Проблеми със самолетните билети за олимпиадата притесняват БОК

Комитетът изпраща успешна година, но сме притеснени от отстъплението в някои спортове, заяви Белчо Горанов

Проблеми със самолетните билети за олимпиадата притесняват БОК
Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов сподели за Novsport.com някои от притесненията, които имат в БОК преди предстоящата зимна олимпиада в Пьончан през февруари. Той сподели и каква е била годината за комитета и за българския спорт като цяло по време на церемонията по връчването на Спортните Икари, състояла се в Националната художествена галерия в София днес.
 
Относно спортистите – за сега всички, които имат квоти са добре и се подготвят усилено за игрите, но голям проблем се оказват самолетните билети, тъй като авиокомпаниите вече имат нова политика. Това налага по-бърза реакция от страна на федерациите, които да определят по-скоро съставите си, за да могат да се гарантират местата им в самолетите. Горанов разкри, че олимпийското село в Пьончан е страхотно, а спортистите ще бъдат настанени в апартаменти.
 
„Надяваме се спортистите ни да се чувстват добре и да нямат проблеми. Това, което ни притеснява са самолетните билети. По-скоро трябва да разговаряме с федерациите, които имат квоти или почти сигурно ще вземат, за да определят състезателите си, защото авиокомпаниите вече имат различна система и може да има голям проблем да осигурим билети.
 
Преди можеше да направим резервация за доста дълго време напред и след това срещу някаква глоба, да правим замени в състава, докато сега това не е възможно. Трябва да купим билета и след това той може да изгори. То и без това съставите вече трябва да бъдат определени и тези спортисти да насочат подготовката си главно за игрите”, сподели притесненията си пред Novsport.com генералният секретар на БОК Белчо Горанов.
 
„Очакваме още квоти за олимпиадата в Пьончан. След 20 януари ще стане ясен на 100% състава на делегацията ни, но ние имаме вече ориентир. Ще се радваме, разбира се, ако спортистите успеят да ни изненадат с някоя неочаквана квота, но не мисля, че броят им ще е повече от 20. Имахме надежди за визи в някои спортове, заради проблемите на руския отбор, но в тези, в които имахме шанс, те ще си участват. Така че в един от най-успешните ни зимни спортове - шорт трека например, най-вероятно няма да имаме представител”, допълни Горанов. 
 
 
Относно притесненията на някои федерации, че няма да могат да изпратят необходимия им технически персонал на игрите, генсекът на БОК обеща да се направи всичко възможно да се издействат повече акредитации за ваксмайстори и т.н. Федерацията по биатлон например има пълен отбор състезатели и при мъжете, и при жените – общо 10 човека, които имат нужда от поне 3-ма ваксмайстори, които да правят ските им.
 
„По време на олимпийски игри всичко е стриктно регламентирано и броят на техническите лица зависи от този на спортистите. Ако ние не надминем 20 квоти, най-вероятно няма да можем да осигурим нужния технически персонал. Това, което зависи от нас, ние ще се опитаме да го направим, но въпросът не е само да заведем един или двама човека повече, а те да получат съответните акредитации, за да могат да си вършат работата. Това обаче ще е сериозна пречка”, каза Белчо Горанов.
 
Олимпийският комитет пък като цяло изпраща успешна година, след добрите резултати на младите таланти на младежките олимпийски фестивали в Гьор (летен) и в Ерзурум (зимен).
 
„БОК изпраща успешна година. На олимпийския младежки фестивал в Гьор спечелихме 2 бронзови медала, на същото събитие, но за зимните спортове в Ерзурум имахме добри представяния. За българския спорт като цяло обаче годината беше трудна. Медалите, които спортистите ни спечелиха от световни първенства са много малко.
 
Отстъплението, което направи борбата и то след много добро представяне на европейското първенство, донякъде разочарова мнозина, в това число и ние сме заинтересовани какво се случва там и как ще продължи подготовката, защото много бързо ще дойде следващата олимпиада - в Токио 2020 г.”, допълни Горанов.

 

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки