Роси: Още преди месеци съм казал какви футболисти ни трябват и на кои постове (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Трябва да решим дали само ще участваме или ще се борим за нещо в първенството”

Роси: Още преди месеци съм казал какви футболисти ни трябват и на кои постове (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Предстои ни една нова година, в която ни очаква и най-важният период за сезона според мен.”

Това каза Делио Роси по повод старта на зимната подготовка на Левски. Италианският наставник на „сините” посочи, че отборът му се нуждае от подсилване, ако ще се бори за отличията в България, а самият той е казал на ръководството на кои точно позиции трябва да бъдат взети нови състезатели още преди два месеца.

„Аз пристигнах в Левски, когато сезонът бе започнал и нямах възможност да проведа подготовка. Заех се с най-спешните въпроси, но така или иначе отборът вече бе окомплектован”, посочи Роси.

„Сега трябва да решим дали искаме само да участваме в това първенство или да сме конкурентноспособни. За да подобрим състава, ни трябват няколко нови състезатели. Ръководството е наясно с това мое виждане. Аз не говоря за количество, а за качество. Няма смисъл да сменим даден футболист с друг, без да надграждаме. Ако ще е така, предпочитам да продължим с този състав, защото играчите вече знаят моя начин на работа и изискванията ми.”

„Така или иначе тази доста дълга пауза ще ми даде възможност да работя с отбора и то по най-добрия начин. Обикновено в другите шампионати тази пауза е през лятото, преди началото на първенството, но тук е в друг момент и според моите разбирания в този период или правиш отбор, или пък продължаваш с наличния ресурс.”

„Аз съм борбена личност и много обичам да се състезавам с другите, дори ако те са по-добри. Ако ме попитате каква е моята цел, според мен целите не се поставят, а се работи по тях. Ако обаче целите са по-високи, трябва да имаш повече възможности, за да можеш да ги постигнеш. Аз трябва да бъда оценяван по резултатите, постигнати на терена.”

„Не съм поставил забрана за продажба на нито един от футболистите. Искам само, ако някой бъде продаден, да се вземе негов заместник и то по-добър от този, който е напуснал.  Още преди два месеца съм посочил какви футболисти ни трябват и точно на кои постове. Сигурен съм, че ръководството работи по този въпрос, но отново казвам, че новите попълнения трябва да подобрят качеството на състава, а не само да заменяме един футболист с друг. Щом още не сме взели нови, значи все още не сме намерили подходящите хора, които могат да направят разликата. Не е лесно на пазара в този период да се вземат нови попълнения, ако не се вложат сериозни финансови средства.  Дори и да имаш тези пари обаче, не е лесно да се вземат футболисти, играещи в по-представителни първенства. Трудно е да убедиш такива хора да дойдат в България. Естествено, колкото по-късно дойдат новите, толкова по-малко време ще имам да работя с тях.”

„Аз съм треньор, а не спортен директор, така че само мога да посоча постовете, на които имаме нужда от подсилване, но не и да преговарям с тях. Естествено, ако ми се дадат две имена за една позиция, аз мога да преценя кой точно футболисти предпочитам, но това е всичко. В България треньорът не е мениджър, както в Англия, но това е така и в Италия. В постоянен контакт съм с ръководството на Левски и често ме на различно мнение, но това е част от демокрацията.”

„Не съм казал, че отборът ни е с ниско качество, а посочих нуждата от нови състезатели, които да подобрят нивото ни.  Ние имаме добри футболисти и се нуждаем от още няколко, не много, за да подобрим целия отбор.”

„Искам да играем организирано и в двете фази на играта. Левски трябва да контролира мачовете си. Отборът е като ръката, ако пръстите са разтворени, можеш само да удариш шамар, но ако те са свити в юмрук, тогава е различно. Много пъти можеш да имаш отлични футболисти, но те да не правят отбор, а това е разликата между добър и много добър тим.”

„В България се мисли повече за резултата, отколкото за това какво ще се случи утре. Едно е да спечелиш следващия си мач, а съвсем друго е да продължаваш да печелиш. Аз предпочитам да се насоча върху дългосрочното ни представяне, отколкото за неделния мач.”

„От отбора през миналата година са сменени една дузина състезатели. Ако го правиш ежегодно, никога няма да имаш отбор. Трябва да сменяш само по трима-четирима на сезон, за да имаш гръбнак на отбора и да можеш да надграждаш върху него.”

„Всички отбори искат да печелят трофеи и да имат силни състави, ако може без да похарчат нито лев, но това няма как да се случи. Важно е да се спечели един трофей, но е важно и как става това. За вас най-важното е да се вземе купата, а за мен е важно да я взема, но по начин, който ще ми даде възможност да я спечеля още много пъти.”

„Аз съм ставал шампион и в Дания, но не с най-добрия отбор, който след това изчезна.  Знаете ли защо 8 години Лудогорец става шампион? Защото са започнали от основата и всяка година само са допълвали отбора с нови състезатели. Те имат възможност да се адаптират и после да помогнат на отбора. Това се казва програмиране на процеса. Аз още в началото казах, че всички искаме да сме световни шампиони на спринт, но преди това първо трябва да се научим да ходим. За да стигнеш до края, трябва да напредваш крачка по крачка. Не можеш просто да тръгнеш и да стигнеш, защото в средата има дълъг преход. Както и при строителството на една къща, не може да има отбор само от инженери - трябва да има проектант, зидар, общ работник и т.н. Същото е и при войната. Нея не я правят генералите, а войниците, първите само ръководят.”

„Избрахме Малта, защото ни бяха предложени много добри условия за подготовка, а и климатът е много добър. Аз нямах нищо против да се готвим и в София, но през зимата не е най-подходящото време да се готвиш в България.”

„Не знам нито колко контроли ще направим, нито срещу кои отбори. За мен контролите са само тренировки. За мен тези срещи дават възможност само да видим докъде сме стигнали с подготовката. Резултатите не ме вълнуват, защото моята цел е да сме в добра форма по време на периода, в който мачовете ти носят точки.”

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки