Кралев пред NOVSPORT: Спортът през 2017 г. имаше силни моменти, но и разочарования

20 квоти за Пьончан са много добър показател за състоянието на българските зимни дисциплини, допълни министърът

Кралев пред NOVSPORT: Спортът през 2017 г. имаше силни моменти, но и разочарования
Министърът на спорта Красен Кралев обобщи накратко спортната 2017 г. Според него изминаващата вече година е противоречива, като страната ни е имала и силни моменти, но и разочарования. Контузии пък са лишили някои спортове от заслужени медали. Най-много обаче министърът се радва на настъпващото младо поколение. Ето какво още сподели Красен Кралев пред Novsport.com за състоянието на българския спорт, футболното съдийство, предстоящата олимпиада в Пьончан през февруари и ремонта на Зимния дворец в София.
 
- Каква година изпраща българският спорт?
- Имахме нашите силни моменти, но имахме и разочарования. Тези, които са успели, изпращат силна година, останалите има какво да догонват през следващата. Дай Боже да са здрави, защото в много спортове бяхме лишени от заслужени медали заради контузии, какъвто беше случая с борбата. Имах възможност вече да споделя, че имаме много силно младо поколение и мисля, че следващите години ще бъдат добри за българския спорт. Това е най-радващото, има с какво да се гордеем.
 
- Имаше едно изказване на Борислав Михайлов, че „трима-четирима човека, знаем ги кои са, натискат съдиите”. Той каза, че ще търси помощ от държавата. Потърси ли я вече и какво мислите вие?
 
- Още не сме се срещали. Предполагам, че ще се случи в следващите дни. Ще имаме възможност да говорим. Отношенията ни с БФС винаги са били отлични на работно ниво. Има неща, които са коментирани често в медиите. Футболното съдийство, както имах възможност и вчера на тях да кажа, в много срещи не беше на ниво, не бяха водени добре. Имаше много рефери, които имаха доблестта да си признаят грешките, което показва, че наистина се сбъркали неумишлено. За други мачове много съмнения също бяха изказани, но нека първо да се видим с Борислав Михайлов и ще видим какви решения ще вземем. 
 
- Вие знаете ли кои са тези 3-ма-4-ма човека?
 
- Не, не мога да коментирам нищо, преди да се чуя с господин Михайлов. Зная толкова, колкото и вие, журналистите. 
- Съдийската комисия към БФС изпитват затруднения при преодоляването на този проблем. Ще се намеси ли министерството?
- Ние можем да се намесим само, когато ни поискат мнението и съдействието. В противен случай, освен да съблюдаваме спазването на закона и да прилагаме финансов контрол, няма как да се намесваме в работата на федерацията.
 
- Предстои олимпиада, осигурено ли е всичко за олимпийците?
 
- Всичко е осигурено. Подготовката на спортистите за игрите се движи отлично. По-голямата част от тях се готвят в чужбина при прекрасни условия, така че аз се надявам да излязат максимално мобилизирани в Пьончан. Знаете, големите надежди на България са свързани със сноуборда – със Сани Жекова и Радослав Янков. И двамата са в много добра форма, започнаха сезона, но от тях не се иска да са в топ кондиция декември месец, така че аз съм оптимист за представянето им на олимпиадата. 
 
- От БОК очакват около 20 квоти за игрите в Корея. Много или малко са те за България?
 
- Аз мисля, че с оглед на историята, която имаме от предишни олимпиади, 20 квоти са много добър показател за състоянието на българските зимни спортове. 
 
- Какво се случва със Зимния дворец? Кога се очаква да приключи ремонта там?
 
- Ремонтът върви, но ние още в началото казахме, че няма да се бърза, за да се осигурят и добри условия за подготовка на всички състезатели и деца, които се готвят там. Така че се надявам за следващия сезон той да бъде завършен. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки