Сензациите в пресата: Ботев връща Мицански в елита, Етър взима Станислав Костов

Галин Иванов остава в Славия, Ботев Враца слага осветление, Черно море си връща Венков, Верея прибира Петър Атанасов, Монтана иска Ради Кирилов и още…

Сензациите в пресата: Ботев връща Мицански в елита, Етър взима Станислав Костов

Сензациите в пресата днес, вторник, втори януари 2018 година:

„Меридиан мач”: Ботев Пд ще връща Мицански в Първа лига

Ръководството на Ботев (Пловдив) обмисля оферта за нападателя Илиян Мицански. Той е без отбор от лятото, когато бе освободен от полския Корона Киелце. Оттогава бившият национал тренира с родния Вихрен (Сандански), но няма официален мач от 8 месеца насам. 32-годишният футболист за последно игра в родното първенство през есента на 2016 г. Тогава той бе част от Левски, където обаче не бе доволен от факта, че не получава достатъчно игрово време През януари миналата година Мицански си тръгна от „Герена", за да подпише с Корона, но този път нещата в Полша не се развиха добре за него. Ботев търси подсилване на атаката, след като Фернандо Виана бе продаден в ОАЕ. Очаква се към „жълто-черните" да се присъедини бразилски атакуващ футболист, но треньорът Николай Киров е готов да даде шанс и на Илиян Мицански. Възможно е той да започне подготовка с тима и до договор да се стигне едва след като Белия се убеди, че таранът е в добро функционално състояние. По подобен начин „канарчетата" процедираха и със Стивън Петков през лятото, който започна подготовка, без да е подписал, тъй като бе пропуснал края на миналия сезон заради контузия.

„Тема спорт”: Етър взима Станислав Костов

И вторият входящ трансфер на Етър по бреме на зимната пауза ще бъде за подсилване на атаката. След като в края на миналата година болярите си осигуриха услугите на фланговия нападател Даниел Младенов, който бе освободен от Пирин, болярите са на път да привлекат и друг играч на орлетата. Това е централният нападател на благоевградчани Станислав Костов. 26-годишният футболист ще си тръгне от "Христо Ботев" като свободен агент. Костов направи силна есен с екипа на родния си клуб. Той участва в 19 шампионатни двубоя. В тях вкара 6 гола и направи една асистенция. Очаква се договорът му с болярите да е за година и половина. За толкова подписа и Даниел Младенов. Вратарят Кирил Акалски разтрогна вчера договора си с Етър по взаимно съгласие и вече е свободен агент. Стражът бе с основен принос за влизането на отбора в елита със силните си изяви през сезон 2016/17. През настоящата кампания той бе изместен от Христо Иванов. Така бившият страж на Локо Пд и Левски изигра само два двубоя в Първа лига за Етър. Акалски вече има няколко оферти за отбори, в които да продължи кариерата си, но тепърва ще обмисля предложенията. Вратарят става четвъртият играч, който си тръгна от "Ивайло". Преди него това сториха Джихат Кямил, Сашо Александров и Цветомир Тодоров. Първият отиде в Арда Кърджали, вторият премина в Славия, а третият се присъедини към Кариана Ерден. В четвъртък, 4 януари, пък ръководството на Етър ще даде пресконференция. Тя ще започне в  13:00 часа на стадион "Ивайло". На нея шефовете ще обявят решенията  си, взети на състоялия се Управителен съвет на 4 януари. Тогава ще бъде казано и дали Станислав Генчев ще продължи да бъде старши треньор.

„Тема спорт”: Ботев Враца слага осветление

Лидерът във Втора лига Ботев Враца ще вдигне осветление на стадиона си за старта на следващия сезон, разбра "Тема Спорт". Тимът, воден от Сашо Ангелов, има сериозни амбиции за промоция в елита, а с поставянето на прожекторите ще приведе "Христо Ботев" в много добър вид за Първа лига. Клубът планира да кандидатства по проект, който ще бъде финансиран частично от държавата - през община Враца или Министерството на спорта. Това ще им позволи да играят без пречки на свой терен в елита. През 2015 г. Ботев обнови изцяло със седалки централната си трибуна, а смени и тревното покритие на стадиона. Осветлението е последното условие за домакинства в Първа лига. Не е изключено обаче отново да се подмени и теренът, тъй като през есента не бе в перфектно състояние. Прожекторите биха се превърнали в поредното подобрение по базата на клуба. В изминалите месеци протекоха усилени дейности, които бяха насочени към създаване на добри условия за школата. Бе изграден изкуствен терен за юношите, с осветление към него, на който вече може да се тренира. Кметът на Враца Калин Каменов пък обяви, че напролет спортен комплекс "Христо Ботев" ще се сдобие с още едно игрище, а ще се направи и ремонт на съблекалните. Клубът стяга по-скромна, но здрава зимна селекция, с която да преследва класиране в елита. Ботев вече поднови договора на старши треньора Сашо Ангелов за още година и половина. Предстои зелените да обявят и програмата си за зимната подготовка, като това ще се случи в рамките на 2-3 дни.

„Тема спорт”: Монтана иска Ради Кирилов
Втородивизионният Монтана опитва да привлече нападател от елита. Тимът от Северозапада се е прицелил в Радослав Кирилов, който от лятото насам играе за Пирин Бл. 25-годишното крило може да бъде изкушен с по-висока заплата в Монтана заради добре известните финансови проблеми при орлетата. Кирилов бе желан от настоящия треньор на втородивизионния отбор Ферарио Спасов още през лятото на 2016 г. Тогава Спасов пак водеше Монтана, който тъкмо бе спечелил промоция в елита. Нападателят обаче предпочете предложението на Берое, но след година като резерва под Аязмото се договори с Пирин Бл. Този сезон той има 18 мача и 1202 минути за благоевградчани, като не се е разписал в елита. Кирилов записа участие за националния отбор в световна квалификация - при 1:0 над Беларус на 13 ноември 2016 г. (24 минути), когато се намираше в силна форма в Берое. Впоследствие обаче Кирилов не успя да надгради. Монтана вече привлече вратаря Малин Орлинов, а е пред контракт и с бранителя на Дунав Христо Попадиин, Феро иска да вземе на "Огоста" централен и краен защитник, а евентуално и централен нападател.

„Тема спорт”: Белия отказал бразилски защитник

Старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров-Белия лично е отказал бразилски защитник. Това е централният бранител Рафаел де Соуза, който трябваше да се върне при канарчетата. Той изкара подготовка през лятото на 2016-а, като дори се бе разбрал за договор, но получи тежка контузия и се завърна в родината си да се лекува. Рафаел трябваше да се върне за първата тренировка на 5 януари, но Белия е стопирал това. Оказа се, че травмата му се е възобновила и така в петък ще дойде само нападателят Диого Кампос. Така взимането на нов централен защитник остава цел №1 пред Николай Киров. Опции са Димитър Пиргов от Левски и разтрогналият наскоро с Черно море Александър Александров.

„Меридиан мач”: ЦСКА в спор с бразилци за заместника на Недялков
Той игра в тима от Баия като преотстъпен и е обещал, че ще продължи кариерата си там. Жеферсон от вчера е свободен агент. Той вече разтрогна договора си с Интернасионал Порто Алегре. Крайният защитник стана част от едно от най-масовите бягства при „червено-белите". Освен Жеферсон още 12 души си тръгват като свободни агенти от отбора. Повечето от тях вече са се спазарили с други клубове. Първоначално в Борисовата градина обявиха, че водят преговори с Интернасионал за Жеферсон, но по-късно стана ясно, че има опция той да дойде в София и без пари. Именно това се случи вчера. Феновете на тима дори започнаха да протриват ръце от радост, че ЦСКА е намерил достоен заместник на Антон Недялков, който бе продаден в Далас, е част от Интернасионал от 36 месеца и е оценяван на 2,5 млн. лева. 23-годишният футболист обаче явно е решил добре да се изтъргува и сега ще лавира между „червените" и Виктория.

„Тема спорт”: Черно море си връща Венков

Черно море е на път да си върне Михаил Венков (34 г.), разбра "Тема Спорт". През есента левият бек рита за Славия, но наскоро бе освободен от старши треньора Златомир Загорчич, след като изигра само 5 мача в Първа лига. Венков напусна "Тича" през лятото на миналата година, след като се оказа ненужен за тогавашния старши треньор Георги Иванов-Гонзо. Михаил Венков дойде при варненци през лятото на 2013-а, като изкара 4 сезона. Левият бек изигра 122 мача за моряците. Преди това бе част от Локомотив Пловдив, ЦСКА и Литекс, откъдето тръгна за големия футбол. Защитникът вече е провел разговори с ръководството на Черно море и новия старши треньор Илиан Илиев. Така реално Венков може да бъде считан за второто ново попълнение на "Тича" след привличането на вратаря на Пирин Благоевград Благой Макенджиев. Друг бивш играч на орлетата също може да подсили варненци. Това е халфът Венцислав Бенгюзов. Той работи през есента с Илиев във Верея, като сериозен интерес към него имаше и от Берое, но полузащитникът е избрал варненци. Той обаче имал и предложение от чужбина, което е с приоритет. Ако нещата за навън не се уредят, то Бенгюзов ще подпише с Черно море. В плановете за зимната селекция са още двама играчи на Верея - крилото Мехди Фенуш и нападателят Исмаил Иса. Илиан Илиев събира отбора за първа тренировка на 8 януари (понеделник).

„Тема спорт”: Галин Иванов остава в Славия
Един от най-добрите футболисти на Слабия през есента Галин Иванов е решил да остане в отбора и напролет. Крилото се надяваше на оферта от чужбина в паузата, но след разговори с треньора Златомир Загорчич и ръководството се е съгласил да остане до края на сезона. Иванов иска да помогне за амбициозната цел, която си поставиха в Славия - да влязат в Топ 6 за плейофната фаза. Белите са на 7 точки от шестия Верея, който бе напуснат от треньора си Илиан Илиев. Пред столичани е и Черно море, който има само пункт повече от Славия. 29-годишният Галин Иванов записа 15 мача и 4 гола в елита през този сезон, а добави и 3 срещи и едно решително попадение за купата - в продължението на 1/8-финала за 2:1 над Локо Пд. Иванов вече имаше няколко престоя в чужбина - в немския Арминия Билефелд през пролетта на 2011 г. и в азерския Хазар Ленкоран и турския Самсунспор през 2014/15 г. Той остава в югоизточната ни съседка и през есента на 2015 г., но скъса връзки и разтрогна.

„Тема спорт”: Верея прибира Петър Атанасов
Верея може и да е без треньор, но ръководството на клуба е дало старт на зимната селекция. От тима се ослушват за евентуални нови попълнения, тъй като не малък брой играчи се очаква да напуснат. Вратарят Георги Аргилашки е пред договор с Берое. Илиан Илиев в Черно море може да последват цели трима - Венцислав Бенгюзов, Мехди Фенуш и Исмаил Иса. Верея може да прибере атакуващия халф Петър Атанасов. Той бе освободен наскоро от Монтана. Атанасов дойде на "Огоста" в началото на 2016-а, като остана дори след изпадането от елита. Преди това 27-годишният футболист рита за Славия, Раковски, Черноморец Бургас, Ботев Пловдив и Брестник. Засега двама от лидерите на Верея Георги Андонов и Валери Домовчийски са дали обещание, че ще останат, но не е изключено при по-добри оферти да си тръгнат. Както е известно, цяла есен верейци бяха преследвани от сериозни финансови проблеми. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки