Грижат ли се БФС и ММС за развитието на детско-юношеския футбол?

Вижте какво говорят фактите

Грижат ли се БФС и ММС за развитието на детско-юношеския футбол?

 

Предизборната битка в БФС тече с пълна сила и това вече се вижда от обществеността. И докато едната страна, в лицето на президента Борислав Михайлов говори със спокоен тон, то другият кандидат за поста Любослав Пенев използва друга тактика. Той хвърля „огън и жупел“ по сегашното ръководство, като предоставя на обществеността „шокиращи и сензационни факти“, които трябва да подкрепят мнението му, че българският футбол е стигнал „дъното на дъното“. Какво точно означава това на практика едва ли и Любо знае, но както и да е.

Всъщност до момента Пенев е застанал един единствен път пред медиите на пресконференция. На нея той побърза да залее хората с „разкрития“, които впоследствие бяха опровергани с необходимите факти от БФС. Което предизвика истерична реакция от страна на бившия национален селекционер с една декларация, но това е друг въпрос.


В една от „опорните“ си точки Любо обяви, че щял да работи в сътрудничество с ММС и общините, като се обърне специално внимание на развитието на детско-юношеския футбол. И обясни как до момента почти нищо не се било правело, харчели се пари за определени хотели и банкети и т.н.


Фактите, обаче са други. Колкото и да не им се иска на Любо и компания, оказва се, че ММС и БФС отдавна работят успешно в това направление и имат дългосрочна стратегия. „Програма за развитието на детско-юношеския футбол в България“ стартира през 2016 година с бюджет от 1 000 000 лева, осигурени от спортното министерство. През миналата сумата вече бе завишена и достигна 1 150 000 лева.

По време на изпълнението на програмата бяха проведени физически и технически тестове на юношите до 15, 17 и 19 години. В изследванията бяха използвани най-съвременни методи и участваха водещи специалисти. Подобни тестове за физическа и техническа подготовка не са правени по този начин от десетилетия и дава реална представа за нивото на работа в Детско-юношеските школи, както и за необходимостта от предлагане на  централизирана методика за този сегмент от тренировъчно-обучителната дейност.

През тази година ще бъдат повторени изследванията на всички футболисти, участвали през 2016-а, за да се види техния напредък или регрес. И съответно да бъдат предложени идеи и решения на треньорите по места.

Освен това Програмата дава възможност на клубовете да проведат подготвителни лагери на юношеските си гарнитури, като повечето от тях нямат възможност да финансират такива. По време на лагерите отборите изиграха множество контроли помежду си, което бе от изключителна полза за подрастващите таланти.


Голямата цел е след първите четири години (през 2019-а), да бъде натрупана достатъчно информация, на базата на която да бъде създадена Национална програма/стратегия за „Пътя на състезателя” – различните етапи на развитие на един състезател в пирамидата за развитие на Елитния спорт. И съответно програмата ще бъде продължена от страна на ММС.

В резултат на взаимодействието между двете институции, вече може да се направи анализ и да бъдат създадени ясно изразени критерии за категоризация на клубовете от ДЮФ. Ясно са очертани и потенциалните географски центрове за развитието на Академии.

Какъв е изводът от посочените по-горе факти за Програмата за развитие на детско-юношеския футбол в България? Ами той е елементарен – БФС и ММС работят успешно заедно в последните години и това няма как да не доведе до положителни резултати в бъдеще. И Любо Пенев няма да „открие топлата вода“, като предложи взаимодействие с държавата. Такова вече има, всичко останало е евтин популизъм и търсене на сензации. А кой прав, кой крив предстои да разберем скоро. На 16 февруари.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки