Сензациите в пресата: Левски продава Давид Яблонски

Черно море взима Благой Макенджиев

Сензациите в пресата: Левски продава Давид Яблонски
Най-интересните теми в българските медии днес, 17 декември:
 
„Меридиан мач”: Левски продава Давид Яблонски
 
Давид Яблонски на 99% няма да играе повече за Левски. „Меридиан Мач“ научи, че клубът е много близо до продажбата на защитника зад граница. На „Герена“ има конкретна оферта за него, а самият футболист вече е казал „да“ за трансфер. На този етап от клуба пазят в тайна откъде е предложението, но най-вероятно става дума за италиански или руски клуб. Според запознати офертата за Давид Яблонски е доста солидна и „сините“ ще приемат предложението, особено след като самият футболист е съгласен да си тръгне от стадион „Георги Аспарухов“. Припомняме, че чешкият защитник дойде в Левски през януари 2017 година със свободен трансфер, след като разтрогна договора си с руския Том Томск. Тогава той подписа контракт със „сините“ за 2,5 години и стана един от най-добре платените футболисти в отбора. Към днешна дата обаче времената в клуба са различни и той е много далеч от тавана на заплати, където е примерно Габриел Обертан.
 
Давид Яблонски не игра в последните два мача на Левски заради мускулна травма, получена в навечерието на мача със Славия. Той попадна в групата за гостуването на Дунав, но отпадна в последния момент от мача, а готвещият се трансфер е една от основните причини за това. Реално травмата на чеха не е била толкова сериозна, но „сините“ не са искали да рискуват с прибързаното му включване в игра, за да не се стигне до усложняване на контузията, а това да провали сделката. Очаква се Левски да финализира продажба на Яблонски в началото на следващата година.
 
„Тема спорт”: ЦСКА с 4 контроли в Испания
 
ЦСКА ще изиграе 4 контроли по време на лагера си в Испания. Те ще са срещу отбори от елитни първенства в Европа. Не е изключено, както преди година, така и сега един от опонентите да е азиатски тим. Армейците премериха сили миналата зима с корейския Сувон (0:4). Отборът лети за Марбея на 23 януари (вторник), като лагерът там ще продължи до 3 февруари. След завръщането ще има и една или две проверки на родна земя. Червените ще направят представяне на новите попълнения със спаринг на "Армията" седмица преди подновяването на шампионата. Първият пролетен кръг е в уикенда на 16-18 февруари, когато ЦСКА гостува на Верея на „Трейс Арена". След това предстои домакинство на Черно море. Тези две срещи ще бъдат пропуснати от полузащитника Кристиян Малинов, който ще бъде лишен от състезателни права за 2 мача заради натрупани картони.
ЦСКА започва зимна подготовка на 8 януари, а на 10-и лети за първия си лагер, който почти сигурно ще е в Анталия.
 
„Тема Спорт": Черно море взима Благой Макенджиев
 
Черно море е на път да се подсили с двама вратари. Пред договор с клуба е Благой Макенджиев. Стражът напусна Пирин Благоевград през седмицата, като разтрогна по взаимно съгласие. Неговото име бе спрягано и за ЦСКА, но на "Армията" ще продължат да разчитат на Георги Китанов. Макенджиев направи силна есен с екипа на орлетата, като е получил по-изгодно финансово предложение. Преди да се завърне в Пирин, той бе в Берое и ЦСКА. Стигна и до националния отбор. 
 
Черно море желае и вратар на Дунав Русе. Варненци може да подпишат и с Мартин Луков (24 г.). Както е известно, през последната седмица моряците освободиха и двамата си вратари. Първо те се отказаха от украинеца Боровик, който бе контузен, а в петък разтрогнаха и с Емил Михайлов. Така реално в момента старши треньорът Емануел Луканов разполага само с юношата Иван Дюлгеров (18 г.). Луков обаче има предложение от още един елитен клуб. Той в момента е със статут на резерва при драконите. Дълго време юношата на Славия и Левски лекуваше контузия, която му коства титулярното място. Луков подписа с Дунав през лятото на 2015 година и бе с основна заслуга за спечелената промоция за Първа лига. Бе привлечен в отбора от Веселин Великов и записа общо досега 48 мача за Дунав. Преди година обаче получи тежка травма - скъсана предна колянна връзка на десния крак. Със стабилните си изяви той влезе в историята на русенци. През септември миналата година стражът подобри рекорда на тима за поредни минути без допуснат гол в елита. Тогава 24-годишният Луков регистрира 456 минути без попадение. През сезон 1963-64 г. вратарят на Дунав Иван Иванов запазва вратата си суха цели 442 минути.
 
„Меридиан мач”: Берое припалва звездата на Дунав
 
Берое е пред първи трансферен удар. Тимът от Стара Загора е пред подпис с Мирослав Будинов. Голмайсторът напуска Дунав, след като обяви, че не е доволен от отношението към него. В началото на първенството той често бе оставян на резервната скамейка, а след това влезе в конфликт и с феновете на тима. 
„Има хора, които не знам защо идват на стадиона. Негативите им отнасяме аз и още двама-трима“, обяви нападателят.
 
Очаква се Будинов да се появи на първата тренировка под Аязмото за 2018 г, която Александър Томаш е планирал за 8 януари. Той е гласен за алтернатива на Мартин Камбуров, след като Драгош Фирцулеску се контузи. Румънецът претърпя операция на коляното и цяла пролет ще се възстановява. Самият Камбуров пък най-вероятно ще напусне Берое през лятото и ще търси ново предизвикателство. Берое имаше интерес към още един футболист на Дунав - Васил Шопов, след като Томаш беше назначен за треньор на през лятото, но тогава халфът предпочете да остане в Русе. Така Будинов ще се превърне постепенно във водеща фигура в атаката на „зелените“. Тимът от Стара Загора готви здрава селекция за пролетта. Най-важните постове, на които Александър Томаш търси футболисти, са в средата на терена, както и крило. Очаква се Берое да привлече поне четирима нови футболисти освен Мирослав Будинов.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки