна само 8 гола във вратата си. Тимът бе най-близко до загуба в две срещи от Примера, когато гостуваше на Валенсия (26 ноември, 1:1) и Атлетико Мадрид (11 октомври, 1:1). В тях изравнителните попадения за каталунците паднаха точно в 82-ата минута. Срещу прилепите точен бе Жорди Алба, а срещу дюшекчиите Луис Суарес. Серията започна след загуба от Реал Мадрид, а кралете се надяват, че ще могат да поставят и нейния край на 23 декември, когато на "Бернабеу" ще се проведе първото Ел Класико за сезона в Примера.

ЦСКА, 21 мача, 140 дни
Армейците загубиха за последно на 22 юли от Лудогорец с 0:1. Оттогава насам обаче тимът нареди 21 поредни мача, в които не допусна поражение, а на два пъти се справи и с разградчани - в първенството и Купата на страната. За 140 дни червените направиха само 4 равенства, а в останалите 17 двубоя победи. В този период ЦСКА не предотврати загуба в заключителните 10 минути на някоя от срещите си, като най-късното попадение, което попречи за подобно развитие на нещата, бе в домакинството на Ботев Пд на 18 ноември (1:1, автогол на Марин в 78-ата минута). С тази си серия армейците се нареждат на трето място в тази своеобразна класация на Стария континент. Червените под ръководството на Стамен Белчев са задружен колектив и нищо чудно в края на сезона да се поздравят с първа титла от 2008 г. насам.

РБ Залцбург, 21 мача, 98 дни
Както ЦСКА, така и австрийският хегемон има 21 поредни мача, в които не познава вкуса на загубата, но серията на тима започва доста по-късно - 10 септември. Тя трае 98 дни, а в този период Залцбург записа 8 равенства и 13 победи. Възпитаниците на Марко Розе също така нямат нито едно поражение в групата си в Лига Европа, където завършиха първи. Стартът на тази серия бе положен с двубой срещу Аустрия Виена (2:2, на 10 септември), а именно там биковете бяха най-близко до поражението. Те изравниха дълбоко в добавеното време чрез 25-годишния израелски халф Мунас Дабур. Тимът обаче е на второ място в австрийската Бундеслига заради многото си хиксове, които нареди през кампанията.

Интер, 19 мача, 210 дни
Интер е единственият отбор на Стария континент, чиято серия се простира от края на миналия сезон. Нерадзурите взеха последните си 2 мача през 2016/17 в Серия А с Лацио (3:1) и Удинезе (5:2). По този начин Интер няма загуба във всички турнири цели 210 дни - от 21 май насам. Тимът има 5 равенства в този период и цели 14 победи и е водач в подреждането на Серия А. Миланци бяха близо до загубата само в 2 случая, когато изравниха на Торино (1:1) в 79-ата минута чрез Едер на 5 ноември и при визитата на Болоня, когато Мауро Икарди се разписа за 1:1 от дузпа 13 минути преди края на срещата (19 септември).

Анортозис, 16 мача, 119 дни
Анортозис също може да се похвали с дълга серия, в която не познава вкуса на поражението. Тимът от Острова на Афродита няма загуба от началото на сезона в Кипър, или общо 119 дни. В състава се подвизават и двама българи - Иван Бандаловски и Владимир Гаджев. Въпреки дългата си поредица без загуба Анортозис доста често завършва наравно (6 пъти) и поради тази причина се намира на второ място в първенството след АЕК Ларнака. Отборът на два пъти се спаси от поражение в 90-ата минута - срещу новия отбор на Ивайло Петев Омония (1:1, 28 октомври) и срещу АЕК Ларнака (1:1, 30 септември).

Ботев Пд, 15 мача, 87 дни
Ето че идва ред и на втория български представител в тази своеобразна класация. Канарчетата завършиха годината по подобаващ начин, достигайки полуфиналите на Купата на страната с успех над Етър с 3:0. От 21 септември насам пловдивчани нямат загуба във всички турнири, или, казано по друг начин, общо 87 дни и 15 мача. Разбира се, равенствата бяха доста - б, но това не омаловажава страхотната работа, която вършат Николай Киров и неговите момчета. Най-критичният момент в тази положителна серия бе гостуването на Царско село в турнира за Купата на България, когато Виана в последната минута изравни за 2:2 и докара мача до продължения, в които Ботев спечели с 4:3.

Атлетико Мадрид, 15 мача, 78 дни
Редом до Ботев е и Атлетико Мадрид. Дюшекчиите също не познават поражението в 15 поредни мача във всички турнири, а серията им започна на 30 септември, когато направиха 0:0 с Леганес. Всъщност възпитаниците на Диего Симеоне са рекордьори по равенства от първите в в тази класация. В 8 от 15-те двубоя те завършиха хикс, което означава повече от 50% от срещите. Любопитното е, че само в 3 от мачовете бяха отбелязани 3 или повече гола, което за пореден път доказва теорията, че Диего Симеоне разчита на солидната си защита, за да трупа положителни резултати.
ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки