Правителството реши да има втори лифт на Банско

Каквото и инвестиционно намерение да има, то ще мине през всички точки на екологичното законодателство, увери министър Нено Димов

Правителството реши да има втори лифт на Банско
Кабинетът реши в полза на ски туризма в Банско и даде зелена светлина за евентуалното изграждане на втори кабинков лифт.
 
Това стана на последното за годината заседание на Министерския съвет.
 
Министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че каквото и инвестиционно намерение да има, то ще мине през всички точки на екологичното законодателство – оценка за въздействието на околната среда, екологична оценка и оценка за съответствие. 
 
„Тези процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори лифт и прилежащата инфраструктура ще бъдат компенсирани в останалата част в парк Пирин”, заяви той.
 
По думите му това е добра новина за всички туристи и скиори в началото на сезона.
 
„Отваряме възможността за инвестиционен интерес за втора кабинкова линия и решаваме един проблем, който чака от дълго време”, каза още министърът.
 
Димов добави, че ако има инвестиционно намерение, не очаква проблеми с изграждането на втори лифт, защото ще има процедура по обществено обсъждане.
 
„С решенията на МС правим една сериозна крачка не по отношение на решаване на проблема със ски зона Банско, а като цяло за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин.
 
Предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша“, посочи вицепремиерът Валери Симеонов и допълни, че е обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша.
 
Докато кабинетът разискваше темата, се проведоха два протеста - за и против новия лифт на Банско.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки